SON DAKİKA
Hava Durumu

5 Temmuz Ürümçi Katliamı Ankara'da anıldı

Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrinde Çin yönetimi tarafından 5 Temmuz 2009'da gerçekleştirilen kanlı katliamın 14. yıldönümü kapsamında Ankara'da basın toplantısı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2023 21:14
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2023 01:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
5 Temmuz Ürümçi Katliamı Ankara'da anıldı

Çin yönetiminin işgalindeki Doğu Türkistan topraklarında zulüm ve soykırım halen devam ediyor. Doğu Türkistan'da Çin'in işlediği 5 Temmuz 2009 Ürümçi Katliamı, aradan geçen 14 yıla rağmen hafızalardaki yerini koruyor.

ANKARA'DA 5 TEMMUZ ÜRÜMÇİ KATLİAMI ANILDI

Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği tarafından 4 Temmuz 2023 tarihinde, Türkiye'nin başkenti Ankara'da "5 Temmuz Ürümçi Katliamı'nın Uygur Türkleri Üzerindeki Etkisi" adlı basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına, birliğin Ankara Temsilcisi Abdülhamid Pamir moderatörlük yaptı. Toplantı, İstiklal Marşı ve Doğu Türkistan milli marşının okunmasıyla başladı. Ardından saygı duruşu yapıldı ve Kur'an-ı Kerim tilavet edildi.

Toplantıya; Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Ekrem, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkin Emet, araştırmacı-yazar Muhterem Şahin, İnsani Yardım Vakfı Ankara Şube Başkanı Hacı Bayram Şahin, Kanal Diplomasi Topluluğu Başkanı Nizam Ahmet Orhan, basın mensupları ve çok sayıda Doğu Türkistan gönüllüsü kişi katıldı.

26 HAZİRAN ŞAVGUAN KATLİAMI, 5 TEMMUZ ÜRÜMÇİ KATLİAMI'NIN HABERCİSİYDİ

Moderatör Abdülhamid Pamir, basın toplantısının açılışında 5 Temmuz 2009 Ürümçi Katliamı'nın perde arkasını anlattı. Pamir, Ürümçi Katliamı'nın fitilini ateşleyen olayın, 26 Haziran'da Çin'in Şavguan eyaletinde meydana gelen kıyım olduğunu dile getirdi.

ACISI DİNMEYEN BİR KATLİAM: ÜRÜMÇİ

Açılış konuşması sonrasında Kanal Diplomasi Topluluğu Başkanı Nizam Ahmet Orhan, katılımcılara hitap etti. Orhan, 5 Temmuz 2009’da Ürümçi'de meydana gelen Çin zulmünü, acısı dinmeyen bir katliam olarak nitelendirdi.

"İNSAN, İNSAN OLMAKTAN VAZGEÇECEK DURUMA DÜŞÜYOR"

Daha sonra oturum şeklinde ilerleyen basın toplantısı, Pamir'in moderatörlüğü, Doç. Dr. Erkin Ekrem ve araştırmacı-yazar Muhterem Şahin'in konuşmaları ile ilerledi.

Doç. Dr. Erkin Ekrem, konuşmasında 5 Temmuz Ürümçi Katliamı'nın Uygur Türkleri üzerindeki etkisini anlattı. Ürümçi Katliamı'nın, Uygur Türkleri ve diğer Türk halkları üzerinde derin bir yara bıraktığına dikkat çekti.

"İnsan insan olmaktan vazgeçecek duruma düşüyor" diyen Ekrem, Doğu Türkistan'ın Çin yönetimi için ne kadar önemli olduğuna değindi. Doç. Dr. Ekrem, Çin için hayati önem taşıyan Kuşak Yol Projesi'nin, sağlıklı ve güvenli bir şekilde ilerlemesi için Doğu Türkistan'ın çok sıkı bir şekilde kontrol edildiğine dikkat çekti.

"BUGÜN ZULMÜ, DÜNYAYA DUYURMANIN VAKTİ"

Programın ilerleyen bölümlerinde konuşan araştırmacı-yazar Muhterem Şahin, 5 Temmuz Ürümçi Katliamı'nın Türk dünyası üzerindeki etkilerine değindi. Türkiye'nin ve Türk halkının Doğu Türkistan'daki zulme daha fazla sessiz kalmaması gerektiğinin altını çizdi. Şahin ayrıca, Doğu Türkistan'da yaşanan zulüm ve baskıların gün geçtikçe arttığını ifade etti. Şahin, Türk İslam dünyasının bu duruma karşı tedbir alması ve bir strateji geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Şahin, Uygur Türklerine sahip çıkmanın önemine değinerek, "Türk diyorsak, Müslüman diyorsak ve insan diyorsak tam bugün haykırmanın zamanı. Tam bugün bütün zulmü dünyaya duyurmanın zamanı!" diyerek Türk ve dünya kamuoyuna çağrıda bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.