SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ekonomik Işbirliği Teşkilatı

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ekonomik Işbirliği Teşkilatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomik Işbirliği Teşkilatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. İş Forumu Özbekistan'da yapıldı Haber

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. İş Forumu Özbekistan'da yapıldı

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 9 Kasım 2023 tarihinde düzenlenecek olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 16. Zirve Toplantısı öncesinde EİT 5. İş Forumu yapıldı. Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davran Vahabov’un ev sahipliğinde yapılan foruma, Teşkilata üye ülkeler; Türkiye, İran, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan’dan 300'ün üzerinde iş insanı ve yetkili katıldı. Bakan Vahabov, forumun açılış konuşmasında; EİT’nin büyük bir potansiyele sahip ve önemli bir bölgesel kuruluş olduğunu söyleyerek, bu forumun ülkeler arasındaki işbirliğinin artarak geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti. "DÜNYA HİDROKARBON KAYNAKLARININ ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASI EİT BÖLGESİNDE" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Burkay da ata yurdu bu topraklarda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. EİT üyesi ülkeler olarak 450 milyonu aşan bir nüfusa, coğrafi olarak da 8 milyon kilometrekarelik bir alana yayılmış durumda olduklarını belirten Burkay, "EİT bölgesi, dünya hidrokarbon kaynaklarının üçte birinden fazlasını bulundurmaktadır. Bölgenin bir başka avantajı da ülkelerimizin tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmasıdır. Ancak üzülerek ifade etmek zorundayım ki; bölgemiz 25 trilyon dolarlık dünya ticaretinden sadece 1 trilyon doların biraz üzerinde bir pay almaktadır." şeklinde konuştu. "ÜLKELERİMİZİ YATIRIMCILAR İÇİN CAZİP HALE GETİRMELİYİZ" Bölge ülkeleri arasında EİT Tercihli Ticaret Anlaşması’nın hala yürürlüğe konulamadığını, üye ülkelerin büyük kısmının tarihi İpek Yolu güzergahında yerleşmesine rağmen üye ülkeler arasında taşımacılık konusunda ciddi sorunların bulunduğunu, mal ve insan dolaşımı, gümrük ve vize konularındaki sorunların da devam ettiğini vurgulayan TOBB Başkanı İbrahim Burkay, "Ticaretin önünü açalım. Mallar ve insanlar rahatça dolaşsın. Aynı zamanda da iş ortamını mutlaka iyileştirmemiz gerekiyor. Ülkelerimizi yatırımcılar için cazip hale getirmeliyiz. Yatırımcıları ülkelerimize çekmek için girişimcilere uluslararası standartta bir tahkim imkanı sağlamak gerekiyor." dedi.

KKTC, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılacak Haber

KKTC, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılacak

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Özbekistan’ın başkenti Taşkent'te düzenlenecek Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 16. Zirvesi'ne katılacak. Tatar, KKTC'nin gözlemci üyesi olduğu EİT Zirve'si için Ercan Havalimanından hareket etmeden önce bir basın toplantısı gerçekleştirdi. TATAR, İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ EİT ZİRVESİNDE ANLATACAK Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının her platformda sesini duyurmak amacıyla yer almak ve her türlü ilişkileri geliştirmek için mücadeleyi sürdürdüklerini ifade etti. Bunun için de her türlü fırsatı değerlendirmek istediklerini söyleyen Tatar, 500 milyon üzerinde bir nüfusu temsil eden Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın önemine işaret etti.  KKTC’nin halkı davasını ve yeni siyasetini anlatmak yanında Covid-19 salgını sonrası ve bölgedeki savaşların yarattığı etkilerin de son bulmasıyla yeni fırsatları değerlendirmek için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, her fırsatta dile getirdiği Kıbrıs’ta federal temelde bir anlaşmanın olmayacağını, siyasetin değiştiğini tekrar vurgulayarak; "Önemli olan bu konudaki kararlılığın devam ettirilmesidir” dedi. Cumhurbaşkanı, EİT zirvesinde muhataplarına, Kıbrıs’ta iki devletin işbirliğine dayalı bir çözüm olabileceğini anlatacaklarını ifade etti.  KKTC, ASTANA'DA YOKTU Öte yandan KKTC, 3 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşen Türk Devlet Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi'ne davet edilmemişti. Astana'da gerçekleşen Zirve'de yer alan devletlerden gözlemci üye olan Macaristan dışındaki diğer devletlerin tamamı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı içerisinde yer alıyor.  KKTC; 2012 yılından bu yana EİT'in, 2022 yılından bu yana TDT'nin gözlemci üyeleri arasında yer alıyor.

Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Astana'da toplandı Haber

Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Astana'da toplandı

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtileu’nın ev sahipliğinde Kazakistan Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleştirilen toplantıya TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov ile gözlemci üyeler; Türkmenistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Berdi Matiyev ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto katıldı. LİDERLER TDT'DE YENİ BİR SAYFA AÇACAK TDT Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi gündeminin yanı sıra alınacak kararların değerlendirildiği toplantıda ev sahibi Bakan Murat Nurtileu, bugün liderlerin Astana Senedi ve Astana Bildirisi’ni kabul ederek TDT’de yeni bir sayfa açmak amacıyla bir araya geleceklerini ifade etti. Murat Nurtileu, "Bu dönüm noktası niteliğindeki belgeler, liderlerimizin Türk halklarının ortak tarihine, diline, kültürüne, geleneklerine ve değerlerine dayanan daha parlak bir gelecek için ortak vizyonunu yeniden teyit etme anlamına geliyor." dedi. EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI, TDT'YE GÖZLEMCİ ÜYE OLACAK Bugün gerçekleşecek olan Zirve kapsamında 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan'ın kurucusu olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatına,  TDT’de gözlemci statüsü verileceğini de açıklayan Nurtileu, böylece teşkilatın kurumsal olarak daha da güçleneceğini söyledi. Ekonomik İşbirliği Teşkilatında hali hazırda TDT içerisinde yer alan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın üyeliği bulunurken ayrıca Afganistan, İran, Pakistan ve Tacikistan da yer alıyor. Astana Zirvesi’nin "Türk Devri" sloganıyla gerçekleştiğine dikkati çeken Nurtileu, bu zirve ile TDT dönem başkanlığını devralacaklarını da kaydetti.

Özbekistan'da "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ulaştırma Bakanları 12. Toplantısı" gerçekleşti Haber

Özbekistan'da "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ulaştırma Bakanları 12. Toplantısı" gerçekleşti

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleşen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ulaştırma Bakanları 12. Toplantısı'na , teşkilata üye Türkiye, Azerbaycan, İran, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ulaştırma bakanları ile üst düzey yöneticileri katıldı. Bölgenin transit potansiyelini arttırmaya yönelik konuların değerlendirildiği toplantıda,  EİT Ulaştırma Bakanları tarafından  Türkiye-İran-Özbekistan ve Türkmenistan arasında ulaşım koridorlarının işlevinin artırılmasını amaçlayan Taşkent Deklarasyonu imzalandı. "Özbekistan-Türkmenistan-İran-Türkiye" ulaştırma koridorunun daha da geliştirilmesi, Afganistan üzerinden Güney Asya ülkelerine kargo taşımacılığının oluşturulması, Hazar Denizi üzerinden alternatif ulaşım koridorunun geliştirilmesiyle ilgili anlaşmalar da imzalandı. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, ZENGEZUR KORİDORUNA DA DEĞİNDİ Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Zengezur koridorunun önemine işaret ederek, "Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demir yolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak bu bağlantının hayata geçmesinin tüm bölgeyi birbirine bağlayacak önemli bir adım olacağına inanıyorum. Tüm bölge ülkelerinin istifade edeceği bu hattın bağlantılarıyla birlikte bir an önce bitirilmesi için Azerbaycan ile çalışıyoruz" açıklamasında bulundu. TÜRKİYE VE ÖZBEKİSTAN'DAN TİCARİ ORTAKLIĞI GELİŞTİRME ADIMI Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, zirveye katılmak için geldiği Özbekistan’da, 1 Kasım’da mevkidaşı İlham Mahkamov ile bir görüşme gerçekleştirmişti. iki ülke arasında kara yolu ve demir yolu taşımacılığı, posta, e-ticaret, uydu teknolojileri ve telekomünikasyon ile ulaştırma alanında AR-GE konularında işbirliği yapılmasının yanı sıra mevcut ve potansiyel imkanları değerlendirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Doğu-Batı Trans-Hazar Geçişli Orta Koridor bizim için oldukça büyük önem teşkil ediyor” ifadelerini kullandı. Orta Koridor'un stratejik öneminin uluslararası ticaret, coğrafi konum ve güvenlik açısından sağladığı yararlara işaret etti.   Bölge ülkelerine yapılan ticari faaliyetlerde demir yolunun payını artırmak istediklerini dile getiren Uraloğlu, “Türkiye olarak, Özbekistan'ın taşımacılık potansiyeline önem veriyoruz" dedi.

