SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya'nın Uygur Türkü milletvekilinden Çin'e sert mesaj

Japonya'nın ilk Uygur Türkü milletvekili olan Arfiya Eri, Çin'in insan hakları ihlallerine karşı sert tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya'nın Uygur Türkü milletvekilinden Çin'e sert mesaj

Japonya Parlamentosunun üst kanadı olan Danışmanlar Meclisi (Sangiin) seçimlerinde Liberal Demokrat Parti (LDP) listelerinden milletvekili olarak seçilen Uygur Türkü Arfiya Eri, Avustralya'nın Sidney şehrinde 2-3 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen "The Sydney Dialogue" politika zirvesine katıldı.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından düzenlenen zirvede dikkat çekici konuşmalar yapan millvetkili Eri, Çin’in ciddi insan hakları ihlallerine karşı uluslararası toplumun daha güçlü bir tutum sergilemesi çağrısında bulundu. Ayrıca Doğu Türkistan'daki insanlık dışı uygulamara dikkat çeken Eri, Çin'in Doğu Türkistan'daki soykırım faaliyetlerini bir an önce dururması gerektiğini kaydetti. 

JAPONYA’NIN SAVUNMA KAPASİTESİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Eri, konuşmasında Japonya’nın Pekin’in Hint-Pasifik bölgesindeki artan askeri iddialarına karşı savunma duruşunu güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Japonya Anayasası’nın Öz Savunma Kuvvetlerinin güçlendirilmesini açıkça belirtmek üzere acilen değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, barışın korunması için Japonya’nın savunma kapasitesinin artırılması ve ortak değerlere sahip ülkelerle güvenlik iş birliklerinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ARFİYA ERİ KİMDİR?

Arfiya Eri, Japonya Danışmanlar Meclisinde (Sangiin) LDP'den Chiba eyaletinin 5. bölgesini temsil eden Uygur kökenli bir milletvekilidir. 35 yaşında olan Arfiya, Japonya parlamentosundaki en genç kadındır. 2023 yılında Time dergisi tarafından “En Etkili 100 Genç Küresel Lider”den biri olarak seçilmiştir.

Siyasete atılmadan önce Birleşmiş Milletler ve Japonya Merkez Bankasında çalışan Arfiya, kamu politikaları alanında on yıllık deneyime sahip. Georgetown Üniversitesi Edmund A. Walsh Dış Hizmet Okulundan Dış Hizmet alanında lisans ve Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları (modern Uygur Çalışmaları konusunda uzmanlaşmış) alanında yüksek lisans derecelerine sahiptir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.