SON DAKİKA
Hava Durumu

#Brıcs

QHA - Kırım Haber Ajansı - Brıcs haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Brıcs haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Litvanya’dan BRICS’e katılan BM Genel Sekreteri Guterres'e tepki! Haber

Litvanya’dan BRICS’e katılan BM Genel Sekreteri Guterres'e tepki!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres Kazan’da 22- 24 Ekim 2024 tarihlerinde düzenlenen BRICS Zirvesi’ne katıldı. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Guterres’in bu ziyaretine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Landsbergis,  Guterres'in Kazan'daki BRICS zirvesine katılıp  Ukrayna Barış Zirvesi’ne katılmadığı için hata yaptığını söyledi. Landsbergis, Guterres'in böyle bir olaydan sonra "artık dürüst bir arabulucu olarak görülmediğini" vurguladı. "BM'NİN İTİBARINA ZARAR VERİR" Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, eleştirilerin odağında olan Guterres’in Rusya ziyaretine ilişkin açıklama yapmıştı. Bakanlık, tepkisini şu sözlerle dile getirmişti:  “BM Genel Sekreteri, Ukrayna'nın İsviçre'deki ilk Küresel Barış Zirvesi'ne davetini reddetti. Ancak, savaş suçlusu Putin'in Kazan'a davetini kabul etti. Bu, barış davasını ilerletmeyen yanlış bir seçimdir. Sadece BM'nin itibarına zarar verir.” UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ Ukrayna Barış Zirvesi'nin ilki, 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre’nin ev sahipliğinde gerçekleşmişti. Zirve, 101 ülke ve uluslararası örgütün katılımıyla yapılmıştı. İsviçre'de tertip edilen zirvenin ardından sonuç bildirisi yayımlanmıştı. Zirveye katılım sağlayan çok sayıda ülke gıda güvenliği, enerji ve nükleer güvenliği ile savaş esirleri konusundaki karar doğrultusunda mutabık kalmıştı. BRICS BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu bir uluslararası organizasyon. İlk olarak 2009 yılında BRIC adıyla kurulan örgüt, Güney Afrika'nın 2010 yılında eklenmesiyle BRICS ismini aldı.

Aliyev ve Paşinyan bir araya geldi! Haber

Aliyev ve Paşinyan bir araya geldi!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 24 Ekim 2024 tarihinde Kazan'da düzenlenen 16. BRICS Zirvesi'nin son gününde bir araya geldi. Taraflar görüşmede; iki ülke arasında sınır tespitinin yapılması, karşılıklı çıkarlar ve barış anlaşmasının planlanması konularını ele aldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin dışişleri bakanlarına Barış ve Devletlerarası İlişkiler Anlaşması'nın en kısa sürede sonuçlandırılması ve imzalanması için ikili müzakerelere devam edilmesi talimatının verildiği belirtildi.  ERMENİSTAN PARLAMENTOSU AZERBAYCAN SINIRLARI KONUSUNDA ADIM ATTI! Ermenistan Parlamentosu, Ermenistan-Azerbaycan Sınırının Belirlenmesi ve Tahliyesi Komisyonlarının Tüzüğü Hakkındaki Yasa Tasarısı'nı onaylamıştı. Tasarı, Ermenistan Parlamentosu Genel Kurulunda 67 lehte oyla onaylanmıştı. Bu tasarıya göre sınırlar, iki ülkenin de bağımsızlığını yeni kazandığı, eski Sovyet cumhuriyetlerinin birbirlerinin Sovyet dönemi sınırlarını tanıdığı 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayanacak. AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN'DAN SINIR BELİRLEME KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIM Taraflar, 30 Ağustos 2024 tarihinde sınır komisyonlarının ortak faaliyetine ilişkin esasları imzalamıştı. Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonunun açıklamasına göre, 19 Nisan 2024 tarihinde imzalanan 8. toplantı protokolüne uygun olarak, Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonu ile Ermeni tarafının Devlet Sınırlarının Belirlenmesi ve Sınır Güvenliği Komisyonu, ortak faaliyet esaslarının onaylanması çalışmalarını tamamlamıştı. 26 Eylül 2024 tarihinde Ermenistan Anayasa Mahkemesi, tasarının onaylanması için yeşil ışık yakmıştı.

