SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan ve Azerbaycan arasında kardeşlik bağı güçleniyor

Özbekisan-Azerbaycan İş Forumu'nda iki ülke arasındaki tarihi kardeşlik bağları daha da güçlendirildi. İki devletten 4 şehir, kardeş şehir oldu.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan ve Azerbaycan arasında kardeşlik bağı güçleniyor

Özbekistan'ın Taşkent şehrinde düzenlenen Özbekisan-Azerbaycan İş Forumu, iki ülke arasındaki tarihî kardeşlik bağlarını daha da güçlendirdi.

Forumda imzalanan stratejik iş birliği anlaşmaları, enerji, eğitim, lojistik ve inşaat gibi önemli sektörlerde önemli ilerlemeler kaydedilmesini sağladı. Forumda Özbekistan'ın Cizzah şehri ve Azerbaycan'ın Guba şehri ile Özbekistan'ın Şahrisabz şehri ile Azerbaycan'ın Beylagan şehirleri arasında ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için şehir kardeşliği anlaşmaları yapıldı. Bu gelişmelerin, iki ülke arasındaki iş birliğini önemli ölçüde artırması bekleniyor.

YÜKSEK KATILIMLI İŞ FORUMU

Azerbaycan İhracat ve Yatırım Teşvik Ajansı (AZPROMO) ve Özbekistan'ın Yatırım Çekme Ajansı tarafından organize edilen forum; inşaat, sanayi, tarım, otomotiv, ulaşım ve lojistik, sağlık ve turizm gibi çeşitli sektörlerden 300'ü aşkın girişimciyi bir araya getirdi. Özbekistan’ın Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov ile Azerbaycan’ın Ekonomi Bakanı Mikail Jabbarov’un yaptığı konuşmalar etkinliğin odak noktalarındandı.

YATIRIM VE TİCARET İŞ BİRLİĞİ VURGULANDI

Forumda, Özbekistan ve Azerbaycan arasındaki ekonomik iş birliğinin artırılması gerektiği vurgulandı. İki ülke arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerindeki dinamik büyüme, son dönem devlet ziyaretleri ve yüksek seviyeli temaslarla desteklendi. Ortak girişimlerin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi ve yeni projelerin belirlenmesi forumun önemli gündem maddeleri arasındaydı.

YATIRIM ALANINDA YENİ FIRSATLAR

Forumun merkezinde, çok sayıda sektörde yatırım iş birliğinin geliştirilmesi yer aldı. 2024-2025 yıllarını kapsayan ticaret, ekonomi ve yatırım işbirliği yol haritasında, tarım, turizm, inşaat, ilaç sanayi ve otomotiv sektörlerinde projeler yer alıyor. Azerbaycan-Özbekistan Yatırım Şirketi, 500 milyon dolarlık yetkili sermayesiyle dikkat çekiyor ve şu anda 15 ortak projeye finansman sağlama sürecinde. Girişimciler, bu yatırım şirketinin sunduğu fırsatlardan yararlanmaya teşvik edildi.

BÖLGESEL İŞ BİRLİKLERİ VE ENERJİ İNİSİYATİFLERİ

Forumda, Özbekistan ve Azerbaycan'ın bölgesel taşımacılık ve enerji projelerindeki başarılı işbirlikleri de ele alındı. Türkistan coğrafyasından Avrupa'ya yeşil enerji ihracatının Azerbaycan üzerinden gerçekleştirilmesi, iş birliği alanlarından biri olarak vurgulandı. Ayrıca, Azerbaycan’ın Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik bölgelerinde uygun yatırım ve iş ortamı da forumda öne çıkan konular arasındaydı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.