SON DAKİKA
Hava Durumu

#Petrol

QHA - Kırım Haber Ajansı - Petrol haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Petrol haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye petrol ve gaz üretimi için 270 kuyuda sondaj yapacak Haber

Türkiye petrol ve gaz üretimi için 270 kuyuda sondaj yapacak

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan "2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" yayımlandı. Programda enerji alanına da yer verildi. Türkiye, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması amacıyla yerli petrol üretimini hızlandırdı. Anadolu Ajansı (AA) tarafından derlenen bilgilere göre 2021-2024 yılları arasında Şehit Esma Çevik, Şehit Teğmen Akdeniz, Şehit Aybüke Yalçın, Mehmet İrfan Güler, Bülent Sadioğlu ve Bulmuşlar sahasında keşfedilen petrol rezervlerinin toplamının 867 milyon varile ulaştığı belirtildi.  2025 HEDEFİ GÜNLÜK 172 BİN VARİL Eylül ayı itibarıyla bölgedeki sahalardaki üretim kuyularının sayısı 50'ye yaklaşırken; günlük petrol üretimi de 48 bin 100 varile ulaştı. Üretime başlanan tarihten bu yana geçen 3 yıllık dönemde, Gabar bölgesinin kümülatif petrol üretiminin 17,1 milyon varil olduğu aktarıldı. Yayımlanan programa göre yapılan üretimin 2025 yılında günlük 172 bin varile ulaşması hedefleniyor. DOĞAL GAZ İÇİN 2025 YILINDA 270 KUYUDA SONDAJ YAPILACAK 2023 yılında doğal gaz alanında gaz üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 109 artarak 852 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Doğal gaz üretiminin bu yıl sonunda 2,8 milyar metreküpe çıkarılması planlanırken 2025 yılında da 3 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) deniz sahaları da dahil, karada petrol ve gaz arama faaliyetleri kapsamında sismik ve sondaj faaliyetlere yoğunluk verilecek. Bu amaçla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde petrol ve gaz arama ile üretimi çerçevesinde gelecek yıl 270 kuyuda sondaj yapılması planlanıyor.

Kazakistan petrol ve doğal gaz üretimini 3 katına çıkarmayı planlıyor Haber

Kazakistan petrol ve doğal gaz üretimini 3 katına çıkarmayı planlıyor

Kazakistan ülkedeki gaz ve petrol üretim kapasitesini gelecek 6 yıl içinde 3 katına çıkarmayı hedefliyor. Kazakistan Enerji Bakanlığı 15 Ekim 2024 tarihinde, 2030 yılına kadar üretim kapasitesini 3 katına çıkarmayı hedefleyen ülkenin petrol ve gaz endüstrisini genişletmek için tasarlanmış "2024-2030 Yılları Arasında Petrol ve Gaz Kimya Endüstrisinin Gelişimi İçin Yol Haritası" adlı yeni bir strateji açıkladı. 2030'A KADAR 1,8 MİLYON TON Bu yol haritasına göre hammadde ediniminden nihai malların üretimine kadar sektörün her yönünü geliştirmek için stratejik bir plan düzenleniyor. Ayrıca 2023'teki 357 bin 800 tonluk üretimi 2030'a kadar 1,8 milyon tona çıkarılacak. Bu hamlenin, ekonomik büyümeyi artırmanın yanı sıra hem mevcut hem de gelecekteki projeler için hammadde bulunabilirliğini garanti altına alacağı kaydediliyor. PROJE 3 BİN 500 KALICI VE 16 BİN GEÇİCİ İSTİHDAM YARATACAK Öte toplam 14,7 milyar dolarlık yatırımı temsil eden altı yol haritası, ülkenin ekonomik büyümesinde merkezi bir rol oynayacak ve yaklaşık 3 bin 500 kalıcı ve 16 bin geçici istihdam yaratacak. Yol haritasının kritik bir diğer parçası ise, özellikle ülkedeki Ulusal Endüstriyel Petrokimya Teknoparkı'ndaki temel altyapı iyileştirmeleri olacak. Bunun yanı sıra pazar erişimini iyileştirme ve iç talebi canlandırma çabaları da yer alacak.  Kazakistan hükûmeti tarafından onaylanan yol haritası, ülkenin küresel petrol ve gaz pazarındaki konumunu güçlendirmenin yanı sıra sürdürülebilir ve rekabetçi bir endüstriyel altyapı oluşturmada önemli bir adım olarak görülüyor.

Kazakistan AB'ye petrol ihracatını artırmayı planlıyor Haber

Kazakistan AB'ye petrol ihracatını artırmayı planlıyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yurt dışına gönderdikleri petrolün yüzde 70'ini Avrupa Birliği'ne (AB) ihraç ettiklerini ve bunu artırarak küresel enerji açığının azaltılmasına yardımcı olmaya hazır olduklarını bildirdi. 55 MİLYAR DOLAR OLAN 66 ORTAK YATIRIM PROJE Cumhurbaşkanı Tokayev, Kazakistan'da resmî temaslarda bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Astana'da, iki ülke iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen "Kazakistan-Almanya İş Forumu"na katıldı. TOKAYEV: ALMAN İŞLETMELERİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ Tokayev, iş formunda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında toplam değeri 55 milyar dolar olan 66 ortak yatırım projesinden oluşan kapsamlı portföy üzerinde anlaşmalara varıldığını belirterek, "Alman işletmelerin 'Alman kalitesiyle Kazakistan'da üretilmiştir' ortak markamız altında üretimi yerelleştirerek, ülkemizdeki varlığını genişletmesini sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadelerini kullandı. TÜRKİSTAN'IN EN BÜYÜK İKİNCİ PETROL REZERVİNE SAHİP ÜLKE Tokayev ayrıca Almanya ile Kazakistan arasındaki iş birliğinde enerji sektörünün önemine işaret ederek, Kazakistan'ın Türkistan coğrafyasının en büyük ikinci petrol rezervine sahip ülkesi olduğuna dikkat çekti. Öte yandan yurt dışına gönderdikleri petrolün yüzde 70'inin AB'ye ihraç edildiğini belirten Tokayev, "Ülkemiz petrol ihracatını artırmaya ve küresel enerji açığının azaltılmasına yardımcı olmaya hazır." dedi.

