SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BRICS, Türkiye’nin politikalarını yönlendirmek için bir araç mı?

Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) Başkanı Hüseyin Yeltin, ünlü Rus ekonomist ve Putin’in eski danışmanı Sergey Glazyev’in Türkiye’yi hedef alan makalesi üzerine ortaya çıkan soruları QHA'ya yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2024 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2024 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BRICS, Türkiye’nin politikalarını yönlendirmek için bir araç mı?

Dilara Dilşah Kaya/QHA Ankara

Ünlü Rus ekonomist ve Putin’in eski danışmanı Sergey Glazyev’in Türkiye’yi hedef alan “BRICS’te Türkiye’nin Yeri Yok” başlıklı makalesinden sonra Türkiye-Rusya ilişkilerinin nasıl şekilleneceği hakkında kendisine sorular yöneltilen Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) Başkanı Hüseyin Yeltin, Kırım Haber Ajansına (QHA) görüşlerini bildirdi.

“GLAZYEV, ESAS İTİBARIYLA TÜRKİYE’NİN İZLEDİĞİ POLİTİK HAMLELERDEN KISMEN RAHATSIZ DURUMDA”

TUDPAM Başkanı Hüseyin Yeltin; Sergey Glazyev’in 18 Şubat 2024 tarihinde Türkiye’nin BRICS’e dahil olabileceğini söylediği CNN Türk röportajından yalnızca 7 ay, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rus işgali altındaki Kırım’ın Ukrayna’ya iadesinin uluslararası hukukun gereği olduğunu ifade ettiği açıklamasından da kısa bir süre sonra Türkiye’nin BRICS’te yeri olmadığını belirten makalesini yorumladı. Bu bağlamda Yeltin, makaleyi Glazyev'in Türkiye’nin politik hamlelerinden rahatsız olduğu yönünde bir değerlendirmede bulundu. 

Ortaya çıkan durumla ilgili olarak Yeltin, “Glazyev, esas itibarıyla Türkiye’nin izlediği politik hamlelerden kısmen rahatsız durumda. Çünkü dönemsel olarak bakıldığında Türkiye’nin NATO ile olan ilişkilerini sert bir biçimde eleştirip Rusya ile ortak paydada buluşamayacağını iddia ederken, aradan birkaç ay geçtikten sonra da Türkiye’nin Rusya ile iş birliğine gidebileceğini ve BRICS üyeliğine dahil edilebileceğini söyleyebiliyor. Dolayısıyla Glazyev’in konjonktürün rüzgârında savrularak gündemi etkilemeye çalışan bir yapısı olduğunu söylemekte bir beis olmasa gerek.” analizinde bulundu.

ESKİ SOVYET COĞRAFYASINDAKİ DEĞİŞİM RUSYA’YI ENDİŞELENDİRMİŞ OLABİLİR!

Yeltin, Türkiye’nin Rus işgali altındaki Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi konusundaki politik duruşunun 2014 yılından beri değişmemiş olmasına rağmen Glazyev tarafından bu duruşun yakın zamanda propaganda aracı olarak makalesinde kullanmasının ilginç bir durum olduğunu belirtti.

Yeltin aynı zamanda Türkiye’nin Türk devletleriyle artan dirsek temasına da değindi. Türk Devletleri Teşkilatının (TDT),  üzerinde çalıştığı Türk dünyası ortak alfabesinin ve aynı zamanda artan yakın ilişkilerin; eski Sovyet coğrafyası ve Rusya’nın yakın çevresi olan Türkistan bölgesinde değişim ve dönüşüme neden olmasının Rusya’yı endişelendirebileceğini vurguladı.

“Türkiye’nin eski Sovyet coğrafyasındaki soydaşları ile dirsek temasını kuvvetlendirerek, gelecek vizyonu çizmesi, Rusya’nın yakın çevresinde ister istemez bir tehlike olarak görülebilir.”

“BRICS KONUSU TÜRKİYE’Yİ İSTENİLEN POZİSYONA SOKABİLMEK ADINA BİR ARAÇ OLARAK KULLANILABİLİR”

Yeltin, Türkiye’nin Ukrayna, Kırım ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları bağlamındaki pozisyonunun ve tutumunun uluslararası toplum tarafından bilindiğini belirtirken; BRICS’e üyelik başvurusunun ardından Erdoğan’ın Rus işgali altındaki Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi açıklamasında bulunmasının Rusya’yı rahatsız ederek, BRICS konusunun Türkiye’yi istenilen pozisyona sokmada araç olarak kullanılabileceği ihtimaline değindi.

Şahsi kanaatlerle yazılarak kamuoyu etkisi yaratılmaya çalışılsa da, Putin ve Erdoğan’ın olası krizlere dur diyebildiği bir ortamda, Glazyev’in makalesinden ya da Erdoğan’ın 10 senedir ifade ettiği tutumundan dolayı ilişkiler zarar görmez. Ancak şu bir gerçek ki, BRICS konusu Türkiye’yi istenilen pozisyona sokabilmek adına bir araç olarak kullanılabilir. Bunu da ekim ayında yapılacak BRICS Zirvesi'nde masaya yatırıldığında göreceğiz.

Son olarak Yeltin, Glazyev tarafından yazılan makalenin Rusya’nın Batı kanadı ile diyalog köprüsü olan Türkiye ile ilişkilerini belli bir ivmede sürdüreceğini belirterek açıklamasını noktaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.