SON DAKİKA
Hava Durumu

Hulusi Akar'dan AB'ye Kıbrıs eleştirisi: İki devletli çözümü kabullenin

TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Kıbrıs'taki iki devletli çözüme ve Avrupa Birliği'nin (AB) politikalarına değindi.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 13:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hulusi Akar'dan AB'ye Kıbrıs eleştirisi: İki devletli çözümü kabullenin

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Millî Savunma Komisyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten Macaristan'daki 9 Eylül 2024 tarihli Ortak Dış ve Güvenlik Politikası (ODGP) ve Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (OGSP) Parlamentolararası Konferansı'nda konuşma yaptı. Komisyon Başkanı Akar, Kıbrıs'taki iki devletli çözüme ve AB'nin politikalarına değindi.

"AB'NİN STRATEJİK VİZYON EKSİKLİĞİ SİNİR BOZUCU HALE GELDİ"

Konuşmasında "AB'nin adil olmayan muamelesi ve stratejik vizyon eksikliği sinir bozucu hâle geldi" ifadesine yer veren Akar, AB'nin Kıbrıs'taki iki devletli çözümü kabullenmesi gerektiğini belirtti. Akar, konuşmasında, "Adada iki halk olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Bu adada iki devlet bulunmalı ve ilgili çözüm ancak egemenlik, eşitlik ve uluslararası statü ilkelerine dayanmalıdır." dedi.

Ayrıca Türkiye'nin AB'ye katılımını da değerlendiren Akar, "Konseyin 2019 yılında Türkiye'ye karşı aldığı tedbirler, Türkiye'nin katılım süreci açsıından siyasî bir blokaj olmaya devam ediyor. AB bugüne kadar taahhütlerini yerine getirmek yerine ve ikili ilişkilerimizdeki engelleri ortadan kaldırmak için somut bir adım atmadı. Hayal kırıklığımıza rağmen katılım sürecine bağlılığımızı sürdürüyoruz ve ikili ilişkilerimizi ileriye taşıyacak bir yol haritasına sahip olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

AKAR'DAN UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI'NA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Akar konuşmasında ayrıca, "Pek çok zorluğa, çatışmaya ve savaşa tanık oluyoruz." diyerek, Rusya'nın 24 Şubat 2024 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine dikkat çekti. Akar, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş ve İsrail'in Filistin halkına karşı sürdürdüğü katliam bu gelişmelerin en önemlileri arasında yer alıyor." dedi. Akar, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarına katıldığına ancak tek taraflı yaptırım uygulamadığına işaret ederek, Türkiye'nin Rusya'ya yönelik olarak uygulanan yaptırımların ihlal edilmemesi için gerekli tedbirleri yürüttüğünü dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.