SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Uygur Türkü yönetmeni hapse attı: Suçu Türkiye'de eğitim görmek!

İstanbul'daki Marmara Üniversitesinde film yapımcılığı eğitimi alan ve Uygur kahramanları canlandırmasıyla tanınan Uygur Türkü film yapımcısı İkram Nurmehmet, Çin yönetimi tarafından 6 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Uygur Türkü yönetmeni hapse attı: Suçu Türkiye'de eğitim görmek!

Çin, Arap yetkilileri Doğu Türkistan'a davet ederek dünyayı, Uygur Türklerinin güvende olduğuna ikna etmeye çalışıyor ancak Uygur Türkü film yapımcısı İkram Nurmehmet'in Pekin'deki evinde tutuklanması ve 6 yıl 5 ay hapis cezasına çaptırılması, durumun tam tersi olduğunu gösteriyor.

ÜRÜMÇİ'DEKİ DÜZMECE MAHKEME

İstanbul'daki Marmara Üniversitesi'nde 6 yıl film yapımı eğitimi alan Nurmehmet, 29 Mayıs 2023 tarihinde Çin polisi tarafından karısı ve çocuğuyla birlikte Pekin'in kuzey kesimindeki bir banliyö konutundaki evinde gözaltına alınmıştı. Kırım Haber Ajansının (QHA) elde ettiği bilgilerde, Nurmehmet'in geçen yıl sonunda Ürümçi'de çıkarıldığı düzmece mahkeme tarafından yargılandığı öğrenilmişti.

SUÇU TÜRKİYE'DE OKUMAK

Öte yandan gözaltına alınmasının ve yargılanmasının, birkaç yıl önce Türkiye’de Marmara Üniversitesi’nde eğitim alması ve Türk film şirketlerinde çalışması ile bağlantılı olduğu belirtilmişti. QHA'nın daha önceki araştırmalarında, Nurmehmet'e yönelik davada onunla Türkiye’de bağlantı kurmuş ardından ana vatanı Doğu Türkistan'a dönmüş dört arkadaşının da yargılandığı ve bu kişilerin sözde terör örgütü kurmak ve katılmakla suçlandığı ortaya çıkmıştı.

NURMEHMET’İN 6 YIL 5 AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDIĞI DOĞRULANDI

Ayrıca Birleşik Krallık merkezli "Muhafız" gazetesinin haberine göre, Nurmehmet ve arkadaşlarının sorgulama sırasında ağır işkenceye maruz kaldığı ve "suçlarını" itiraf etmeye zorlandığı bildirildi. Durumdan haberdar bir kişinin, geçen hafta Özgür Asya Radyosu'na (RFA) yaptığı açıklamada, mahkeme kararının bu yılın ocak ayında verildiğini, karar doğrultusunda Nurmehmet ve arkadaşlarının ayrı ayrı 5 ve 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ifade edildi. Nurmehmet ise sözde "suç" grubunun lideri olarak 6 yıl 5 ay hapis cezasına mahkum edildi. RFA'nın uydu telefonu ile ulaştığı Ürümçi Orta Mahkemesinden bir çalışan, Nurmehmet’in 6 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldığını doğruladı.

İTİRAZ BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

Bir diğer kaynağa göre, mahkeme kararından Nurmehmet’in Pekin’deki eşi ve Ürümçi'deki annesi habersiz bırakıldı. Nurmehmet’in mahkeme kararına itiraz isteği, bağımsız bir avukatı bulunmadığı ve ailesiyle iletişim kuramadığı için reddedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.