SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dijital Hafıza Doğu Türkistan nedir?

Doğu Türkistan'ın kültürünü, tarihini ve güncel durumunu anlatmak amacıyla kurulan Dijital Hafıza Doğu Türkistan veri tabanı kullanıcılara açıldı. Dijital Hafıza Merkezi Doğu Türkistan Koordinatörü Cengiz Hanoğlu Kırım Haber Ajansına (QHA) veri tabanını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2024 09:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2024 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dijital Hafıza Doğu Türkistan nedir?

"Hafızasını kaybeden kimliğini kaybeder" sloganıyla yola çıkan Dijital Hafıza Merkezi, Doğu Türkistan'ın kültürünü, tarihini ve şuan bölgede devam eden Çin'in uyguladığı soykırım politikalarını hafızalarda yaşatmak ve anlatmak amacıyla 20 Mayıs 2024 tarihinde yayın hayatına başladı.

Varlığı silinmek istenen Doğu Türkistan halkının mücadelesine güç katmayı amaçlayan Doğu Türkistan veri tabanında biyografiler, zaman tüneli, kavramlar sözlüğü, sergiler, videolar, belgesel, kütüphane, infografikler, tarihi belgeler ve köşe yazıları gibi 9 ana başlık bulunuyor

TÜRKİYE'DE YAPILAN KIYMETLİ ÇALIŞMALAR LOKAL KALDI

Dijital Hafıza Merkezi Doğu Türkistan Koordinatörü Cengiz Hanoğlu QHA'ya veri tabanını nasıl oluşturduklarını, ileriye dönük hedeflerinin neler olduğunu anlattı.

Hanoğlu Doğu Türkistan veri tabanını oluşturma fikrinin nasıl başladığına değinerek, "Doğu Türkistan veri tabanını oluşturma fikri bizde bu konudaki ihtiyacı farklı süreçlerdeki deneyimlerimizle fark etmemizle başladı. Örnek vermek gerekirse bir söyleşi yapılacağı zaman veya bir anma programı yapılacağı zaman sürekli aynı isimler ve olaylar etrafında meselelerin dönmesi, Türkiye'de yapılan kıymetli çalışmaların çokça lokal kalması, yapılan kıymetli çalışmaların dijital çağa pek ayak uyduramaması ve kenarda köşede derlenmeyi ve düzeltilmeyi bekleyen çokça bilgi kırıntılarının olması üzerine böyle bir veri tabanı oluşturma girişiminde bulunduk" ifadelerini kullandı.

Doğu Türkistan konusunda bir ilk: Dijital Hafıza Doğu Türkistan

"BURADA ÇOK BÜYÜK BİR MEDENİYET VAR VE BİZLER BU MEDENİYETİN HİÇ BİR UNSURUNU BİLMEMEKTEYİZ"

Hanoğlu ayrıca, Doğu Türkistan ile ilgili verileri toplarken şaşırdığı ve üzüldüğü durumların olduğuna dikkat çekerek, "Elbette şöyle ki, Doğu Türkistan meselesini bizler kamuoyuna hep acılarla ve dramlarla duyurmaya çalışıyoruz. Bu girişim esnasında fark ettik ki, aslında burada çok büyük bir medeniyet var ve bizler bu medeniyetin hiç bir unsurunu bilmemekteyiz. Üstelik bu medeniyet yok edilmeye çalışılan bir medeniyet. Bizim de bu çalışmamızdaki en büyük farkımız Doğu Türkistan medeniyetini tüm unsurları ile yansıtmaya çalışmak oldu" dedi.

AMAÇ DOĞU TÜRKİSTAN MEDENİYETİNİN HAFIZASINA SAHİP ÇIKMAK

Hedeflerinin silinmeye çalışılan Doğu Türkistan medeniyetinin hafızasına sahip çıkmak olduğunu vurgulayan Hanoğlu, "Doğu Türkistan medeniyetinin hafızasına sahip çıkmak ve bunu dijital kanallarla geniş kitlelere duyurup tarihe kazımak. Diğer amaçlar ise Doğu Türkistan ile ilgili yapılacak çalışmalarda bir baş ucu kaynak olmasını murat etmekteyiz. Nitekim biz bu proje ile sadece dijital çalışmalar yapmayı hedeflememekteyiz ayrıca çeviri kitaplar da yayımlayıp literatüre eser kazandırmayı amaçlamaktayız." şeklinde konuştu.

DÜNYADA EN ÇOK SANSÜRE UĞRAYAN KONU

Son olarak çalışmalarındaki eksikliklerin olduğunun ve bu durumun dünyada en çok sansüre uğrayan konulardan biri olduğunun altını çizerek, "Bu çalışma elbette bilgi olarak eksikliklere sahiptir. Çünkü çalışmanın konusu dünyada en çok sansüre uğrayan konu. 2024 dünyasında hala bunca ileitşim yollarına rağmen bizler Doğu Türkistan'dan haber alamamaktayız. Bu eksikliklerimizi peyderpey gidereceğiz." açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.