SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Devletleri Teşkilatı enerji bakanları Bişkek'te

Türk Devletleri Teşkilatına üye devletlerin enerjiden sorumlu bakanlarının 4. toplantısı Kırgızistan'da gerçekleşti. Türk devletlerini enerji sektöründe ileriye taşıyacak kararların alındığı toplantının 2025 yılında Türkiye'de gerçekleşmesi konusunda ortak karara varıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 11:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Devletleri Teşkilatı enerji bakanları Bişkek'te

Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye devletlerin enerji alanından sorumlu bakanlarının katılımıyla tertip edilen 4. toplantı, 16 Eylül 2024 tarihinde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te  gerçekleşti. Toplantıya, teşkilata üye ve gözlemci olan devletlerin enerji bakanları, üst düzey yetkilileri ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev katılım sağladı. 

Toplantıda Türk devletlerinin yenilenebilir enerji potansiyeli, ortak projelerin hayata geçirilmesi, enerji tüketimleri ve tedariği konuları ele alındı. TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev, enerji sektöründe yapılacak ortak projelerle yalnızca Türk devletlerinin değil tüm bölgede enerji güvenliğinin sağlanacağını vurguladı. Ayrıca Ömüraliyev, Türk devletlerinin elinde bulundurduğu enerji kaynaklarının üretimi, ihracatı ve transite geçişi potansiyelinin altını çizerek bu potansiyellerin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.  

Toplantı sonucunda taraflar, TDT enerjiden sorumlu bakanların 4. toplantısının sonuçlarına ilişkin ortak bildiriyi imzaladı. Yayımlanan bildiride TDT Teknoloji ve Yeşil Girişimler Merkezi kurulması kararı alındı. Ayrıca, 2025 yılında gerçekleşecek bir sonraki toplantının da Türkiye'de yapılması konusunda mutabık kalındı. 

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI BUDAPEŞTE'DE GERÇEKLEŞMİŞTİ

TDT üye devletlerinin enerjiden sorumlu bakanlarının 3. toplantısı, 30 Mart 2023 tarihinde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de gerçekleşmişti. 2023 yılındaki toplantıda taraflar,  TDT Enerji İşbirliği Programı ve Eylem Planının uygulanmasını denetlemek ve enerji iş birliğininin koordine edilmesi için enerji bakan yardımcıları düzeyinde Enerji Koordinasyon Komitesinin kurulmasının tamamlanması kararını almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.