SON DAKİKA
Hava Durumu

İlham Aliyev: Minsk Grubu geçmişin bir kalıntısı!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Aliyev, ülkesinin Ermenistan ile olan barış sürecindeki rolünü vurgulayarak geçmişin kalıntısı olan kurumların kapatılmasını önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İlham Aliyev: Minsk Grubu geçmişin bir kalıntısı!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında 16 Eylül 2024 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Aliyev'i arayan Bakan Blinken, Ermenistan ve Azerbaycan arasında sağlanacak kalıcı barışın önemini vurgulayarak, ABD'nin bu konuda her türlü yardımı sağlamaktan çekinmeyeceğini ifade etti. 30 Ağustos 2024'te imzalanan Devlet Sınır Sınırlandırma Komisyonlarının Ortak Faaliyetlerine İlişkin Yönetmeliği ise iki ülke arasında atılan olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Aliyev ise Blinken'a, bölgedeki hukuka dayalı statükonun ve adaletin Azerbaycan'ın çabaları sonucunda elde edildiği cevabını verdi. Aliyev, iki ülke arasında başlatılan barış anlaşmalarının öncüsünün Azerbaycan olduğunu belirtti. Nihai bir barış anlaşmasının imzalanması için öncelikle Ermenistan Anayasası'nın düzenlenmesi ve Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarının son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca Aliyev, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için oluşturulmuş AGİT Minsk Grubu ve diğer ilgili kurumların "geçmişin bir kalıntısı" olduğunu ifade ederek faaliyetlerin sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

Gerçekleşen telefon görüşmesinde son olarak, 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Azerbaycan'da gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansına (COP 29) ilişkin konular ele alındı.

30 AĞUSTOS 2024 TARİHİNDE SINIR BELİRLEME KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMIŞTI

30 Ağustos 2024 tarihinde, Azerbaycan ve Ermenistan sınır komisyonlarının ortak çalışmasına ilişkin Esaslar imzalanmıştı. Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonu, yaptığı açıklamada  "Azerbaycan ve Ermenistan şu anda iç devlet prosedürlerini yürütmeye başlamıştır" ve "30 Ağustos 2024 tarihinde komisyonların ortak faaliyetine ilişkin Esaslar uygun bir şekilde imzalandı" ifadelerine yer vermişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.