SON DAKİKA
Hava Durumu

TDT Genel Sekreterinden Karabağ vurgusu: Türk dünyasının bir parçası

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Karabağ'ın Azerbaycan'ın bir parçası olmasıyla birlikte Türk dünyasının da parçası olduğunu da vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2023 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2023 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TDT Genel Sekreterinden Karabağ vurgusu: Türk dünyasının bir parçası

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Karabağ'daki sözde cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve Azerbaycan'ın 19 Eylül 2023 tarihinde başlattığı Antiterör Operasyonu'na ilişkin değerlendirmede bulundu.

"KARABAĞ, AZERBAYCAN'IN BİR PARÇASI"

Ömüraliyev, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egmenliğine vurgu yaparak, "Karabağ, tabii ki Azerbaycan'ın bir parçası, aynı zamanda da Türk dünyasının da bir parçası" dedi.

"TDT DÜNYA ÇAPINDA FARK EDİLİR HALE GELİYOR"

Öte yandan Ömüraliyev, dün New York'taki Türkevi'nde gerçekleşen TDT Dışişleri Bakanları Konseyi hakkında, "Gündemimizdeki konulardan biri de BM Genel Kurulu gözlemci statüsüydü" bilgisi verdi. "Teşkilatımız daha fark edilir hale geliyor ve tüm taraflara ilgi gösteriyor" diyen Ömüraliyev, TDT'nin dünya çapında faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Öte yandan Türk dünyası ülkelerinin birliğine işaret eden Ömüraliyev, "Ülkelerimiz tarihimizi, kültürümüzü, dilimizi korumak için beraber çalışıyor" ifadesini kullandı. Ayrıca Ömüraliyev Kazakistan'da yapılacak 10. TDT Zirvesi'ni önemini vurguladı. 

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI

Türk Devletleri Teşkilatı, Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan öncülüğünde Türk Keneşi adıyla 1992-2010 yılları arasında yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi sonrasında, Türk dilleri konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla 3 Ekim 2009 tarihinde Nahçıvan Anlaşmasının imzalanmasıyla kuruldu.

Türk Devletleri Teşkilatının 14 Eylül 2019’da tam üye olan Özbekistan’la birlikte 5 üyesi bulunuyor. Teşkilatın gözlemci üyeleri arasında ise Türkmenistan ve Macaristan yer alıyor. Türk Konseyi adıyla 2009’da kurulan “Türk Devletleri Teşkilatı” şu anki ismini 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.