SON DAKİKA
Hava Durumu

Kavkaz Limanı’ndaki feribota saldırı: İşgalcilerin Kırım'a ikmal yolu kesildi

Ukrayna Güvenlik Servisi eski Başkan Yardımcısı Viktor Yagun, Kavkaz Limanı’ndaki “Conro Trader” feribotunun vurulmasının ardından işgalcilerin Kırım'a hafif petrol ürünlerini gönderemeyeceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 18:03
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 19:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kavkaz Limanı’ndaki feribota saldırı: İşgalcilerin Kırım'a ikmal yolu kesildi

Ukrayna, 22 Ağustos 2024 tarihinde Rusya’nın Krasnodarsk bölgesindeki Kavkaz Limanı’ndaki “Conro Trader” feribotunu vurarak Rus askerî lojistiğinin önemli zincirlerinden birini imha etti. 

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Ukrayna Güvenlik Servisi eski Başkan Yardımcısı Viktor Yagun, söz konusu saldırıdan sonra Rusya’nın işgal altındaki Yarımada'ya hafif petrol ürünleri nakletme olanağından mahrum bırakıldığını belirtti.

Ukrayna’nın Kerç Köprüsü’ne düzenlediği bir dizi başarılı saldırının ardından işgalcilerin askerî teçhizatı ve yakıtı Yarımada'ya feribotla nakletmeye başladığını anımsatan Viktor Yagun, “Ruslar köprüyü tam anlamıyla kullanamıyor. Ukrayna'ya ait bir insansız deniz aracı veya başka bir şey tarafından havaya uçurulma tehlikesi olmaması için köprüden askerî teçhizat ve petrol ürünleri taşımamaya karar verdiler. Bu nedenle taşınabilecek her şey feribotla taşındı.” dedi.

Ukrayna ordusu tarafından Kavkaz Limanını’nda imha edilen feribotun benzersiz olduğunu ve Rusya’nın elinde buna benzer başka bir feribotun bulunmadığını kaydeden Yagun, “Artık Kırım'a hafif petrol ürünleri (benzin, dizel yakıt ve havacılık gazı) gönderme imkânı bulunmuyor. Dolayısıyla yarımadaki durumu çok kritik.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın işgal altındaki Kırım’ı unutmadığını vurgulayan Yagun, Ukrayna ordusunun zaman zaman yarımadaya operasyon düzenleyerek düşmana ait radar sistemlerine, hava savunma sistemlerine ve lojistiğine zarar verdiğini hatırlattı.

Halihazırda Ukrayna’nın Rusya’ya ait hava üslerini hedef alarak askerî uçaklarını cahpe hattından 300-400 kilometre kadar uzaklaştırmaya zorladığını belirten Yagun, “Savaş uçaklarına güdümlü hava bombaların yerleştirilmesi için uygun altyapı gerekiyor. Onları sadece bir tarlada konuşlandırılamazsınız. Hava üslerinin altyapısını, mühimmat ve yakıt depolarını yok ettiğimizde işgalcileri başka hava üslere geçmeye zorluyoruz. Uçaklarla birlikte personel ve teçhizat da taşınıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA RUS ASKERİ LOJİSTİĞİN ÖNEMLİ ZİNCİRLERİNDEN BİRİNİ İMHA ETTİ

Rus yetkilileri, 22 Ağustos 2024 öğleden sonra Kerç Boğazı'nın Rusya tarafındaki Krasnodarsk bölgesinde bulunan Kavkaz Limanı’na saldırının düzenlendiğini duyurdu. Sosyal medyada yapılan açıklamalarda saldırı sırasında yakıt yüklü “Conro Trader” feribotunun vurulduğu ileri sürüldü. 

Aynı zamanda Kırım'ın işgal yetkilileri, limandaki sonuçlar ortadan kaldırılana kadar Kerç Boğazı'nda feribot seferlerinin askıya alındığını açıkladı.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Dmıtro Pletençuk, 23 Ağustos 2024 tarihinde, Rusya’nın Krasnodarsk bölgesindeki Kavkaz Limanı’nda duran “Conro Trader” feribotunun Ukrayna tarafından vurulduğunu teyit etti. Sözcü vurulduktan sonra feribotun battığını kaydetti.

İşgalci Rusya ilgili feribotu Kırım’a yakıt ve silah taşımak için kullanıyordu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.