SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus medyası, Kazakistan'daki Barışı Koruma Merkezini NATO karargâhı yaptı!

Rus medyası, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Astana Büyükelçisinin tören kurdelesi keserken çekilmiş bir fotoğrafı üzerinden manipülatif haberler servis etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus medyası, Kazakistan'daki Barışı Koruma Merkezini NATO karargâhı yaptı!

Rusya'nın önde gelen medya kuruluşları, 23 Ekim 2023 tarihinde yayımladıkları dezenformasyon ve manipülasyon dolu haberlerle, NATO'nun Kazakistan'da bir merkez açtığını iddia etti. Söz konusu haberler, ABD Astana Büyükelçisi Daniel N. Rosenblum'un tören kurdelesini keserken çekilmiş bir fotoğrafı kanıt gösterilerek; Almatı'da sözde bir "NATO Barışı Koruma Merkezi"nin açıldığını öne sürdü. Eurasianet, konuyu gündeme taşıyarak, Kazakistan içindeki Rusların bu konuda ayrılıkçı yorumlar yaptığını kaydetti.

HABERİN KAYNAĞI RUS YAYILMACILIĞINI BENİMSEYEN SOSYAL MEDYA HESAPLARI

"Rus Baharının Askeri Muhabirleri" ismiyle sosyal medyada oluşturulan grup tarafından dolaşıma sokulan iddia, Kazakistan ordusunun NATO ile uyumlu bir eğitimden geçeceği şeklinde servis edildi. Söz konusu manipülatif haberler sonrasında, Kremlin yanlısı yorumcular, Kazakistan'ın kuzeyinde etnik Rusların yaşadığı bölgelerin “kurtarılması gerektiğini” diğer bir değişle işgal edilmesi gerektiğini içeren misillemeleri açıkça gündeme getirdi.

Ülkede Rus yanlıları tarafından gerçek olmayan bir olaya karşı Ukrayna'nın işgali benzeri bir tepki oluşması, Kazakistan'ın 1990'da Sovyetler Birliği'ndeki egemenliğini ilan etmesini simgeleyen Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığı gün gerçekleşti.

FOTOĞRAF MERKEZ İÇERİSİNDEKİ KONFERANS SALONU AÇILIŞINDAN

Kazakistan Savunma Bakanlığı, fotoğrafta gerçekleşen törenin, 2006 yılından bu yana Bakanlık tarafından faaliyeti gerçekleştirilen Barışı Koruma Operasyonları Merkezinde bir konferans salonunun açılışını kutlamak için gerçekleştirildiğini belirtti.

Söz konusu iddialar üzerine Almatı'daki ABD Konsolosluğu yaptığı açıklamada, tesisin tümü değil yalnızca konferans salonunun "Kazakistan'ın uluslararası barışı koruma görevlilerini eğitme yeteneğinin genişletilmesine" yardımcı olmak amacıyla ABD'nin desteğiyle finanse edildiğini söyledi.

Barışı Koruma Operasyonları Merkezinin resmî internet sayfası incelendiğinde ise tesisin amacının; sivilleri, polis memurlarını ve askerî personeli barışı koruma operasyonları için eğitmek ve onlara uluslararası insan haklarının temelleri konusunda eğitim vermek olduğu yer alıyor. Merkezde uygulanan müfredat, 2019 yılında Birleşmiş Milletler tarafından onaylanırken; söz konusu merkezin NATO ile herhangi bir organik bağı bulunmuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.