SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

RUBASAM Başkanı Çobanoğlu, Balkanlardaki Rus tehdidini değerlendirdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın 15 Kasım 2023 tarihinde Rusya’nın yeni hedefinin Balkanlar olduğunu dile getirmesinin ardından gözler yeniden bu coğrafyaya çevrildi. Kırım Haber Ajansı konuyla ilgili merak edilenleri, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı, Emekli Albay Süheyl Çobanoğlu’na sordu.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2023 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2023 23:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
RUBASAM Başkanı Çobanoğlu, Balkanlardaki Rus tehdidini değerlendirdi

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik topyekun saldırı ve işgal girişimi başlatan Rusya, yayılmacı emellerine devam ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2023 tarihli açıklamasında, Rusya'nın yeni hedefinin Balkanlar olduğunu söyleyerek; dikkatleri Balkan ülkelerine çekti. Bunun üzerine Kırım Haber Ajansı (QHA) merak edilenleri, Rumeli Stratejik Araştırmalar Merkezi (RUBASAM) Başkanı, Emekli Albay Süheyl Çobanoğlu'na sordu. 

RUSYA, BALKANLARDA BİR TEHDİT UNSURU MU?

Çobanoğlu, Rusya'nın bir müddet Çarlık Rusyası ve Sovyetler Birliği hayalini yeniden canlandırmak için askerî ve siyasî anlamda güçlenmeyi beklediğini bu nedenle Batı ile ılımlı bir ilişki içinde olduğunu belirtti. Ancak tek kutuplu dünya eğiliminin artmasıyla Rusya ve Batı dünyası arasında yeni gerilimler meydana geldiğini kaydetti. Çobanoğlu, "Eski Sovyet devletlerinin AB ve NATO üyesi olma girişimleri Rusya'yı rahatsız etmeye başladı. Dolayısıyla Rusya, bunu bir tehdit olarak algıladı. Güya Rus kökenli azınlığı bahane ederek 2014 yılında Ukrayna'nın Kırım bölgesini işgal etti ve geçen sene de Ukrayna'ya karşı topyekun bir savaş başlattı" dedi.

"RUSYA, YENİ CEPHELER OLUŞTURMAK ARZUSUNDA"

Rusya'nın savaşta başarısız olduğunu ifade eden Çobanoğlu, ülkenin yeni arayışlar içerisinde olduğunu vurguladı. "Rusya, Ukrayna'nın Batı dünyasında desteklenmesini engelleyemese bile kısıtlamak için farklı cepheler oluşturmak arzusunda" diyen Çobanoğlu, Balkan ülkeleri arasındaki anlaşmazlıklara değindi.

Çobanoğlu, buna bağlı olarak Sırbistan'ın Kosova ve Bosna Hersek'teki hedeflerini destekleyecek tek ülkenin Rusya olduğunu dile getirdi. 1992-1995 yılları arasında Bosna Hersek'te Sırpların katliamını durduran şeyin NATO olduğunu belirten Çobanoğlu, bugün de Ukrayna cephesinde benzer bir durum olduğunu belirtti. Çobanoğlu, "Rusya kendi ordusu içinde sıkıntı yaşarken, Balkanlarda bir çatışma başlatması kısa vadede zor görünüyor. Batı dünyası Ukrayna'nın yanındayken Rusya'nın o bölgede yeni bir çatışmaya yol açması için arkasına alacağı bir güç yok" değerlendirmesini yaptı. 

Sırbistan'ın Rusya'ya askeri güç veremeyeceğini vurgulayan Çobanoğlu, Belgrad hükûmetinin AB'ye girme yolunda olduğunu bu yüzden sıcak çatışmaya giremeyeceğini söyledi. Çobanoğlu, "Dodik (Milorad, Bosna Hersek'e bağlı Sırp Cumhurbaşkanı) hırslarını ve amaçlarını ifade edebilir ancak hem uluslararası konjektür hem de ülke içindeki yapı onun amacını karşılamayabilir" ifadesini kullandı. 

SIRBİSTAN VE KOSOVA ARASINDA YAKIN ZAMANDA BİR ÇATIŞMA MÜMKÜN MÜ?

Öte yandan Balkan ülkeleri arasındaki mevcut durumu değerlendiren Çobanoğlu, QHA'nın "Yakında Sırbistan ve Kosova arasında bir savaş görecek miyiz?" sorusuna kapsamlı bir yanıt verdi. Çobanoğlu, Sırbistan'ın Kosova'nın kuzeyindeki bölgelere hakim olmak isteme amacıyla hareket ettiğini ifade etti. Çobanoğlu, Balkan ülkelerinin kendi aralarındaki gerginlikleri nedeniyle henüz AB'ye üye olamadıklarını ve NATO'ya girmek için çaba sarf ettiğini bildirdi. Çobanoğlu değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

"Sırbistan, ekonomik kalkınmasını da Batı dünyasına entegre ederek sağlamak arzusunda. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de bunu böyle düşünüyor. Ancak kaba güçle, silah unsurlarıyla değil de yumuşak güç unsurlarıyla yavaş yavaş entegrasyon sağlayarak, belki de ileride referandum ile Kosova'nın kuzeyini almayı tercih edebilir. Ya da paramiliter unsurlarla o bölgeyi çözümsüzleştirmek isteyebilir. Fakat Kosova da bu konuda dirençli, mukavim, hazırlıklı ve bilinçli." 

TASAM | PUTİN ETKİSİ: Rusya-Ukrayna Savaşı Balkanlar'ı Nasıl Etkiliy...

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.