SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'in basın ve medya üzerindeki baskısı artıyor!

Çin, medya ve internet üzerindeki kontrolünü yıllar içinde artırarak bilgi akışını sıkı denetim altında tutuyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'in basın ve medya üzerindeki baskısı artıyor!

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Ankara

Çin'in basın ve medya üzerindeki baskıları, yıllar içinde artmaya devam ediyor. Medya üzerindeki baskı genellikle hükûmetin kontrolünü artırma, sansür ve propaganda stratejileri çerçevesinde uygulanıyor. Kırım Haber Ajansı (QHA) ekibi, Çin'deki basın ve medya üzerindeki baskılarla ilgili istatistiksel verilere ulaştı.

1990 VE 2000: İNTERNET VE MEDYA BAŞLANGICI

1990'lı yıllarda internetin Çin'de yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte, Çin hükûmeti medya ve internet üzerindeki kontrolünü artırmaya başladı. Medya kuruluşlarına yönelik baskılar, bağımsız haberciliği zorlaştırdı ve haberlerin devlet onayından geçtiği bir ortam oluştu.

China's Internet Censorship Law Sets Out Content Rules

2000'lerde ise internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, Çin internet üzerindeki sansürü sistematik hale getirdi. "Büyük Güvenlik Duvarı" (Great Firewall) olarak bilinen internet sansür mekanizmaları geliştirildi ve medya kuruluşları sıkı denetim altına alındı.

2010: SANSÜR VE KONTROLLÜ BİLGİ AKIŞI

2010'larda Çin yönetimi, sosyal medya platformları ve haber sitelerine yönelik daha katı denetim, daha radikat sansür uygulamaları başlattı. 2010'larda, Çin'deki birçok sosyal medya platformu, hükûmetin belirlediği kurallar çerçevesinde faaliyet göstermekteydi.

Skyline International :: China's Great Electronic Wall Is A Model Of  Exporting Internet Censorship

2013-2015 YILLARINDA BASKI VE DENETİM

2013'e gelindiğinde ise, Çin'in "Ulusal Güvenlik Yasası" ve "Siber Güvenlik Yasası" gibi yasaları, medya ve internet üzerindeki kontrolü daha da sıkılaştırdı. Bu yasalar, sosyal medya ve çevrimiçi haber içeriklerinin daha sıkı bir şekilde denetlenmesini sağladı. 2015'te ise medya kuruluşlarına yönelik baskılar arttı. Çin, gazetecilere yönelik tutuklamaları artırdı ve bağımsız haber kaynaklarını hedef aldı. Çeşitli gazetecilik ödüllerinin ve bağımsız medya projelerinin kapanması öngörüldü.

2020 ile 2022: DİJİTAL DENETİM VE PROPAGANDA

Komünist Çin yönetimi 2020 yılı COVID-19 pandemisi sürecinde, hükûmetin bilgi kontrolü ve medya üzerindeki baskıları daha da arttı. Pandemi ile ilgili haberler ve sosyal medya paylaşımları üzerinde sıkı bir denetim uygulandı.

2021'de ise çevrim içi içerik üzerinde daha fazla kontrol sağlanarak, hükûmet karşıtı yorumlar ve bağımsız habercilik daha da kısıtlandı. Sosyal medya platformlarında "dijital dezenformasyon" ile mücadele bahanesiyle denetim ve sansür arttı.

2022 yılında ise medya ve internet üzerindeki baskılar, özellikle uluslararası haber kaynakları ve sosyal medya platformları üzerinde yoğunlaştı. Çin hükûmeti, uluslararası haber ajanslarının Çin'deki faaliyetlerini kısıtladı ve yabancı medya mensuplarına karşı daha sert önlemler aldı.

China Now Has The Ability to Track Internet Users Who 'Scale The Wall' -  ASSOCIATION FOR THE DEFENSE OF HUMAN RIGHTS AND RELIGIOUS FREEDOM

2023'TE SANSÜR VE BASKININ ZİRVEYE ÇIKIŞI

Son olarak 2023 yılında Çin'in basın ve medya üzerindeki baskı, sansür ve sıkı kontrolleri, çeşitli kaynaklardan elde edilen verilere ve raporlara dayalı olarak şöyle özetlenebilir:

2023 yılında Çin, basın ve medya üzerindeki denetimini daha da sıkılaştırdı. İnternet ve sosyal medya üzerindeki sansür devam etti, dijital içerikler hükûmetin belirlediği kurallara göre denetlendi. Bağımsız medya kuruluşları ve gazeteciler üzerindeki baskılar arttı; gazeteciler tutuklandı ve bağımsız habercilik zorlaştırıldı. Yeni yasal düzenlemeler ve sıkı denetim politikaları, devlet destekli propaganda ve bilgi kontrolünü güçlendirdi. Uluslararası toplum, bu baskı ve sansür uygulamalarını eleştirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.