SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından Avrupa Komisyonuna sert tepki!

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Ayhan Hacızade,  Avrupa İş ve Sosyal Haklar Komiseri Nicolas Schmit'in Azerbaycan hakkındaki iddialarına karşı açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından Avrupa Komisyonuna sert tepki!

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Ayhan Hacızade, 22 Ekim 20224 tarihinde Avrupa İş ve Sosyal Haklar Komiseri Nicolas Schmit'in Azerbaycan hakkındaki iddialarına karşı sert tepki gösterdi.

Schmit, Avrupa Parlamentosu'nda "Azerbaycan'daki durum, insan hakları ve uluslararası hukukun ihlâli ve Ermenistan ile ilişkiler" konulu tartışmada Azerbaycan hükûmeti tarafından; gazeteciler, insan hakları savunucuları ve siyasî aktivistlerin de dahil olduğu, temel haklarını kullanmaları nedeniyle gözaltına alınan herkesin serbest bırakması gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda Schmit, "İşkence ve kötü muamele, uluslararası hukuk uyarınca kesinlikle yasaktır ve herhangi bir suistimal raporu derhal ve tarafsız bir şekilde araştırılmalıdır." diyerek asılsız söylemlerde bulundu.

Komiser Schmit tarafından yapılan asılsız ve taraflı iddiaları reddettiğini belirten Sözcü Hacızade, bu açıklamayı "gerçeklikten tamamen uzak ve Azerbaycan'ın iç işlerine müdahale etmeye yönelik başarısız bir girişim" olarak değerlendirdi. Hacızade, iddialarla ilgili "Bazı Azerbaycan vatandaşlarının siyasi inanç veya görüşlerinden dolayı cezai sorumluluk altına alındığı veya kendilerini gazeteci veya insan hakları savunucusu olarak tanıtan kişilerle ilgili ceza davalarının siyasi saikli olduğu iddiası temelden yanlıştır." açıklamasında bulundu.  

"AVRUPA KOMİSYONU ÜYESİNİN AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDAKİ BARIŞ ÇABALARI HAKKINDA KONUŞMAYA AHLAKΠBİR HAKKI YOKTUR"

Schmit, konuşmasında “Avrupa Birliği olarak normalleşme sürecine tam desteğimizi sürdürüyoruz ve tüm tarafların kalıcı ve sürdürülebilir barışın faydalarını elde etmesini sağlamak için gerekli kaynakları harekete geçirmeye hazırız. Azerbaycan, hem ülkedeki insan hakları durumu hem de komşusuyla barış süreci açısından önemli seçimlerle karşı karşıyadır. İletişim kanallarımızı açık tutmalı ve ilişkilerimizi Azerbaycan ve tüm bölgede insan haklarını, barışı ve istikrarı teşvik etmek için kullanmalıyız.” ifadelerini kullanarak Azerbaycan-Ermenistan arasındaki barış sürecine de değindi. 

Hacızade ise buna karşılık olarak, "Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı yaklaşık 30 yıldır sürdürdüğü saldırganlığa, bazı AB ülkelerinde insan hakları alanında yaşanan sistematik sorunlara, artan İslamofobiye ve yeni sömürgeci politikalara, cezaevlerinde yaşanan can kayıplarına ve 'sarı ördekler' gibi protestolara, Yeni Kaledonya ve diğer deniz alanlarındaki eylemlerin boğulmasına Avrupa Birliği'nin ilgili kurumları derinden göz ardı edilmiş ve kayıtsız kalmıştır. Avrupa Komisyonu üyesinin Azerbaycan'daki insan hakları sorunları ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış çabaları hakkında konuşmaya ahlakî bir hakkı yoktur." cevabını verdi. 

AVRUPA KOMİSYONUNDAN COP29'UN AZERBAYCAN'DA DÜZENLENMESİNE TEPKİ!

Avrupa Komisyonunun 21 Eylül 2024 tarihinde Azerbaycan ve Ermenistan hakkında sunulan karar önergesindeki şu ifadeler dikkat çekmişti:

"Azerbaycan'ın temel haklar, demokrasi ve uluslararası hukuku açıkça ihlâl etmesi göz önüne alındığında, COP29'a ev sahipliği yapacak şehir olarak Bakü'nün seçilmesinden derin endişe duyduğunu ifade eder; Azerbaycan'ın devam eden insan hakları ihlallerinin, COP29'a ev sahipliği yapmasıyla bağdaşmadığını düşünür; AB'yi, COP29'u uluslararası toplumun Azerbaycan'a uluslararası yükümlülüklerini hatırlatması ve Azerbaycan makamlarıyla etkileşimlerinde ülkenin insan hakları sicilini kınaması ve anlamlı bir şekilde ele alması için bir fırsat olarak kullanmaya çağırır. COP29 organizatörlerinden, Ev Sahibi Ülke Anlaşması'nda insan hakları ve temel özgürlüklerin tam olarak yer almasını ve garanti altına alınmasını sağlamalarını talep eder; AB ve Üye Devletleri'nin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferanslarının insan hakları sicili zayıf ülkelerde yapılmamasını sağlamak için ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulunur." 

Hacızade, COP29 ile ilgili yapılan açıklamaya da hızlı bir şekilde cevap verdi. Hacızade açıklamasında, "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (COP29) 29. oturumunu, iklim değişikliğine yanıt verme işinin doğasına uygun olmayan siyasi güdümlü konularla ilişkilendirme çabaları, bazı Avrupalı politikacıların gerçek sembolünü bir kez daha göstermektedir.  ifadelerine yer verdi. Hacızade, "Avrupa Parlamentosu'nu ve genel olarak AB tarafını, bölgede barış ve istikrara aykırı olan kapsamlı bir tutumu terk etmeye şiddetle çağırıyoruz." ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.

AVRUPA PARLAMENTOSUNUN KARAR ÖNERGESİ, AZERBAYCAN'I HEDEF ALDI!

Avrupa Parlamentosu, 21 Ekim 2024 tarihinde yayımladığı karar önergesinde Azerbaycan'ı saldırgan bir tutuma sahip olmakla nitelendirerek şu ifadelere yer verdi:

Azerbaycan yetkililerine temel özgürlüklere saygı gösterme yükümlülüklerini hatırlatır ve bağımsız sivil toplum örgütlerini ve medyayı hukukun dışına iten baskıcı mevzuatı kaldırmaları çağrısında bulunur; Azerbaycan Hükûmetine, tutukluların onurunu ve haklarını koruma, yeterli tıbbi bakım almalarını, insani koşullarda tutulmalarını ve her türlü kötü muameleden korunmalarını sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerini hatırlatır;  Azerbaycanlı yetkililere ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirdikleri için AB Küresel İnsan Hakları Yaptırımları Rejimi kapsamında AB yaptırımlarının uygulanması çağrısını yineler; AB ile Azerbaycan arasında gelecekte imzalanacak herhangi bir ortaklık anlaşmasının, tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, yasal reformların uygulanması ve ülkedeki insan hakları durumunun genel olarak iyileştirilmesi şartına bağlanması gerektiği konusunda ısrar ediyor; Azerbaycan ve Ermenistan'ı, uzun süredir devam eden anlaşmazlıklarını çözmek için COP29'dan önce derhal bir barış anlaşması imzalamaya çağırır; Azerbaycan'ı, Ermenistan'a karşı herhangi bir askeri eylemin kabul edilemez olacağı ve Azerbaycan ile AB arasındaki ortaklık açısından ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda uyarır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.