SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov: Türkiye-Ukrayna Yeniden İnşa Görev Gücü, 3 ay sonra Ukrayna’da toplanacak

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov, 31 Ocak 2024 tarihinde İstanbul'da düzenlenen Ukrayna'nın Yeniden İnşası Forumu kapsamında Kırım Haber Ajansının sorularına yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 23:44
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 00:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov: Türkiye-Ukrayna Yeniden İnşa Görev Gücü, 3 ay sonra Ukrayna’da toplanacak

İstanbul, bugün Rus saldırıları ile zarar gören Ukrayna şehirlerinin altyapısının Türkiye'nin desteğiyle yeniden ayağa kaldırılmasına ilişkin önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Ukrayna'nın Yeniden İnşası Forumu, 31 Ocak 2024 tarihinde İstanbul'da düzenlendi. Rus saldırılarında büyük zarar gören Ukrayna'nın altyapısının yeniden inşasının ele alındığı söz konusu forum, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov'un yanı sıra Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ve iki ülkeden çok sayıda temsilcinin katılımıyla gerçekleşti.

İki ülke temsilcileri tarafından yapılan konuşmaların ardından, Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov'un katılımı ile "Türkiye-Ukrayna Yeniden İnşa Görev Gücü’ne İlişkin Uygulama Esasları” başlıklı belge imzalandı.

UKRAYNA'NIN YENİDEN İNŞASI HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Kırım Haber Ajansına İstanbul’da düzenlenen Ukrayna'nın Yeniden İnşası Forumu’nu değerlendiren Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov şu ifadelere yer verdi:

“Bugün biz, savaş sırasında ve savaş sona erdikten sonra Ukrayna'nın yeniden inşa edilmesi konusundaki öncelikleri dile getirdik. Büyük görevler bizi bekliyor. Hayata geçirilecek çok büyük projeler var. Türk şirketlerinin bazıları şimdiden Ukrayna’da faaliyet gösteriyor, onlar savaş başlayınca ülkemizi terk etmedi. Bazıları ise Ukrayna’ya yeni giriş yapmayı planlıyor. Bu şirketler çok farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Tabii ki, biz burada daha çok ulaşım altyapısı hakkında konuştuk. Umarım belirli sonuçları elde etmeyi başarırız. Ayrıca, savaş devam ederken Türk şirketlerinin enerji altyapısının savunması, Rus saldırılarında yok edilen köprülerin yeniden inşası gibi en önemli altyapı projelerinde yer aldığını belirtmekten memnuniyet duyuyorum.”

Bakan Kubrakov, etkinlik sırasında Ukrayna tarafının, başta demir yolu, liman altyapısı ve konut inşaatı olmak üzere farklı alanlardaki öncelikler hakkında bilgi verdiğini aktardı.

"TÜRKİYE-UKRAYNA YENİDEN İNŞA GÖREV GÜCÜ'NE İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI" BELGESİ İMZALANDI

Forumda imzalanan anlaşmaya dair açıklamalarda bulunan Bakan Kubrakov, Ukrayna'nın yeniden inşa ve imarı konusundaki işbirliğine dair Ukrayna ile Türkiye arasında Lviv’de 2022’de mutabakat zaptının imzalandığını hatırlatarak, “Bugün ise biz ilgili işbirliği mekanizmasının oluşturulmasına (görev gücü) dair bir anlaşma imzaladık. Çalışma şeklimizi belirledik. Türkiye Altyapı ve Ticaret Bakanları ile her 3 ayda bir bakanlar ve ilgili şirketlerin katılımıyla toplantıların düzenlenmesi ve bu toplantılarda var olan projelerin ilerlemesini ve ayrıca yeni projelerin ele alınması konusunda anlaştık" dedi.

Kubrakov, bakanlar liderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna iş insanlarının ayrıca Ukrayna devlet şirketlerinin dahil olacağı çalışma grubunun 3 ay sonra Ukrayna’da toplanması konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.