Ukrayna: Rusya'nın neo-emperyalist görüşleri başarısız oldu Haber

Ukrayna: Rusya'nın neo-emperyalist görüşleri başarısız oldu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kazan'da düzenlenen BRICS Zirvesi'nin nihaî bildirgesine ilişkin 23 Ekim 2024 tarihinde yazılı bir açıklamada bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Kazan’da yapılan BRICS Zirvesi'nin nihaî deklarasyonunun 36. paragrafına dikkat çekildi. Açıklamada, "Bu paragrafta katılımcılar yalnızca ulusal pozisyonlarını, BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine olan bağlılıklarını, barışçıl çözüm ve diplomasiyi vurguladı." ifadelerine yer verildi. RUSYA'NIN GÖRÜŞLERİ REDDEDİLDİ Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:  Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı yoluyla dünya düzenini ve küresel güvenlik mimarisini değiştirmeye yönelik neo-emperyalist görüşlerini BRICS zirvesi katılımcılarına 'ihraç' edemediğini gösterdiğine inanıyoruz. Moskova'nın, Ukrayna'ya yönelik Rus saldırganlığına karşı sözde Küresel Güney'in alternatif bir pozisyon alması fikrini dayatma girişimleri bir kez daha başarısız oldu." BRICS ÜLKELERİ ARASINDAKİ BİRLİK Öte yandan deklarasyonda, BRICS’in bir birlik olarak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı konusunda tek bir pozisyona sahip olmadığını ortaya koyduğu belirtilerek, "Bunun, bildiride de belirtildiği gibi, bu ülkelerin büyük çoğunluğunun BM Şartı'nın amaçları ve ilkeleri doğrultusunda verdiği destekten kaynaklandığına inanıyoruz. Bu tür bir destek, saldırganlığa veya sınırları zorla değiştirmeye destekle bağdaşmaz ve bu nedenle Rusya'ya ve Ukrayna'ya yönelik saldırganlık savaşına destekle bağdaşmaz." denildi. DÜNYA ÇOĞUNLUĞU UKRAYNA’NIN YANINDA Son olarak Rusya'nın dünyayı bölme amacı güden BRICS'te yalnız kaldığına ve dünya ülkelerinin Ukrayna'yı desteklediğine dikkat çekilerek, "Rusya'nın dünyayı bölmek için kullanmayı planladığı BRICS zirvesi, bir kez daha dünya çoğunluğunun, uluslararası hukuka ve BM Şartı'na, ayrıca uluslararası alanda tanınan sınırlar içinde toprak bütünlüğü ilkesine saygı temelinde kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı garanti altına alma niyetinde Ukrayna'nın yanında olduğunu göstermiştir." ifadeleri kullanıldı.

Kazakistan reddetti: Rusya, meyve ve sebze ithalatını yasakladı! Haber

Kazakistan reddetti: Rusya, meyve ve sebze ithalatını yasakladı!

