SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransız araştırmacı Uygur Türkçesiyle Türk hükûmetine seslendi!

Ankara'da hiç bir sebep gösterilmeden geri gönderme merkezine sevk edilen Uygur Türkü fırıncı Mehmet Emin Ömer'i yakından tanıyan ve Uygur Fırıncılığı alanında araştırma yapan Fransız araştırmacı Léo Maillet , Uygur Türkçesiyle Türk hükûmetine seslendi.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2024 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2024 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fransız araştırmacı Uygur Türkçesiyle Türk hükûmetine seslendi!

Türkiye'de kendi halinde yaşayan ve yıllardır ailesini fırıncılık yaparak geçindiren 60 yaşındaki Mehmet Emin Ömer, daha önce Türk vatandaşlığına başvurduğu Kayseri iline vatandaşlık işlemleri için gitti. Daha sonra 19 Temmuz 2024 tarihinde Kayseri’den İstanbul’a dönüş yolunda Ankara'da kimlik kontrolü yapılırken arabadan indirilip ifadesine başvurulacağı söylendi. Fakat Ömer, polis ekipleri tarafından Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezine gönderildi.

FRANSALI ARAŞTIRMACIDAN ÖMER İÇİN ÇAĞRI

Uygur fırıncılık tarihi üzerine araştırma yapan ve daha önce İstanbul'a gelerek Ömer ile tanışan Fransız araştırmacı Léo Maillet, Türkiye'deki Uygur Türkleri hakkında endişelerini dile getiren bir video yayımladı. Maillet Uygur Türkçesiyle yayımladı videoda Türk hükûmetine seslendi. 

"BU KİŞİ İSTANBUL'DAKİ VE BAŞKA DİASPORADAKİ UYGURLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KİŞİDİR"

Uygurca isminin Şireli olduğunu, kendisinin şu an İsviçre'deki Cenervre Üniversitesi'nde doktora yapmakta olduğu, Uygur Tarihi ve Medeniyetinde fırıncılığı araştırmakta olduğunu ve Ömer'in kendisine çok yardımcı olduğunu belirten Maillet, "Yakın zamanda beni çok rahatsız eden ve öfkelendiren bir haber duydum. İstanbul'daki Zeytinburnu mahallesinde yıllardır fırıncılık yapan 60 yaşındaki Mehmet Emin Ömer usta, 19 Temmuz 2024 tarihinde geri gönderme merkezine alınıp gözaltına alınmış. ben Uygur fırıncılık tarihini ararştırırken, İstanbul'a gidip Mehmet Emin usta ile tanışalı üç yıl oldu. Bu kişi istanbul'daki ve başka diasporadaki Uygurlar için çok önemli bir kişidir. Onun yardımı olmadan, Uygur fırıncılığının karmaşık arka planını ve Uygurlar için ne kadar önemli bir zanaat olduğunu asla bilemezdim. bu sebeple sorumluluk duyugusuyla konuşuyorum. Bu adamın gözaltına alınması büyük bir haksızlık" ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.