SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ermenistan, Azerbaycan'ın Ağdam üzerinden insani yardım taşıma projesine neden karşı çıkıyor?

Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerginlik sürüyor. Ermenistan'ın uluslararası kamuoyunda Azerbaycan'ı suçlu pozisyona getirme çabası, Azerbaycan tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2023 23:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ermenistan, Azerbaycan'ın Ağdam üzerinden insani yardım taşıma projesine neden karşı çıkıyor?

Azerbaycan, Hankendi’de yaşayan Ermeni nüfusu için alternatif yol önerisi yaptı. Azerbaycan’ın yeni önerisi, Ermeni yetkililer ve Hankendi’de bulunan Ermeni ayrılıkçıların tepkisine neden oldu. Ermeniler, Azerbaycan’ın bölgede yapay bir abluka oluşturduğuna dair dezenformasyonu uluslararası kamuoyunda yaymak için alternatif yola karşı çıkmayı sürdürüyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Azerbaycan Heyeti Başkanı Draganoy Koziç ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov arasında, haziran ayının sonunda, Azerbaycan’ın Karabağ’da yaşayan Ermeniler için ne gibi yardımlar yapabileceğine dair bir görüşme gerçekleştirildi.

GÖRÜŞMEDE NELER KONUŞULDU?

Ceyhun Bayramov ile Dragonoy Koziç arasındaki görüşmede, Azerbaycan ile Kızılhaç’ın Hankendi'de etkileşimi ve sınır geçiş noktası olan Laçın’da yaşananlar ele alındı. Ermenistan’ın teşvik ettiği yasa dışı yolu kullanan tır şoförlerinin sözleşmeleri feshedildi.

Kaçakçılık olgusunun ülkenin iç işlerine müdahaleden başka bir şekilde değerlendirilemeyeceğine dikkat çeken Bayramov, aynı zamanda Azerbaycan'ın Hankendi bölgesinde yaşayan Ermenilerin Ağdam-Hankendi yolu ile ihtiyaçlarının sağlandığını ve nakledildiğini hatırlattı.

AZERBAYCAN’IN HAMLESİNE KARŞI RUSYA’NIN TEPKİSİ NE OLDU?

2020 yılında 44 gün süren savaş sonucunda Azerbaycan, işgal altındaki topraklarını tekrar kontrol altına aldı. Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan 10 Kasım 2020 tarihli anlaşmaya göre ateşkes ilan edildi ve Karabağ’da kritik bölgelere sözde "Rus Barış Gücü" konuşlandırıldı. Sözde Rus Barış Gücü’nün bölgeye yerleşmesinin ardından Ruslar tarafından Ermenilerin yasa dışı faaliyet yürütmesi kolaylaştırıldı. Rusya, Karabağ’da yarattığı problemleri görmezden gelerek hem Ermenistan hem de Azerbaycan’ın muhatabı konumuna kendini yerleştirirken, iki tarafı da kendine mecbur bırakmış gibi görünüyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Rusya’nın Bakü Büyükelçisi Mihail Yevdokimov arasında 17 Temmuz 2023 tarihinde yaşanan kriz hususunda bir görüşme gerçekleştirildi. Bayramov, görüşmede Azerbaycan tarafından kurulan Laçın sınır geçiş noktasının hukuka aykırı eylemleri önlemeyi amaçladığını vurguladı. Bayramov, Ermenistan’ın hukuka aykırı davranışlarına rağmen Azerbaycan’ın kurduğu sınır geçiş noktasında, Karabağ’da yaşayan Ermenilerin geçişine izin verildiğini dile getirdi. Ceyhun Bayramov, görüşme sırasında Azerbaycan’ın bir alternatif olarak sunduğu Ağdam-Hankendi yolunun, Azerbaycan'da yaşayan Ermenilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabileceğine dikkat çekti.

ERMENİSTAN, AZERBAYCAN’I NEYLE SUÇLADI?

Ermenistan Dışışleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Batı dünyasını Ermenistan’ın politikalarına ikna etmek için 2023 yılının temmuz ayında Avusturya’nın başkenti Viyana’ya gitti.

Mirzoyan, Viyana’da yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ı Karabağ’da “etnik temizlik politikası” yürütmekle suçladı. Ermenistan Dışişleri Bakanı, Azerbaycan'ın Karabağ'ı abluka altına aldığını ve onu insani bir felakete sürüklediğini iddia etti. Mirzoyan, uzun süredir Ermenistan’ın savunduğu Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) sınırlarını tanıma fikrini Viyana’da da savundu.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, MİRZOYAN’IN İDDİALARINA NE CEVAP VERDİ?