Kazakistan ve Rusya arasındaki ilişkilerde gerilim gittikçe tırmanıyor. BRICS'e yeşil ışık yakmayan Kazakistan'a, Rusya'dan ilk baskı geldi. Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı Rosselhoznadzor tarafından yapılan 20 Ekim 2024 tarihli açıklamada, Kazakistan'dan meyve ve sebze ithalatına izin verilmeyeceğini açıklandı. Analistler, bu kararın ardındaki asıl nedenin Kazakistan'ın BRICS'e katılmayı reddetmesi nedeniyle olduğunu belirtiyor. Karar, Kazak Türkü yetkililerin BRICS Zirvesi'nden birkaç gün önce verdikleri bu geri dönüşten hemen sonra alındı. KAZAKİSTAN'IN RUSYA İLE TİCARETİ Kazakistan, Türkistan'ın en büyük ekonomisi olarak, toplam ihracatının yüzde 11'ini Rusya'ya gerçekleştiriyor. Bu durum, Rusya'nın meyve ve sebze ithalatını yasaklama kararının iki ülke arasındaki ticarî ilişkileri nasıl etkileyebileceği konusunu gündeme taşıyor.  KAZAKİSTAN'IN BRICS POLİTİKASI Kazakistan Cumhurbaşkanı Sözcüsü Berik Uali, ülkede BRICS üyeliğine başvurmaktan kaçınılacağına dair açıklamalarda bulunmuştu. Sözcü Uali, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Birleşmiş Milletlere (BM) olan desteğini vurgulayarak, uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS'i sözde "küresel çoğunluğun" ittifakı olarak tanımlarken, Kazakistan'ın bu kararı Moskova'nın uluslararası politikadaki hedeflerine darbe indirdi. Kazakistan'ın BRICS konusundaki tutumunun ve Rusya'nın tepkisinin, bölgedeki politik dinamiklerin değişiminde önemli bir rol oynacağı düşünülüyor.

BRICS, Türkiye’nin politikalarını yönlendirmek için bir araç mı? Haber

BRICS, Türkiye’nin politikalarını yönlendirmek için bir araç mı?

Dilara Dilşah Kaya/QHA Ankara Ünlü Rus ekonomist ve Putin’in eski danışmanı Sergey Glazyev’in Türkiye’yi hedef alan “BRICS’te Türkiye’nin Yeri Yok” başlıklı makalesinden sonra Türkiye-Rusya ilişkilerinin nasıl şekilleneceği hakkında kendisine sorular yöneltilen Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) Başkanı Hüseyin Yeltin, Kırım Haber Ajansına (QHA) görüşlerini bildirdi. “GLAZYEV, ESAS İTİBARIYLA TÜRKİYE’NİN İZLEDİĞİ POLİTİK HAMLELERDEN KISMEN RAHATSIZ DURUMDA” TUDPAM Başkanı Hüseyin Yeltin; Sergey Glazyev’in 18 Şubat 2024 tarihinde Türkiye’nin BRICS’e dahil olabileceğini söylediği CNN Türk röportajından yalnızca 7 ay, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rus işgali altındaki Kırım’ın Ukrayna’ya iadesinin uluslararası hukukun gereği olduğunu ifade ettiği açıklamasından da kısa bir süre sonra Türkiye’nin BRICS’te yeri olmadığını belirten makalesini yorumladı. Bu bağlamda Yeltin, makaleyi Glazyev'in Türkiye’nin politik hamlelerinden rahatsız olduğu yönünde bir değerlendirmede bulundu.  Ortaya çıkan durumla ilgili olarak Yeltin, “Glazyev, esas itibarıyla Türkiye’nin izlediği politik hamlelerden kısmen rahatsız durumda. Çünkü dönemsel olarak bakıldığında Türkiye’nin NATO ile olan ilişkilerini sert bir biçimde eleştirip Rusya ile ortak paydada buluşamayacağını iddia ederken, aradan birkaç ay geçtikten sonra da Türkiye’nin Rusya ile iş birliğine gidebileceğini ve BRICS üyeliğine dahil edilebileceğini söyleyebiliyor. Dolayısıyla Glazyev’in konjonktürün rüzgârında savrularak gündemi etkilemeye çalışan bir yapısı olduğunu söylemekte bir beis olmasa gerek.” analizinde bulundu. ESKİ SOVYET COĞRAFYASINDAKİ DEĞİŞİM RUSYA’YI ENDİŞELENDİRMİŞ OLABİLİR! Yeltin, Türkiye’nin Rus işgali altındaki Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi konusundaki politik duruşunun 2014 yılından beri değişmemiş olmasına rağmen Glazyev tarafından bu duruşun yakın zamanda propaganda aracı olarak makalesinde kullanmasının ilginç bir durum olduğunu belirtti. Yeltin aynı zamanda Türkiye’nin Türk devletleriyle artan dirsek temasına da değindi. Türk Devletleri Teşkilatının (TDT),  üzerinde çalıştığı Türk dünyası ortak alfabesinin ve aynı zamanda artan yakın ilişkilerin; eski Sovyet coğrafyası ve Rusya’nın yakın çevresi olan Türkistan bölgesinde değişim ve dönüşüme neden olmasının Rusya’yı endişelendirebileceğini vurguladı. “Türkiye’nin eski Sovyet coğrafyasındaki soydaşları ile dirsek temasını kuvvetlendirerek, gelecek vizyonu çizmesi, Rusya’nın yakın çevresinde ister istemez bir tehlike olarak görülebilir.” “BRICS KONUSU TÜRKİYE’Yİ İSTENİLEN POZİSYONA SOKABİLMEK ADINA BİR ARAÇ OLARAK KULLANILABİLİR” Yeltin, Türkiye’nin Ukrayna, Kırım ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları bağlamındaki pozisyonunun ve tutumunun uluslararası toplum tarafından bilindiğini belirtirken; BRICS’e üyelik başvurusunun ardından Erdoğan’ın Rus işgali altındaki Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi açıklamasında bulunmasının Rusya’yı rahatsız ederek, BRICS konusunun Türkiye’yi istenilen pozisyona sokmada araç olarak kullanılabileceği ihtimaline değindi. Şahsi kanaatlerle yazılarak kamuoyu etkisi yaratılmaya çalışılsa da, Putin ve Erdoğan’ın olası krizlere dur diyebildiği bir ortamda, Glazyev’in makalesinden ya da Erdoğan’ın 10 senedir ifade ettiği tutumundan dolayı ilişkiler zarar görmez. Ancak şu bir gerçek ki, BRICS konusu Türkiye’yi istenilen pozisyona sokabilmek adına bir araç olarak kullanılabilir. Bunu da ekim ayında yapılacak BRICS Zirvesi'nde masaya yatırıldığında göreceğiz. Son olarak Yeltin, Glazyev tarafından yazılan makalenin Rusya’nın Batı kanadı ile diyalog köprüsü olan Türkiye ile ilişkilerini belli bir ivmede sürdüreceğini belirterek açıklamasını noktaladı.

