SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan ve Azerbaycan petrol iş birliğini güçlendiriyor

Kazakistan ve Azerbaycan'ın devlet petrol şirketlerinin yönetim kurulu başkanları, 24-26 Temmuz 2024 tarihlerinde bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan ve Azerbaycan petrol iş birliğini güçlendiriyor

Kazakistan’ın devlet petrol ve doğal gaz şirketi KazMunayGas (KMG) CEO'su Ashat Hassenov (Askhat Khassenov), 24-26 Temmuz 2024 tarihlerinde Bakü’yü ziyaret etti.

Hassenov, Bakü’de Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövşen Necef ile görüştü. Görüşmede petrol endistrisine ilişkin temel iş birliği konuları ele alındı. Ayrıca iki şirket karbonsuzlaştırma alanında potansiyel iş birliğini de görüştü.

KMG'nin görüşmeye ilişkin basın açıklamasında, 2023'te Aktau Limanı'ndan bin 57 milyon ton petrolün ve bu yılın ilk yarısında 700 bin tondan fazla petrol sevk edildiği kaydedildi. KMG ve SOCAR arasında yapılan görüşmede ise Kazak petrolünün istikrarlı arzına dikkat çekildi.

Hassenov, KMG'nin bu ihracat rotasını daha da geliştirme hedefinin olduğuna işaret ederek KMG ve ortaklarının Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Rotası aracılığıyla Kazak petrol arzını artırmak için çalıştıklarını belirtti.

İki şirket arasındaki ortak girişimlerin başarısına güven duyduğunu ifade eden Hassenov, Kazak petrolünün transit geçişinde önemli rol oynayan Sangachal ve Azertrans terminallerini ziyaret etti, Aktau Kazak tankerindeki mürettebatla bir araya geldi.

KMG ile SOCAR arasında iki sene önce yıllık 1,5 milyon ton petrolün Aktau-Bakü-Ceyhan güzergâhı üzerinden transitine ilişkin 5 yıllık anlaşma imzalanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.