SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zafer Karatay: Sürgün, Rusların Türksüzleştirme politikasının son halkası

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 79. yıldönümünde Kırım Haber Ajansına konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2023 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2023 19:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zafer Karatay: Sürgün, Rusların Türksüzleştirme politikasının son halkası

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, 79. yıldönümünde 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri andı ve Kırım Haber Ajansına özel açıklamalarda bulundu.

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım Tatar Milli Hareketi’nin, sürgün edilenlerin sayılarını sürgünden sonra tespit ettiğini ifade etti.

"SÜRGÜN, RUSLARIN TÜRKSÜZLEŞTİRME POLİTİKASININ SON HALKASI"

Karatay, 18 Mayıs 1944 Sürgünü'nü, Rusların Türksüzleştirme politikasının son halkası olarak gördüğünü söyledi. Zafer Karatay, “Kırım 1783’te Çarlık Rusya tarafından işgal edildikten sonra sistematik olarak Kırım Tatarları göç ettirildi ve daha sonra hep buraya Slavlar getirilip yerleştirildi. 18 Mayıs Sürgünü'nde de Sovyet rejimi, sürgün edilen insanların çok az olduğunu göstermeye çabaladı” dedi.

Sovyet rejiminin rakamları düşük gösterme çabasına rağmen Kırım Tatarlarının sürgün bölgelerinde bir araya geldiğini ifade eden Karatay, “Birbirleriyle irtibatı, rahatlıkla kumandanlık rejiminin iznine tabi olmadan kurmaya başladıklarında ilk iş sürgünde hayatını kaybeden insanların sayısını tespit etmekle başladılar” ifade etti. Kırım Tatarlarının bu şekilde sayıları bildiğini, Kırım Tatar Milli Hareketinin mensuplarının da o günün şartlarında sayıyı tespit etmeye çalıştığını ifade etti.

SÜRGÜNDE HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI NASIL TESPİT EDİLDİ?

Karatay, Kırım Tatar Milli Hareketi mensuplarının 423 bin Kırım Tatarının sürgün edildiğini hesapladığını söyledi. Zafer Karatay, Nenkecan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Zera Bekirova’nın “Rakamlar Şahitlik Ediyor” eserinin belgelere dayanarak hazırlandığının altını çizdi.

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın hafızalarda nasıl yer edindiğini anlatan Karatay, “İnsanlar psikolojik olarak kötü anılarını unutmak isterler” dedi. 1980’li yıllarda Emel Dergisi çevresi olarak, sürgünün dehşetini anlamaya gayret ettiklerini ifade eden Karatay; “dehşeti gerçekten tam olarak ne kadar hissetmeye çalışsak da yaşamadığımız için tam olarak idrak edemeyiz” dedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, 1993 yılında “Kırım” belgeselini çekmek için Kırım’a gittikleri zamanda gördüklerine de yer verdi. Karatay, insanların o günleri dehşetle anlattığına işaret etti. Karatay, “Neredeyse 22 gece süren o dehşetli anları, üç beş cümlede, bir iki dakikada anlatıveriyorlardı” dedi. Bu dehşeti anlamanın zor olduğunu ifade eden Karatay, anılarını dinlerken dehşete düştüğünü, üzüldüğünü ifade etti.

Zafer Karatay, muhaceretteki Kırım Tatarlarının da Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nı hatıralarında nasıl anlattığına dikkat çekti. Bu hususta, Emel Dergisinin de sürgün gününün unutulmaması için gösterdiği çabanın ayrıntılarını anlattı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.