SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan'da "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ulaştırma Bakanları 12. Toplantısı" gerçekleşti

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ulaştırma Bakanları 12. Toplantısı, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlendi. Toplantıda, Türkiye-İran-Özbekistan ve Türkmenistan arasında ulaşım koridorlarının işlevinin artırılmasını amaçlayan Taşkent Deklarasyonu imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2023 19:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2023 00:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan'da "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ulaştırma Bakanları 12. Toplantısı" gerçekleşti

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleşen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ulaştırma Bakanları 12. Toplantısı'na , teşkilata üye Türkiye, Azerbaycan, İran, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ulaştırma bakanları ile üst düzey yöneticileri katıldı.

Bölgenin transit potansiyelini arttırmaya yönelik konuların değerlendirildiği toplantıda,  EİT Ulaştırma Bakanları tarafından  Türkiye-İran-Özbekistan ve Türkmenistan arasında ulaşım koridorlarının işlevinin artırılmasını amaçlayan Taşkent Deklarasyonu imzalandı. "Özbekistan-Türkmenistan-İran-Türkiye" ulaştırma koridorunun daha da geliştirilmesi, Afganistan üzerinden Güney Asya ülkelerine kargo taşımacılığının oluşturulması, Hazar Denizi üzerinden alternatif ulaşım koridorunun geliştirilmesiyle ilgili anlaşmalar da imzalandı.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, ZENGEZUR KORİDORUNA DA DEĞİNDİ

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Zengezur koridorunun önemine işaret ederek, "Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demir yolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak bu bağlantının hayata geçmesinin tüm bölgeyi birbirine bağlayacak önemli bir adım olacağına inanıyorum. Tüm bölge ülkelerinin istifade edeceği bu hattın bağlantılarıyla birlikte bir an önce bitirilmesi için Azerbaycan ile çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE VE ÖZBEKİSTAN'DAN TİCARİ ORTAKLIĞI GELİŞTİRME ADIMI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, zirveye katılmak için geldiği Özbekistan’da, 1 Kasım’da mevkidaşı İlham Mahkamov ile bir görüşme gerçekleştirmişti. iki ülke arasında kara yolu ve demir yolu taşımacılığı, posta, e-ticaret, uydu teknolojileri ve telekomünikasyon ile ulaştırma alanında AR-GE konularında işbirliği yapılmasının yanı sıra mevcut ve potansiyel imkanları değerlendirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Doğu-Batı Trans-Hazar Geçişli Orta Koridor bizim için oldukça büyük önem teşkil ediyor” ifadelerini kullandı. Orta Koridor'un stratejik öneminin uluslararası ticaret, coğrafi konum ve güvenlik açısından sağladığı yararlara işaret etti.  

Bölge ülkelerine yapılan ticari faaliyetlerde demir yolunun payını artırmak istediklerini dile getiren Uraloğlu, “Türkiye olarak, Özbekistan'ın taşımacılık potansiyeline önem veriyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.