SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan'dan Rusya'ya rest: Özbek Türkçesi öğrenin!

Özbekistan Âli Meclis Yasama Meclisi Başkan Yardımcısı Alişir Kadırov, Rusya Devlet Duması Sözcüsü Vyaçeslav Volodin'in "Herkes Rusça öğrenmeli" sözüne tepki gösterdi. Kadırov, "Özbekistan'da yaşayan tüm milletlerin Özbek Türkçesini öğrenmesi gerek" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2024 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2024 20:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan'dan Rusya'ya rest: Özbek Türkçesi öğrenin!

Türk dünyası devletleri Rusya'nın baskıcı tutumuna, Rusça'yı ön planda tutmasına tepki göstermeye ve gerekli adımları atmaya devam ediyor. 

Daha önce Rusya Devlet Duması Sözcüsü Vyaçeslav Volodin, Türk devletlrinden Rusya'ya gelen insanların Rus dilini bilmesi gerektiğini söylemişti. Âli Meclis Yasama Meclisi Başkan Yardımcısı ve "Milliy Tikshalan" Demokratik Partisi lideri Alişir Kadırov Volodin'in sözlerine sert tepki gösterdi.

"RUSLARIN DA ÖZBEK TÜRKÇESİNİ BİLMESİ GEREKİYOR" 

Kadırov 14 Mayıs 2024 tarihinde Ali Yasma Meclisinde yaptığı konuşmasında, "Rusya'da çalışacakların ve yaşayacakların kuşkusuz Rus dilini bilmesi gerekiyor. Fakat Özbekistan'da yaşayan ve çalışan Rusların da Özbek Türkçesini bilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

"ÖZBEK TÜRKÇESİ DE YASALARIMIZDA ZORUNLU DİL OLARAK TANIMLANMALIDIR"

Kadirov ayrıca, Özbekistan'da yaşayan tüm milletlerin Özbekçe dilini bilmesi gerektiğini belirterek, "Anaokulu ve ilköğretimde diğer milletlerden vatandaşların ana dillerini ve değerlerini öğrenmeleri için koşullar yaratmanın yanı sıra, Özbek Türkçesi de yasalarımızda zorunlu dil olarak tanımlanmalıdır" dedi.

Kadirov konuşmasında, Özbek Türkçesi bilmeyen bir kişinin sadece kamu hizmetinde çalışmasının değil, aynı zamanda kamu hizmetlerinden yararlanamamasının da sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.