SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan ve Azerbaycan ortak feribot üretecek

Özbekistan ve Azerbaycan, 150 milyon dolarlık ortak feribot üretim projesi başlatarak Özbekistan'ın ulaşım ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 17:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan ve Azerbaycan ortak feribot üretecek

Türk dünyası ülkelerinin birbirleriyle olan iş birliği her geçen gün artarak devam ediyor. Özbekistan ve Azerbaycan, Özbekistan’ın ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 150 milyon dolarlık ortak feribot üretim girişiminde bulunacak. Bu girişim, iki ülke arasındaki ulaştırma ve transit işbirliğini artırma taahhüdünün bir yansıması olarak öne çıkıyor. Ayrıca, ortak depo altyapısının geliştirilmesi ve Trans-Kaspi rotası boyunca taşımacılığı iyileştirecek ortak girişimlerin kurulması gibi ek iş birliği fırsatları da değerlendiriliyor.

BAKÜ LİMANI’NA İLGİ VE İŞ BİRLİĞİ GELİŞMELERİ

Geçen yıl ağustos ayında, Özbekistan’ın eski Ulaştırma Bakan Yardımcısı Abdusamat Muminov, Özbekistan’ın Bakü Limanı’nın depolama altyapısından yararlanma isteğini dile getirdi. Bakü Limanı, 2022 yılında 904,000 ton yük işleyerek bir önceki yıla göre yüzde 65 oranında bir artış kaydetti.

Temmuz ayında, Özbekistan ve Azerbaycan, ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedefledi. Bu hedef doğrultusunda, ithalat ikamesi, karşılıklı ticaret misyonları ve ulusal ürün sergileri gibi stratejilere odaklanılacak. 13. İki Hükumetlerarası Komisyon toplantısı, Buhara’da yapıldı ve toplantı, Laziz Kudratov ve Mikayil Jabbarov’un eş başkanlığında gerçekleştirildi. 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 26,5 artışla 231,6 milyon dolara yükseldi, bu yıl ise yüzde 2,6’lık bir artış daha görüldü.

TRANS-KASPİ KORİDORU 

Özbekistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları, Trans-Kaspi Koridoru içinde bir ortak lojistik şirketi kurulması ve Bakü ile diğer stratejik limanlarda depo ve lojistik merkezleri inşa edilmesi gibi projeleri değerlendirdi.

PETROL VE GAZ SEKTÖRÜNDE YENİ İŞ BİRLİKLERİ

22 Ağustos’ta, Özbekneftegaz Başkanı Bakhodirjon Sıdıkov ve SOCAR Başkanı Rovshan Najaf, petrol ve gaz sektöründe iş birliği ilkelerini içeren bir anlaşma imzaladı. Özbek-Azerbaycan iş forumunda, Bakan Laziz Kudratov, Ustyurt Platosu’nda ortak jeolojik araştırmalara başlanacağını ve Azerbaycan’daki mineral kaynak geliştirme projelerine Azerbaycanlı şirketlerin katılmaya davet edildiğini duyurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.