SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya'daki G7 Zirvesi sonuç bildirgesinde "Doğu Türkistan" vurgusu

Japonya'nın Tokyo şehrinde bir araya gelen G7 ülkeleri, Dışişleri Bakanları Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, Çin'e Doğu Türkistan'daki zulümlere son vermesi için çağrı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2023 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2023 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya'daki G7 Zirvesi sonuç bildirgesinde "Doğu Türkistan" vurgusu

2023 yılı G7 dönem başkanı olan Japonya'nın ev sahipliğinde, üye ülkelerin dışişleri bakanları, 7-8 Kasım 2023 tarihinde başkent Tokyo'da bir araya geldi ve zirve sonrasında sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, Çin'e "Doğu Türkistan" uyarısı yapıldı.

BİLDİRGEYİ 7 ÜLKE DIŞİŞLERİ BAKANI VE AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ İMZALADI

Yayımlanan sonuç bildirgesi; Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi tarafından imzalandı.

"ULUSLARARASI DÜZENİ SÜRDÜRME VE GÜÇLENDİRME KONUSUNDA KARARLIYIZ"

Bildirgede, "Biz, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin G7 Dışişleri Bakanları ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi olarak; uluslararası barış, güvenlik ve uluslararası barış arayışında her zamankinden daha fazla bir aradayız. Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'na saygı göstererek, hukukun üstünlüğüne dayanan özgür ve açık uluslararası düzeni sürdürme ve güçlendirme konusunda kararlıyız" ifadeleri kullanıldı.

DOĞU TÜRKİSTAN VURGUSU

Çin'in Doğu Türkistan'daki insanlık suçlarına ve soykırım politikalarına bir an önce son vermesi konusunda çağrıda bulunulan bildirgede, "Çin'i, uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak hareket etmeye çağırıyoruz. Ayrıca Doğu Türkistan ve Tibet de dahil olmak üzere Çin'deki insan hakları durumuyla ilgili endişelerimizi sürdürüyoruz. Çin'i uluslararası kanunlardaki yükümlülüklerine uygun hareket etmeye, demokratik kurumlarımızın bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan müdahale faaliyetlerinde bulunmamaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.