Kazakistan ve Azerbaycan petrol iş birliğini güçlendiriyor Haber

Kazakistan ve Azerbaycan petrol iş birliğini güçlendiriyor

Kazakistan’ın devlet petrol ve doğal gaz şirketi KazMunayGas (KMG) CEO'su Ashat Hassenov (Askhat Khassenov), 24-26 Temmuz 2024 tarihlerinde Bakü’yü ziyaret etti. Hassenov, Bakü’de Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövşen Necef ile görüştü. Görüşmede petrol endistrisine ilişkin temel iş birliği konuları ele alındı. Ayrıca iki şirket karbonsuzlaştırma alanında potansiyel iş birliğini de görüştü. KMG'nin görüşmeye ilişkin basın açıklamasında, 2023'te Aktau Limanı'ndan bin 57 milyon ton petrolün ve bu yılın ilk yarısında 700 bin tondan fazla petrol sevk edildiği kaydedildi. KMG ve SOCAR arasında yapılan görüşmede ise Kazak petrolünün istikrarlı arzına dikkat çekildi. Hassenov, KMG'nin bu ihracat rotasını daha da geliştirme hedefinin olduğuna işaret ederek KMG ve ortaklarının Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Rotası aracılığıyla Kazak petrol arzını artırmak için çalıştıklarını belirtti. İki şirket arasındaki ortak girişimlerin başarısına güven duyduğunu ifade eden Hassenov, Kazak petrolünün transit geçişinde önemli rol oynayan Sangachal ve Azertrans terminallerini ziyaret etti, Aktau Kazak tankerindeki mürettebatla bir araya geldi. KMG ile SOCAR arasında iki sene önce yıllık 1,5 milyon ton petrolün Aktau-Bakü-Ceyhan güzergâhı üzerinden transitine ilişkin 5 yıllık anlaşma imzalanmıştı.

Rusya: Çin'in enerji ihtiyacını Moğolistan üzerinden çözeceğiz Haber

Rusya: Çin'in enerji ihtiyacını Moğolistan üzerinden çözeceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeniden seçilmesinin ardından gerçekleştirdiği ilk yurtdışı ziyareti olan Çin gezisi sona erdi. Çin'in başkenti Pekin ve Rusya'ya komşu kuzeydoğu eyaleti Heylongciang'ın idari merkezi Harbin'de temaslar gerçekleştiren Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmelerde bulundu. İki lider ortak açıklamada, ABD'yi Soğuk Savaş mantığıyla hareket etmekle suçlayarak Washington'ın bloklar arası cepheleşme yarattığını savundu. Çin ve Rusya arasındaki ilişkinin, askeri-siyasi ittifak modelinin ötesine geçtiğini vurgulayan liderler, dünyanın artık çok kutuplu olduğunu ve kaynakların yeniden dağıtılması gerektiğini dile getirdi. ÇİN VE RUSYA LİDERLERİ, İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ANLAŞTI İkili, enerji ve finans sektörlerinde işbirliğini artırmaya karar verdi ve ticaret hacminin artırılmasını hedefledi. Putin, enerji nakli için farklı seçeneklerin olduğunu belirtildi. Enerji alanında petrol, doğalgaz ve diğer kaynaklarda işbirliğinin geliştirileceği açıklamada, Çinli ve Rus şirketlerin yenilenebilir enerji ve karbon ticareti gibi alanlardaki projelerde ortaklık kurması hedefleniyor. KUZEY KUTBU ÜZERİNDEN KUZEY DENİZİ ROTASI BOYUNCA Özellikle Putin, Moğolistan üzerinden Çin'e petrol ve doğalgazın yanı sıra Kuzey Kutbu üzerinden Kuzey Denizi rotası boyunca tankerlerle tedarik edilmesi gibi farklı seçeneklerin de olduğunu belirtti. Çin ve Rusya, ilişkilerini güçlendirerek çok kutuplu dünyada birlikte hareket etme konusunda kararlı olduklarını dile getirdi. İki ülkenin ticaret hacmi 2023'te 240 milyar dolara ulaşarak önceki hedefleri aşmış durumda. TRAN-SİBİRYA DEMİR YOLU HATTI Daha önce Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Ulan Batur'da Moğolistan ve Çin iş birliği belgeleri imzalamıştı. Anlaşmada, özellikle Çin'in enerji ihtiyacı için hayatı önem taşıyan Tran-Sibirya demir yolu hattının yeniden iyileştirileceği belirtilmişti. İyileştirme ve bağlama projesi, Pekin'in hayati doğal kaynaklara erişimini iyileştirmesi ve yaptırımlardan etkilenen Rusya ile sorunsuz ticaret yapma amacı taşıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.