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Ermeni yetkililerin iddialarına karşı Azerbaycan’dan açıklama gecikmedi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Mirzoyan’ın iddialarına karşı birkaç karşı argüman öne sürdü.

Bakanlık, “Ermenistan Dışişleri Bakanı, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermek yerine, yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan Karabağ'da yaşayan Ermenilerin hak ve güvenliklerine atıfta bulunarak barış sürecini engelliyor” ifadelerini kullandı. Azerbaycan’ın bölgede yaşayan Ermenilere karşı bir baskısının olmadığını dile getiren Bakanlık, "Karabağ halkı tabiri sadece Ermenilerin hakları anlamına gelmemeli, bu topraklardan sürülen Azerbaycanlıların hakları ve güvenlikleri göz ardı edilmemeli. Azerbaycan, tüm etnik azınlıkların haklarını ve güvenliğini eşit şekilde sağlar ve sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.

Ermenistan’ın yürüttüğü politikanın gerginliği artırdığına dikkat çeken Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, “Ermenistan’ın bölgedeki insani durumla ilgili gergin açıklamaları, siyasi macerası ve manipülasyonu. Azerbaycan'ın önerdiği Ağdam-Hankendi yolu üzerinden mal taşınmasına itiraz, Erivan'ın iddialarının asılsızlığının bir örneğidir” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan’ın Zengezur Koridoru’nu engellediğine işaret ederken, "Son üç yıldır Azerbaycan'ın doğu bölgelerinden Nahçıvan'a ulaşım yolları açma yükümlülüğünü yerine getirmeyen Ermenistan, şimdi de çeşitli bahanelerle ulaşım altyapısının açılmasını engelliyor. Erivan, tecrit politikasının kendisine iyi bir şey getirmediğini anlamıyor" açıklamasını yaptı.

LAÇIN YOLU İÇİN AZERBAYCAN'A KARŞI TOPLANAN BM GÜVENLİK KONSEYİNDEN SONUÇ ÇIKMADI

ABD’nin New York şehrinde 16 Ağustos 2023 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin Laçın Yolu konusundaki toplantısı yapıldı. Ermeni lobisinin baskıları sonucunda Azerbaycan’ın sözde insani kriz yarattığı iddiasıyla toplanan konseyde, Ermenistan’ın lehine bir karar çıkmadı.

Azerbaycan'ın BM Daimi Temsilcisi Yaşar Aliyev, uluslararası kamuoyuna Ermenistan’ın öne sürdüğü iddiaların asılsız olduğunu dile getirdi. Yaşar Aliyev, konuşmasının hemen başında BM Güvenlik Konseyinin, Ermenistan için bir taciz platformu haline geldiğine dikkat çekti. Aliyev, "Ermenistan'ın insani bir mesele olarak sunmaya çalıştığı şey, aslında Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan provokatif ve sorumsuz bir siyasi kampanyadır" açıklamasını yaptı.

Azerbaycan'a karşı toplanan BM Güvenlik Konseyinden sonuç çıkmadı!

TÜRKİYE'DEN ERİVAN YÖNETİMİNE TEPKİ

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Sedat Önal, toplantıda Türkiye’nin de bu asılsız iddialara karşı olduğuna dikkat çekti. Büyükelçi Önal, "Türkiye, Ermenistan'ın BM Güvenlik Konseyi gibi uluslararası arenayı Laçin Koridoru meselesi de dahil olmak üzere siyasi amaçlı suçlamalar yapmak için kullanma girişimlerinden endişe duyuyor" ifadelerini kullandı.

ARNAVUTLUK VE BREZİLYA AZERBAYCAN'A DESTEK VERDİ

Arnavutluk ve Brezilya da görüşmede, Azerbaycan'ın tutumunu dinleme çağrısı yapan ülkeler arasında yer aldı. Diplomatlar, yaptıkları konuşmalarda Hankendi-Ağdam yolunun açık olduğunu hatırlattı. Ermenistan’ın insani ihtiyaçlarını, Azerbaycan’ın sunduğu yol üzerinden sağlaması gerektiğinin altı çizildi.

Arnavutluk'un BM Daimi Temsilcisi Ferid Hoca, "İnsani ihtiyaçlar politize edilmemeli ve diğer sorunları çözmek için kötüye kullanılmamalıdır. Karabağ bölgesi dahil her yerde insani ihtiyaçlar karşılanmalıdır... İnsani meseleler söz konusu olduğunda bizce mümkün olan tüm seçenekleri değerlendirmek gerekir. Buna diğer yollar ve önerilen Hankendi-Ağdam yolu da dahildir" dedi.

TOPLANTI SONUÇSUZ KALDI

Ermenistan’ın talebi üzerine toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa ve ABD temsilcilerinin yoğun ilgisine karşın nihai bir karar almadan dağıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.