SON DAKİKA
Hava Durumu

Ersin Tatar: KKTC, Türk dünyasının Mavi Vatan'daki temsilcisidir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katılarak ilk dersi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ersin Tatar: KKTC, Türk dünyasının Mavi Vatan'daki temsilcisidir

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 24 Ekim 2023 tarihinde AKÜ'nün 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı ve "Güncel Sorunlar Işığında Kıbrıs ve Geleceği" konulu açılış dersini verdi. AKÜ Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleşen törende ayrıca Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a üniversite tarafından fahri doktora takdim edildi. Programa Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Mehmet Karakaş, AK Parti Milletvekilleri Hasan Arslan ve İbrahim Yurdunuseven, İYİ Parti Milletvekili Hakan Şeref Olgun ve il protokolü katılım sağladı.

"TÜRKİYE’NİN ETKİN VE FİİLİ GARANTİSİNDEKİ ISRARIMIZDA NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZ ORTAYA ÇIKMIŞTIR"

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında İsrail Filistin savaşına değinerek "Filistin’de yaşananlar bize güvenlik huzur ve barışın önemini bir kez daha gösterdi” dedi. Filistin’de yaşananlardan büyük bir üzüntü duyduğunu söyleyen Tatar; “Filistin’de yaşananlar, saldırılar, ölümler bizlere Kıbrıs’ta yaşananları bir kez daha derinden hatırlatmıştır. Barış, huzur ve güvenin önemi bir kez daha gözler önüne serilmiş ve ana vatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisindeki ısrarımızda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“KKTC TÜRK DÜNYASININ MAVİ VATAN'DAKİ TEMSİLCİSİDİR”

KKTC Cumhurbaşkanı, Mavi Vatan’ın Türk dünyası ve Kıbrıs için önemine değinerek, "(KKTC) Egemenlik hakları, deniz yetki alanları, kara suları, ekonomik münhasır bölge halklarıyla Türk dünyasının Doğu Akdeniz'deki, Mavi Vatan'daki temsilcisidir." dedi. Tatar, Kıbrıs üzerinde oyunların oynandığını dile getirerek, "Kıbrıs Türkü ile Türkiye Cumhuriyeti'nin bağlarını kopartmaları mümkün değildir. Ana vatanımız Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağların ve gönül birliğinin güçlenmesi Kıbrıs Türk halkı için de memnuniyet vericidir. Doğu Akdeniz'de, en güneydeki Türk devleti olan KKTC'nin de Türk dünyasındaki jeopolitik rolü ve önemi her geçen gün artmaktadır." şeklinde konuştu.

KIBRIS'TA İKİ DEVLETLİ YAPI MİLLÎ SİYASET HALİNE GELMİŞTİR

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ve KKTC arasında köklü bir ilişki olduğunun altını çizerek, “Türkiye Cumhuriyeti Anavatanımızdır. Anavatan, büyük ve bağımsız bir devlet olarak yoluna devam etmektedir. KKTC’de yıllarca federal temelde bir antlaşma için müzakere masaları kuruldu ve devrildi. Ortaya çıkan oyun, tek egemenlikle Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünü sonlandırarak Türk askerini adadan çıkarmaktır." dedi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin "sıfır asker, sıfır garanti" anlayışını eleştiren Tatar; "Biz burada böyle bir duruma asla izin vermeyiz. Bu ada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi güvenliği açısından da çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs'ta iki devlet olduğunu vurgulayan Ersin Tatar, bir anlaşma olacaksa ancak iki devletin iş birliğine dayalı eşitlik temelinde bir anlaşma olabileceğine işaret etti. Cumhurbaşkanı, bu konuda; "Kıbrıs Türkü ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak davası olan Kıbrıs meselesinde gelinen noktada iki devletlilik, artık milli bir siyaset haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bu milli siyasete destek vermektedir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Ersin Tatar’a, üniversite rektörü tarafından fahri doktora takdim edilerek cübbesi giydirildi. Öğrencilerin, “Kıbrıs Türk’tür Türk kalacak” sloganları eşliğinde takdim edilen fahri doktoranın, "KKTC’nin bağımsızlık davasının başarıya ulaşmasında, uluslararası mahfillerde hakkıyla ve kararlılıkla temsil edilmesinde yürüttüğü aktif faaliyetler ile KKTC’nin Türkiye ile sevinçte, kıvançta ve acıda beraber olmasında verdiği üstün katkılardan dolayı üniversite senatosunun kararıyla” verildiği kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.