SON DAKİKA
Hava Durumu

Tokayev Kazakça konuşunca Ruslar neye uğradığını şaşırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Kasım 2023 tarihinde Kazakistan'a gerçekleştirdiği ziyarette Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, basın toplantısında Kazak Türkçesi konuşmaya başlayınca Rus heyeti ne yapacağını bilemedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2023 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2023 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tokayev Kazakça konuşunca Ruslar neye uğradığını şaşırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 19. Rusya-Kazakistan Bölgelerarası İşbirliği Forumu'na katılmak üzere 9 Kasım 2023 tarihinde Kazakistan'a geldi. Resmî ziyareti kapsamında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile birlikte söz konusu foruma katıldı. Ayrıca iki lider başkanlık ettiği heyetlerle görüşmeler gerçekleştirdi.

PUTİN, TOKAYEV'İN ADINI DOĞRU TELAFFUZ EDEMEDİ

Görüşmeler esnasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in adını birkaç kez denemesine rağmen doğru şekilde söyleyemedi. Bu esnada Putin'in önündeki kâğıtlara baktığı görülüyor. Önündeki kâğıtlarda Tokayev'in adının mı yazdığı yoksa Putin'in utancından mı bu şekilde yaptığı akıllarda soru işareti olarak kaldı.

Putin, Kazakistan liderinin adını önce "Kamil Zhomartovich" olarak söyledi. Kendisini düzeltmek isterken konuşmasının devamında bu kez "Kemeluly" dediği duyuldu.

TOKAYEV'İN KAZAK TÜRKÇESİ KONUŞMASI ŞAŞKINLIK YARATTI

Cumhurbaşkanı Tokayev, konuşmasında Kazakistan Türkçesini tercih ederek Rus heyetini şaşkınlığa uğrattı. Putin'e eşlik eden Rus delegasyonun, Tokayev'in Rusça konuşmasını beklerken birden Kazakistan Türkçesi duyması sonrasında kulaklık arayışı ile tercümanı dinlerken takındıkları şaşkın yüz ifadeleri dikkat çekti. Özellikle Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un beklenmedik çıkış karşısındaki ifadeleri ekranlara yansıdı.

Bilindiği üzere, Kazakistan ile Rusya Federasyonu arasındaki görüşme ve resmi temaslarda Rusça tercih ediliyordu. Putin, Kazakistan ziyareti öncesinde bir makale kaleme alarak, Rusya ile Kazakistan halkları arasındaki sözde ortak değer vurgusu yapmıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.