SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan'da kadim Türk şehri Şuşa için posta pulu basıldı

Özbekistan, "Azerbaycan'ın ve Türk dünyasının kültür başkenti kadim Şuşa şehri" adını verdiği yeni bir posta pulu bastı. Pulda, Azerbaycan'ın zafer sembolü "Hâr-ı Bülbül" yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2023 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2023 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan'da kadim Türk şehri Şuşa için posta pulu basıldı

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te, Şuşa şehrinin 2023 yılında Türk dünyasının kültür başkenti ilan edilmesi münasebetiyle "Azerbaycan'ın ve Türk dünyasının kültür başkenti Kadim Şuşa şehri" başlıklı özel posta pulu basıldı.

Azerbaycan Kültür Merkezi ve Özbekistan'ın ilgili devlet kurumlarının desteğiyle basılan posta pulunun, Özbekistan Merkez Postanesi tarafından yurt içi ve yurt dışında dolaşıma sokulması planlanıyor.

POSTA PULUNDA ŞUŞA'NIN ÖNEMLİ YAPILARI YER ALDI

Özel olarak tasarlanmış posta pulunda Şuşa Kalesi, Azerbaycan bayrağı, Şuşa'nın büyüleyici doğası, Karabağ'ın tacı, sislerle kaplı görkemli dağlar, aslen Şuşa'dan gelen Azerbaycan'ın kültürel, edebi ve sanatsal figürlerinin yanı sıra milli müzik enstrümanları kaval, keman ve tar bulunuyor. Özbekistan, posta pulunda Karabağ zaferinin sembolü olan "Har-ı Bülbül" çiçeğini de tasvir etti.

Posta pulunun üzerinde Azerbaycan Türklerinin kültürel hayatında iz bırakmış enteleküeller de gösterildi. Posta pulunda, Azerbaycan edebiyatında eleştirel gerçekçilik ve hiciv türlerinin kurucularından biri olan Kasım Bey Zakir, Azerbaycan şiirinde gerçekçilik türünün kurucusu kabul edilen Molla Penah Vagif, Karabağ'ın ünlü kadın şairi Hurşidbanu Natevan, Azerbaycanlı besteci klasik müziğin ve operanın babası olarak bilinen Üzeyir Hacıbeyov ve bir çok Karabağlı sanatçı tasvri edildi.

Taşkent ve Bakü'de tanıtım törenlerinin yapılacağı posta pulunun, her iki ülkenin müzelerinin yanı sıra devlet ve hükumet temsilcilerine de gönderilecek.

TÜRKSOY, ŞUŞA ŞEHRİNİ TÜRK DÜNYASININ KÜLTÜR BAŞKENTİ SEÇTİ

TÜRKSOY, 31 Mart 2022 tarihinde Azerbaycan’ın işgalden kurtarılan Şuşa şehrini 2023 yılı "Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.