SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan’dan Çin’e destek açıklaması!

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından Tayvan seçimleri ile ilgili yapılan “Tek Çin” açıklaması kamuoyunun dikkatini çekti.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2024 10:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan’dan Çin’e destek açıklaması!

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yakından takip ettiği Tayvan'da yapılan seçimi iktidardaki Demokratik İlerleme Partisinin (DPP) başkan adayı Lai Ching-te kazandı. Katılımın yüzde 60 olarak gerçekleştiği seçimde Lai, oyların yüzde 40'nı alarak zaferini ilan etti.

"TAYVAN, ÇİN'İN TOPRAĞI DEĞİL"

Seçim kazananı Lai Ching-te, Çin'in "Tayvan Çin"in bir parçasıdır" argumanınını kabul etmiyor. Aksine Tayvan'ın bir devlet olduğunu, Çin'in Tayvan üzerinde hiç bir hakkı olmadığını ve Tayvan'da demokrasi, insan haklarına saygı gibi kavramların hakim olduğunu savunuyor. 

AZERBAYCAN'DAN DİKKAT ÇEKEN ÇİN AÇIKLAMASI

Seçim sonrası dünya devletlerinden açıklamalar gelirken, Türk dünyasından Azerbaycan konuya ilişkin açıklama yaptı. Aliyev yönetiminin seçimlerle ilgili yaptığı "Tek Çin" açıklaması dikkat çekti.

AZERBAYCAN’DAN ÇİN’E DESTEK AÇIKLAMASI

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin 13 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, tek Çin politikasını desteklediklerini ve Azerbaycan’ın Tayvan'ın bağımsızlığını tanımadığını belirterek, “Azerbaycan Cumhuriyeti ‘Tek Çin’ politikasını desteklemektedir. Azerbaycan, Tayvan'ın bağımsızlığını tanımıyor ve yapılan seçimleri kınıyor. Azerbaycan Çin'in iç işlerine müdahaleye karşıdır” ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.