Türkiye ve Özbekistan, kara yolu ve demir yolu ile ticaret hacmini artırmak istiyor Haber

Türkiye ve Özbekistan, kara yolu ve demir yolu ile ticaret hacmini artırmak istiyor

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ulaştırma Bakanları 12. Toplantısı bugün Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, zirveye katılmak için geldiği Özbekistan’da, 1 Kasım’da mevkidaşı İlham Mahkamov ile bir görüşme gerçekleştirdi. URALOĞLU: DOĞU-BATI TRANS-HAZAR GEÇİŞLİ ORTA KORİDOR BİZİM İÇİN OLDUKÇA BÜYÜK ÖNEM TEŞKİL EDİYOR Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Doğu-Batı Trans-Hazar Geçişli Orta Koridor bizim için oldukça büyük önem teşkil ediyor” ifadelerini kullandı. Orta Koridor'un stratejik öneminin uluslararası ticaret, coğrafi konum ve güvenlik açısından sağladığı yararlara işaret etti.   Bölge ülkelerine yapılan ticari faaliyetlerde demir yolunun payını artırmak istediklerini dile getiren Uraloğlu, “Türkiye olarak, Özbekistan'ın taşımacılık potansiyeline önem veriyoruz" dedi. TÜRKİYE VE ÖZBEKİSTAN'DAN TİCARİ ORTAKLIĞI GELİŞTİRME ADIMI Bakanlar görüşmede, iki ülke arasında kara yolu ve demir yolu taşımacılığı, posta, e-ticaret, uydu teknolojileri ve telekomünikasyon ile ulaştırma alanında AR-GE konularında işbirliği yapılmasının yanı sıra mevcut ve potansiyel imkanları değerlendirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, kara yolu taşımacılığında transit ve ikili taşımaların serbestleştirilmesi konusunda 25 Ekim 2017'de imzalanan Karayolu Taşımacılığı Anlaşması'na vurgu yaparak "Bu zemin üzerinde yük taşımalarımızın yanı sıra ikili ticaretimiz oldukça başarılı boyutlara ulaştı. Bununla birlikte, daha da geliştirmeye müsait bir ticaret potansiyelimizin olduğunu düşünüyorum. Bunun için taşımacılığın maliyetini düşürecek ve karlılığını artıracak uygulamalara geçmemizde yarar görüyorum. Bu açıdan ticaretin geliştirilmesi için geçiş belgesi teatisinin transit ve ikili taşımalarda kaldırılması gerektiği kanaatindeyim” açıklamasını yaptı. ÇİN EKONOMİSİ ÇÖKÜŞTE: ORTA ASYA’DAKİ DEMİRYOLU İNŞAATI SÜRESİZ ERTELENDİ Çin’in Orta Asya'daki Türk devletlerini hakimiyeti altına alma projesi olan Kuşak Yol İnisiyatifi çöküş yaşıyor. Ekonomik sıkıntı içinde cebelleşen Çin yönetimi, inşaatına bu yıl sonbaharda başlaması planlanan Kırgızistan-Özbekistan-Çin Demiryolu hattını süresiz olarak erteledi. 30 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen İpek Yolu Brifingi'nde konuşan Trans-Avrasya Ulaştırma Uluslararası Koordinasyon Konseyi Genel Sekreteri Gennadiy Bessonov yaptığı açıklamada, "Çin, inşaatına bu yılın sonbaharında başlaması gereken Kırgızistan-Özbekistan-Çin Demiyolu hattını süresiz olarak erteledi" dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Şuşa'yı 2026 Turizm Başkenti ilan etti Haber

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Şuşa'yı 2026 Turizm Başkenti ilan etti

