SON DAKİKA
Hava Durumu

82 yaşındaki Uygur Türkü Çin yönetimi tarafından katledildi

Çin hükûmetinin yıllardır hukuksuz bir şekilde toplama kamplarında tuttuğu 82 Yaşındaki Abdulgani Hüdaverdi toplama kampında hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 10:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
82 yaşındaki Uygur Türkü Çin yönetimi tarafından katledildi

Doğu Türkistan Türkleri, Çin’in toplama kamplarında katledilmeye devam ediyor. Son olarak, 82 yaşındaki Uygur Türkü Abdulgani Hüdaverdi'nin, alıkonulduğu kampta yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Oğlu Abdurehim Gheni, Çin'in Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarında tutulan babası Abdulgani Hüdaverdi'nin ölüm haberini ve bu acı gerçeği sosyal medyada paylaştı. Gani, babası ve kardeşi aracılığıyla kendisine yapılan tehditlerin, Çin hükûmetinin acımasız yöntemlerinin bir parçası olduğunu vurguladı.

"BENİM MÜCADELEMİ GÜÇLENDİRECEK"

Abdurrahim Gheni, Lahey’de Doğu Türkistan üzerine bir konuşma yapmadan günler önce, babasının hasta yatağındaki görüntülerinin kendisine gönderildiğini açıkladı. Bu görüntülerin, Çin rejimi tarafından kendisini kontrol altına alma amacıyla gönderildiğini belirten Gani, duygularını şu sözlerle ifade etti:

Dün, babamın bir Çin toplama kampında öldüğüne dair üzücü haberi aldım. Çin hükûmeti, babam ve kardeşim aracılığıyla beni kontrol altına almaya çalıştı ancak amacına ulaşamadı. Nihayetinde, babamı bir esir kampında öldürdüler. Bu manevi acıyı, Çin'e karşı motivasyona dönüştüreceğim ve Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için direnişimi sürdüreceğim. Babam artık bir şehit ve onun fedakarlığı benim özgürlük mücadeleme ilham kaynağı olacak.

SOYKIRIMIN SESSİZ TANIKLARI: UYGUR TÜRKLERİ

Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri, uzun yıllardır süren insan hakları ihlalleri ve soykırım politikalarıyla karşı karşıya. Abdulgani Hüdaverdi'nin ölümü, bu trajedinin yalnızca bir örneği. Dünya genelinde bu insanlık dramına dikkat çekilmesi, Uygur Türklerinin maruz kaldığı soykırımın sona ermesi için hayati öneme sahip.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.