SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi tanınma süreci başladı mı?

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM 78. Genel Kurulu marjında ülkenin Washington'daki Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak ilk kez resmi adı ve bayrağıyla katılmasıyla birlikte KKTC'nin tanınma sürecinin başladığını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2023 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2023 11:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi tanınma süreci başladı mı?

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde gerçekleşen görüşmelerde yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) bir kez daha resmi adını ve bayrağını ABD'nin başkenti Washington'da gösterdi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın beraberindeki heyette yer alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, görüşmelere ilişkin değerlendirme yaptı. 

"KKTC'NİN TANINMA SÜRECİ BAŞLADI"

Bakan Ertuğruloğlu, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) gözlemci üye olarak ilk kez resmi adı ve bayrağıyla katılmasının tarihi bir adım olduğunu dile getirdi. Ertuğruloğlu bu adımla birlikte KKTC'nin tanınma sürecinin başladığını vurguladı. Buna ilişkin olarak Bakan, "Zaten Kıbrıs Türk devleti adına İslam İşbirliği Teşkilatı'nda gözlemci üyeliğimiz var fakat orada da yeni adımların atılmasını bekliyoruz. KKTC'nin tanınma sürecinin başlamış olduğunu söyleyebilirim. Bildiğiniz gibi Türk Devletleri Teşkilatı'nda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ilk defa resmi adımız var ve bayrağımızla 'gözlemci üye' olmamız çok anlamlı ve önemli" ifadelerini kullandı. 

Ertuğruloğlu yaptığı değerlendirmede, yalnızca Azerbaycan'ın değil başka ülkelerin de KKTC'yi tanıma aşamasına geleceğinden emin olduğunu dile getirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'ye yönelik çağrılarına işaret eden Ertuğruloğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl ve bu yıl, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmalarda, uluslararası camiaya, Genel Kurul gibi bir platformda açık açık bu çağrıyı yapması, KKTC'nin tanınmasını talep etmesi ve bizlerle ticari, ekonomik, siyasi ilişkiler kurulmasını gündeme getirmesi son derece anlamlı ve önemli" dedi.

"BU BİR ULUSAL DAVADIR"

Öte yandan geçen hafta BM askerlerinin Pile-Yiğitler Yolu'nda KKTC askerlerini darp ettiğini anımsatan Ertuğruloğlu, "BM askerlerinin arazide bizim karşımıza çıkmaya hakkı yoktur. Böyle bir yetkisi de yoktur. Pile Türkünü kaybetmemek için sadece KKTC'ye gidiş gelişlerini kolaylaştırmak için bir yol yapalım dedik. BM karşımıza çıktı. Beton bloklarla, araçlarıyla, tellerle önümüzü kesmeye çalıştılar ve oradaki insanlarımız da buna tepki gösterdi" açıklamasını yaptı.

"Bu bir ulusal davadır" diyen Ertuğruloğlu, Rum tarafının şımartıldığını belirterek, "Çünkü dünya, kendilerini şımartmış ve 'Kıbrıs Cumhuriyeti' diye tanıyarak BM Genel Kurulu'nda üye devlet diye oturtuyor. Bu avantajlarını yaşadıkları sürece Rum tarafının, Kıbrıs Türkü ile eşitliğe dayalı herhangi bir yeni ortaklığa gelmesi mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.