2023 yılının Turizm Başkenti ilan edilen İran’ın Erdebil eyaletinde 5 Ekim 2023 tarihinde "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üye ülkeleri Turizm Bakanlıkları Toplantısı" düzenlendi. Turizm Bakanlıkları Toplantısında; İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı İzzetullah Zerğami, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Hüsrev Nazıri, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, EİT üye ülke büyükelçileri ile turizm temsilcileri ve Erdebil Valisi Hamid Ameli’nin yanı sıra misafir olarak D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri İsiaka Abdulkadir İmam yer aldı. ŞUŞA 2026 TURİZM BAŞKENTİ SEÇİLDİ Azerbaycan’ın geçen yıl İkinci Karabağ Savaşı ile Ermeni işgalinden kurarılarak özgürlüğüne kavuşturulan Şuşa şehri, toplantıda oy birliği ile alınan kararla, 2026 yılının Turizm Başkenti olarak seçildi. Alınan bir diğer karar ise üye ülkelerdeki kaplıca ile şifalı sulara ilişkin geniş çaplı çalışma yapılması ve turizm sektöründe ön plana çıkarılması yönünde oldu. Toplantıya ilişkin Türk basınına açıklamada bulunan Tahran Büyükelçisi Kırlangıç, EİT’in eski bir kuruluş olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: "(EİT) Türkiye'nin kurucusu olduğu ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan, onun yanı sıra bilim, eğitim, kültür ve turizm alanında da işbirliklerini düzenleyen, kurucu ülkeler arasında ilişkileri artırmayı amaçlayan bir teşkilat." ŞUŞA, DÜNYA TARAFINDAN TANINACAK 2025 yılı için Erzurum'un Turizm Başkenti ilan edildiğini belirten Büyükelçi Kırlangıç, toplantıda oy birliği ile 2026 yılı için Azerbaycan’ın Şuşa şehrinin Turizm Başkenti olarak kabul edilmesinin çok sevindirici olduğunu söyledi. Kırlangıç, konuşmasına şu ifadeleri ekledi: "Azerbaycan’ın Şuşa şehri hem yeni özgürlüğüne kavuşan bir şehir. O açıdan da kültürel ve turistik potansiyeli yüksek olan bir şehir olmasına rağmen çok geliştirilmeye ihtiyacı olan da bir şehir. Bu vesileyle Şuşa’ya büyük yatırımlar yapılmış olacak. Şuşa dünya tarafından da tanınmış olacak. Bu açıdan da bunu önemsiyoruz. Azerbaycan Cumhuriyetini, dostlarımızı, kardeşlerimizi tebrik ediyoruz. Hayırlı olsun inşallah. Bundan sonra da Azerbaycan ile Türkiye her alanda birlikte dayanışma içinde çalışmaya devam edecekler."

Bakan  Çavuşoğlu Bakanlar Konseyi için Özbekistan'da Haber

Bakan Çavuşoğlu Bakanlar Konseyi için Özbekistan'da

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi Toplantısına katılmak üzere Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e gitti. Burada, ilk olarak Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari ile bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu ardından Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Bahtiyor Saidov, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüştü. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi 26. Toplantısı için Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e gitti. Özbekistan Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraceddin Muhriddin, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ve Teşkilat Genel Sekreteri Hüsrev Nazıri ile uluslararası kuruluşların yetkilileri katıldı. BAKAN ÇAVUŞOĞLU ÖZBEKİSTAN'DA  Bölgede temaslarını sürdüren Bakan Çavuşoğlu ilk olarak Pakistan Dışişleri Bakanı Zerdari ile görüştü. Ardından Bakan Çavuşoğlu, Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Saidov ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu Özbekistan ziyaretine ilişkin sosyal medya paylaşımında, "Özbekistan’da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi 26. Toplantısı’na katıldık. Gıda ve enerji alanları ile tedarik zincirlerinde yaşanan küresel sınamalara karşı ekonomi ve alternatif enerji kaynakları başta olmak üzere etkin iş birliği gerekliliğini vurguladık" ifadelerini kullandı.  Özbekistan’da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (#EİT) Bakanlar Konseyi 26. Toplantısı’na katıldık. Gıda ve enerji alanları ile tedarik zincirlerinde yaşanan küresel sınamalara karşı ekonomi ve alternatif enerji kaynakları başta olmak üzere etkin işbirliği gerekliliğini vurguladık. pic.twitter.com/VSBxwSmXwf — Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) January 24, 2023

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.