SON DAKİKA
Hava Durumu

BM: Kırgızistan yenilenebilir enerji girişimlerinde lider olma potansiyeline sahip

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir araya geldi. Görüşmede Kırgızistan'ın bölgedeki yenilenebilir enerji alanında potansiyeline değinildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM: Kırgızistan yenilenebilir enerji girişimlerinde lider olma potansiyeline sahip

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 79'uncu BM Genel Kurulunun düzenlendiği New York'ta bir araya geldi. Guterres, Caparov ile gerçekleştirdiği görüşmede Kırgızistan'ın Türkistan coğrafyasında dağ girişimlerinin ilerletilmesi açısından önemli bir konuma  ve "Yenilenebilir enerji ve iklim projelerinde liderlik etmek için önemli bir potansiyeli" ne sahip olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Caparov da BM'nin güvenilir bir uluslararası örgüt olduğunun altını çizerek BM'nin küresel barışı, refahı, sosyo-ekonomik ve iklim sorunlarına çözümleri teşvik etme çabalarına karşı güven duyduğunu teyit etti.

Ayrıca Caparov, buzulların erimesi ve su kaynaklarının azalması gibi bölgesel iklim sorunlarına değindi. BM Bölgesel Enerji Verimliliği Merkezi kurulmasına yönelik çağrıda bulundu. Yeşil projeler için de borç mekanizması önerisinde bulundu.

BİŞKEK+25

Caparov, gerçekleşen görüşmede dağ gündemlerinin desteklenmesini vurguladı. BM'yi 2027 yılında yapılması planlanan "Bişkek+25" isimli ikinci küresel dağ zirvesi hazırlıklarına katılmaya davet etti. Ayrıca dağlık bölgelerde sürdürülebilir kalkınma çabalarının koordine edilmesi üzerine "BM-Dağlar" adlı bir uluslararası platform oluşturulması önerisinde bulundu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.