SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul’da Türk Haber Ajansları Medya Zirvesi gerçekleşti

Anadolu Ajansı tarafından bugün gerçekleştirilen Türk Haber Ajansları Medya Zirvesi'nde "Türk Dünyasında Ajans Haberciliğinin Yeni Gündemleri" başlıklı panel düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2023 18:32
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2023 18:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul’da Türk Haber Ajansları Medya Zirvesi gerçekleşti

Anadolu Ajansı (AA), Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC), Kırgız Ulusal Haber Ajansı (Kabar), Özbekistan Ulusal Haber Ajansı (UzA) ve Kazakistan'dan Qazcontent medya servisinin katılımlarıyla Türk Haber Ajansları Medya Zirvesi İstanbul'da gerçekleşti. Katılımcılar, dezenformasyonla mücadele vurgusu yaptı ve ülkelerin birbirini daha iyi tanıması için özel çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti. 

Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz, zirveye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugün, Türk dünyasının önde gelen haber ajanslarıyla birlikte Türk Haber Ajansları Birliği’ni (ATNA) kurmak üzere bir araya geldik. Birliğimizin ilk Genel Kurul’u sonrasında ilk seçimimizi gerçekleştirdik. Böylesi yeni, önemli ve gelecek vaat eden bir birliğin ilk başkanı olmak benim için büyük bir onur. Türk dilinin birleştirici gücüne inanıyor, medya alanında ve uluslararası arenada Türk dünyasının daha etkili olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Birliğimizin, Türk Devletleri arasındaki iş birliğini güçlendirerek uluslararası arenada gündem belirleyen bir konuma geleceğine inanıyoruz. Anadolu Ajansı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Türk Haber Ajansları Medya Zirvesi’ne katkı sağlayan tüm katılımcılara en içten şükranlarımı sunuyorum."

Zirve kapsamında "Türk Dünyasında Ajans Haberciliğinin Yeni Gündemleri" başlıklı panel düzenlendi. Panel, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan'ın moderatörlüğünde yapıldı. Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Vugar Aliyev ise yalan haberle mücadelenin önemine dikkat çekerek "Türk ajansları arasındaki işbirliği işte olmalı, kağıt üzerinde kalmamalı" dedi.

BİRLİĞİN HALKA HABERİ ULAŞTIRMAK İÇİN ÇABA GÖSTERMESİ GEREKİYOR 

Kırgızistan Ulusal Haber Ajansı (Kabar) Genel Müdürü Mederbek Şermetaliyev, zirvenin medya alanında yeni bir sayfa olduğunu söyledi. Türk Haber Ajansları Birliğinin halka doğru haberi ulaştırmak için çaba göstermesi gerektiğine vurgu yaptı. Şermetaliyev, birliğe üye ülkeler arasındaki yakın ilişkilerin farklı boyut kazandığını da belirtti.

MEDYADA SAĞLANAN BİRLİK ORTAK ALFABENİN ÖNÜNÜ AÇACAK MI?

Kazakistan Qazcontent Yönetim Kurulu Başkanı Bekzat Jusupov zirvede yaptığı açıklamada diller arasında çok fazla bir fark olmadığını ve medya ile alfabe farklılıklarının aşılabileceğine işaret etti. Jusupov "Ulusal televizyon kanalları arasında temaslarımız arttı ve içerik alışverişi sağladık. Bugün yeni medya ve bilgi çağıdır, bu birlikteliği artırmamız çok önemli" ifadelerini kullandı.

 ÖZBEKİSTAN ULUSAL HABER AJANSI GENEL MÜDÜRÜ, BİR SONRAKİ ZİRVEDE HERKESİ ANA DİLİYLE KONUŞMAYA DAVET ETTİ

Özbekistan Ulusal Haber Ajansı (UzA) Genel Müdürü Abdisait Kuçimov, Türk dünyası başta olmak üzere dünyadaki medya kuruluşlarıyla da ilişkilerini geliştirmek istediklerini ifade etti. Kuçimov, bir sonraki zirveden itibaren herkesi ana diliyle konuşmaya davet etti.  Tarih, dil ve kültür alanında medya işbirliğini sürdürme konusunda kararlı olduklarını belirtti.  

 

TÜRK HABER AJANSLARI BİRLİĞİ KURULDU

Zirve kapsamında konuşan TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türk devletlerinin farklı alanlarda işbirliği içinde olduğunu vurguladı. Ömüraliyev, medya alanında da birlikte faaliyet yürütülmesi konusunda karara vardıklarını duyurdu. Ömüraliyev, Türk haber ajansları arasında birliğin kurulması gerektiğine değinerek, "Güçlerimizi birleştirerek yalan haberlerle mücadele etmeli, kamuoyunun önüne doğru bilgiyi ulaştırmalıyız. Bu doğrultuda ortak hareket çok önemli" dedi.

TÜRK HABER AJANSLARI İÇİN 4 HABER AJANSI BİR ARAYA GELDİ

Bu kapsamda zirvede, Anadolu AjansıAzerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC), Kırgız Ulusal Haber Ajansı (Kabar), Özbekistan Ulusal Haber Ajansı (UzA) ve Kazakistan'dan Qazcontent arasında Türk Haber Ajansları Birliği (ATNA) kuruldu. ATNA, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, AZERTAC Yönetim Kurulu Başkanı Vugar Aliyev, Kabar Genel Müdürü Mederbek Şermetaliyev, Qazcontent Yönetim Kurulu Başkanı Bekzat Jusupov ve UzA Genel Müdürü Abdisait Kuçimov'un attığı imzalarla hayata geçirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.