SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov'dan Başkurtlara destek mesajı: Ana düşmanınız Moskova, Kremlin ve Putin!

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kremlin'in baskılarına maruz kalan Başkurt insan hakları savunucusu Fail Alsınov hakkında açıklama yaptı. Başkurt lider Alsınov ve Rusya'nın baskılarına karşı direnen Başkurt eylemcilere destek verdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2024 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2024 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov'dan Başkurtlara destek mesajı: Ana düşmanınız Moskova, Kremlin ve Putin!

Başkurt dilini ve kültürünü savunduğu ve Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlattığı topyekûn işgal girişimine karşı çıktığı için Kremlin'in baskılarına maruz kalan Başkurt insan hakları savunucusu Fail Alsınov, Rus mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Rus kolluk kuvvetleri, duruşma esnasında mahkeme önünde bulunan Başkurt eylemcileri şiddete başvurarak dağıtmaya çalıştı. Rus güçleri, dondurucu soğuğa rağmen aktivist Fail Alsınov'a destek için gelen yüzlerce kişiye göz yaşartıcı gaz sıktı.

REFAT ÇUBAROV: RUSYA'NIN DİĞER ESARET ALTINDAKİ ULUSLARIYLA BİRLEŞİN

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kremlin'in baskılarına maruz kalan Başkurt aktivist Fail Alsınov'a ve Başkurt halkına destek mesajı verdi. Çubarov, “Moskova esaretinde olan Başkurtistan'ın Baymak şehrinde, Başkurt milli hareketinin liderlerinden Fail Alsınov'u savunmaya gelen barışçıl vatandaşlara karşı trajik olaylar yaşanıyor. Aynı zamanda, birkaç bin Başkurt genci, Putin ve Habirov (Başkurtistan'ın başkanı, Radiy Habirov) tarafından Rus ordusuna gönderildi ve bunlar, Rusya'nın egemen Ukrayna devletinin topraklarında işlediği savaş suçlarına doğrudan katılıyor. Bugün topraklarınıza olan bağlılığınızı tüm dünyaya gösteriyorsunuz. Birbirinize daha yakın olun. Rusya'nın esaret altındaki diğer uluslarıyla birleşin. Ana düşmanınız Moskova, Kremlin, Putin ve onların Başkurdistan'daki Habirov gibi yerel haydutlarıdır. Rus ordusundaki Başkurt askerleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine katılıyor. Başkurtlar özgür olacak” açıklamasını yaptı.

MAHKEME KARARI AÇIKLANDI: 4 YIL HAPİS CEZASI!

Rusya Federal Mali İzleme Hizmeti (Rosfinmonitoring), 16 Ocak 2023 tarihinde “aşırılıkçı ve terörist faaliyetlere karışan kişilerin listesini” yeniledi. Yenilenen listeye Başkurt insan hakları savunucusu Fail Alsınov’un ismi de eklendi.

Rusya Federasyonu'nun güdümündeki Baymak Mahkemesi, Alsınov hakkındaki kararını 17 Ocak 2024'te açıklamak üzere toplandı. Mahkeme, Fail Alsınov'u 4 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme kararının ardından konuşan Alsınov, "Bana destek olmaya gelen herkese çok teşekkür ederim. Bunu asla unutmayacağım. Üstüme atılan suçları kabul etmiyorum. Daima adalet için, milletim için, cumhuriyetim için mücadele ettim. Bunu elbette beklemiyordum. Savcı 4 yıl hapis cezası istedi. İtiraz edeceğiz" açıklamasında bulundu.

BAŞKURT LİDER FAİL ALSINOV'A DESTEK EYLEMİ

Başkurdistan'ın Baymak şehrinde 15 Ocak 2024 tarihinde Başkurt dilini ve kültürünü desteklediği için Rusya Federasyonu tarafından yasaklanan Başkurt sivil toplum kuruluşunun lideri Fail Alsınov için binlerce kişi eylem gerçekleştirdi. Başkurt milli değerlerini ve kültürünü koruduğu ayrıca Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılara da karşı çıktığı için Kremlin'in baskılarına maruz kalan Alsınov'a destek olan eylemciler, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e, Başkurdistan Başkanı Radiy Habirov'u görevden alması için talepte bulundu. Başkurt aktivistler, bu yönde kaleme alınan bir bildiriyi de eylemde okudu. 

Başkurt aktivistler, "Fail Alsınov'a özgürlük", "Fail, biz seninleyiz" ve "Biz sıradan insanlarız ama bizden daha fazalası olacak" sloganları attı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.