SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin, İran’ı İsrail’e saldırması için kışkırtıyor!

Çin, ekonomik ve diplomatik destek sağlayarak İran'ı İsrail'e karşı harekete geçmeye teşvik ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2024 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2024 16:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, İran’ı İsrail’e saldırması için kışkırtıyor!

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 11 Ağustos'ta İran’ın geçici Dışişleri Bakanına, Pekin'in İran’ın “egemenliğini, güvenliğini ve ulusal onurunu koruma hakkını desteklediğini" söyledi. Wang, Hamasın siyasi lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz’da Tahran’da öldürülmesinin İran’ın egemenliğini ihlâl ettiğini ve bölgesel istikrarı tehdit ettiğini ifade etti.

ÇİN’İN STRATEJİK HESAPLARI

Dünya genelindeki ülkeler, İran'ı İsrail’e saldırmamaya çağırırken Çin açıkça İran’ı harekete geçmeye teşvik etti. Çin, İran’ın bir savaş kaybetmekte olduğunu ve hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini masa altında vurguluyor. Hamas bölgede, İran’ın bir vekili olarak kabul ediliyor ancak Çin, İran’ın kendi vekili olduğu görüşünü savunuyor.

ÇİN’İN İRAN’A EKONOMİK VE DİPLOMATİK DESTEGİ

Çin, İran’ın hasta ekonomisine doğrudan ekonomik destek sağlamaya devam ediyor. Geçen yıl, İran’ın ham petrol ihracatı 5 yılın zirvesine ulaştığında, Çin bu hacmin yaklaşık  yüzde 90’ını aldı.

Ayrıca, Çin bu saldırıya diplomatik koruma sağladı. Yine sosyal medya platformu TikTok üzerinden Hamas’ı destekleyen videoların yüzde 96,5’ini yayımlandı.

ÇİN’İN SİLAH AKIŞI VE ORTA DOĞU’DAKİ YENİ YAKLAŞIMI

Çin silahlarını İran’a ve bölgedeki diğer çatışma yaşanan yerlere gönderiyor. Hamas, Hizbullah ve Husiler, Çin silahlarıyla savaşıyor. Çin’in Orta Doğu'daki yaklaşımı son beş yılda hızla değişti. Önceleri tüm taraflarla ilişki geliştirmeye çalışan Çin, bölgedeki çatışmalardan uzak duruyordu. Bununla birlikte Çin, ABD'nin bölgedeki etkisini sınırlamaya çalışarak yeni stratejiler geliştirdi. 

Çin bu kapsamda 2023’te Suudi Arabistan ve İran arasında bir anlaşma sağladı. 23 Temmuz 2024'te 14 Filistin grubunun, Hamas ve El-Fetih dahil Pekin Bildirgesi’ni imzalamasına aracılık etti. Buna karşın, Haniyeh’in öldürülmesiyle birlikte bu anlaşmalar hızla başarısız oldu.

ÇİN’İN RİSKLİ HAMLESİ

Çin’in Orta Doğu’da daha fazla kaos yaratma isteği, Şi Cinping'in Mao Zedong’un görüşlerini benimseyerek global Çin egemenliği için kaos yarattığını gösteriyor. Çin, İran’ı cesaretlendirerek ve bölgedeki gerilimi artırarak bu hedefe ulaşmayı umuyor. 

Sonuç olarak, Çin’in yeni stratejisi, Orta Doğu’nun zaten kaotik olan yapısını daha da karmaşıklaştırma riskini taşıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.