SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkurt ve Tatar milli hareketlerinden bağımsızlık yolunda birlik olma çağrısı

Başkurt ve Kazan Tatar Türklerinin milli hareketleri, Rus emperyalizmine karşı mücadele ve iki milli cumhuriyetin bağımsızlığını kazanması için birlik olma çağrısı yaptı. Bu yönde, ortaklık ve işbirliği bildirisi yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2023 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2023 10:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Başkurt ve Tatar milli hareketlerinden bağımsızlık yolunda birlik olma çağrısı

Başkurt ve Kazan Tatar Türklerinin milli hareketleri, Rusya Federasyonu tarafından uygulanan baskılara karşı birli olmak ve milli hareketlerin tanınması için ortak bildiriye imza attı. İmzalanan ortak bildiri sosyal medyada yayımlandı.

Başkurt ve Kazan Tatar Türklerinin milli hareketleri, Moskova emperyalizmine karşı mücadele ve iki milli cumhuriyetin bağımsızlığını kazanması yolundaki çabaları birleştirmek ve işbirliği yapmak için bu kararı aldıklarını açıkladı.

TATAR VE BAŞKURT MİLLİ HAREKETLERİNDEN BİRLİK VURGUSU

Bağımsız Tataristan Hükümeti adına Rafis Kaşapov ile Aida Abdrahmanova ve Yurtdışı Başkurt Milli Hareketi Komitesi adına Ruslan Gabbasov ile İlşat Kinzyabayev tarafından imzalanan belgenin tam metni şu şekilde:

Biz, Bağımsız Tataristan Hükumeti ve Yurtdışı Başkurt Milli Hareketi Komitesi (bundan böyle Taraflar olarak anılacaktır), Moskova emperyalizmine karşı mücadele ve cumhuriyetlerimizin bağımsızlığını kazanma yolundaki çabaları koordine etmek için aşağıdaki hususlarda anlaştık:

Yurtdışı Başkurt Milli Hareketi Komitesi'nin ve Bağımsız Tataristan Hükümeti'nin sırasıyla Başkurdistan ve Tataristan'ın meşru ve yetkili temsilcileri olduğunu kabul ediyoruz.

"BAŞKURDİSTAN VE TATARİSTAN'IN BAĞIMSIZLIK HAKKINI TANIYOR VE BU YOLDA DESTEK OLMAYI TAAHHÜT EDİYORUZ"

Tatar ve Başkurt halklarının özgürlük ve bağımsızlık arayışlarındaki milli hareketlerine zarar verecek adımlar atmamayı taahhüt ediyoruz. Ortak tarafı doğrudan ilgilendiren girişimler hakkında birbirimize bildirimde bulunmayı taahhüt ederiz.

Başkurdistan ve Tataristan'ın bağımsızlık kazanma, Rusya Federasyonu'ndan ayrılma haklarını tanıyor ve bu yolda birbirimize destek olmayı taahhüt ediyoruz.

Her bir topluluğun - Başkurdistan'daki Tatarlar, Tataristan'daki Başkurtlar - aşağıdakileri içeren siyasi ve ulusal-kültürel haklarına uyulmasını garanti ediyoruz:

kendini kimliğini tanımlama hakkı ve açık veya gizli bir şekilde kimliğin yeniden belirlenmesinin reddi hakkı;

ana dilde tam bir ortaöğretim eğitimi alma hakkı (devlet dilini bilme zorunluluğu ortadan kaldırmaz);

milli partiler ve sivil örgütleri (Tataristan'da Başkurt ve Başkurdistan'da Tatar) oluşturma ve bunların her iki devletin siyasi yaşamına katılma hakkı;

yerel yönetimde ana dili (Tataristan'da Başkurt ve Başkurdistan'da Tatar dili) kullanma hakkı.

Cumhuriyetlerimiz arasındaki mevcut sınırların dokunulmazlığını kabul ediyoruz.

Cumhuriyetler ve milli hareketler arasındaki tüm anlaşmazlıkları ve çatışmaları sadece müzakereler yoluyla çözmeyi taahhüt ediyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.