SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan’dan Fransa'nın Ermenistan'a Caesar topçu sistemi satmasına tepki

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Fransa’nın Ermenistan’a Caesar topçu sistemi satmasına tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2024 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2024 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan’dan Fransa'nın Ermenistan'a Caesar topçu sistemi satmasına tepki

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile Ermeni mevkidaşı Suren Papikyan, 17 Haziran 2024 tarihinde Ermenistan'a Caesar topçu sistemi satışına ilişkin anlaşma imzaladı. Bunun üzerine Azerbaycan’dan tepki gecikmedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı 18 Haziran 2024 tarihinde konuya ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, "Güney Kafkasya'da durumun gerginleşmesinin ve yeni bir savaş kaynağının oluşmasının sorumluluğu intikamcı politika izleyen Erivan yönetimi ile Macron diktatörlüğüne ait olacaktır." ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Açıklamada Azerbaycan’ın uyarılara rağmen Fransa'nın Ermenistan'a ölümcül ve taarruz topçuları ve diğer türdeki silahları sağladığına işaret edilerek, Fransa'nın Güney Kafkasya bölgesindeki provokatif faaliyetlerinin bir başka kanıtı olduğu vurgulandı.

“FRANSA YÖNETİMİNİN İKİ YÜZLÜLÜĞÜ”

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Fransa Savunma Bakanlığının geçen yılın ekim ayında yaptığı açıklamada, Ermenistan'a verilen askerî teçhizatın savunma amaçlı olduğunu iddia ettiğini ancak mevcut askeri anlaşmayla Ermenistan'a öldürücü silahlar sağlanması, Fransız liderliğinin ikiyüzlülüğünün bir başka tezahürü olduğunu ifade etti.

HEM SİYASİ SORUMSUZLUK HEM DE YENİ BİR SAVAŞA GİDEN YOL

Açıklamada “Güney Kafkasya bölgesinde militarizasyon ve jeopolitik entrika politikası izleyen Macron rejimi, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki normalleşmenin ve bölgede sürdürülebilir barışın sağlanmasının önünde engel teşkil ediyor. Normalleşmenin ve bölgesel süreçlerin dışında kalan Fransa'nın mevcut yönetimi, yıkıcı ve taraflı politikası nedeniyle bunu Azerbaycan'a affedememekte ve bu nedenle yıkıcı politikasını sürdürmektedir. Ermenistan, Azerbaycan'a askeri saldırı ve işgal gerçekleştiren bir devlettir. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Fransa tarafından kanlı askeri saldırı deneyimine sahip olan Ermenistan'ın yeniden silahlandırılması ve Ermeni liderliğinin intikam politikasına destek verilmesi hem siyasi sorumsuzluktur hem de yeni bir savaşa giden yoldur.” ifadeleri yer aldı.

FRANSA, ERMENİSTAN'A CAESAR TOPÇU SİSTEMLERİ SATACAĞINI DUYURMUŞTU 

Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan, Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecorne ile görüşmek üzere 17 Haziran 2024 tarihinde Fransa’ya gitmişti. Görüşmede Ermenistan ile Fransa arasındaki savunma iş birliğinin mevcut durumu ele alınmıştı. Ermenistan Savunma Bakanlığı ile Fransız askeri-sanayi şirketi KNDS arasında askeri-teknik iş birliği anlaşması imzalanmıştı. Ermenistan’ı silahlandırmaya devam eden Fransa anlaşma kapsamında CAESAR topçu sistemlerini tedarik edecek.

Fransa Savunma Bakanı Lecornu konuya ilişkin "Ermenistan'la savunma ilişkilerimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. CAESAR topçu sisteminin satın alınmasına ilişkin sözleşmenin imzalanmasıyla yeni ve önemli bir başlangıç." açıklamasında bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.