Fidan, Türkiye’nin BRICS üyeliğine başvuru gerekçesini açıkladı Haber

Fidan, Türkiye’nin BRICS üyeliğine başvuru gerekçesini açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 19 Eylül 2024 tarihinde Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Gündeme ve bölgede yaşanan gelişmelere dair değerlendirme yapan Fidan, Türkiye’nin BRICS’e başvuru gerekçesini açıkladı. Fidan, Türkiye’nin BRICS üyeliğine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’yle ilişkilerinde Avrupa ülkeleri aşırı sağ iktidardaymış gibi davrandı. Dolayısıyla aşırı sağ iktidara gelse bizim için değişen bir şey olmaz. Avrupa Birliği (AB) ile bizim ekonomik entegrasyonumuz üyelikle taçlansaydı, belki biz birçok konuda bu türden bir arayışta olmayacaktık.”  TÜRKİYE BRICS'E RESMİ OLARAK BAŞVURMUŞTU Türkiye, 2 Eylül 2024 tarihinde BRICS grubuna resmî olarak üyelik başvurusu yapmıştı. Bu hamle, küresel etkisini genişletmek ve Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni stratejik bağlar kurmak amacı taşıyor. Ekim ayında Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak zirvede BRICS'in genişlemesi masaya yatırılacak. Türkiye’nin BRICS’e katılma talebi, ülkenin Batı odaklı stratejisinden uzaklaşarak çok kutuplu bir dünya düzenine entegre olma arzusunu yansıtıyor. Türkiye, BRICS’e katılarak Rusya ve Çin ile ekonomik iş birliğini derinleştirmeyi ve Avrupa ile Asya arasında bir ticaret köprüsü olmayı hedefliyor. Türkiye'nin ayrıca, Rusya ve Türkistan'dan gaz ihracatı için bir merkez olma planları bulunuyor. Türkiye’nin BRICS üyeliği, ülkenin küresel ekonomik ve jeopolitik pozisyonunu güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006 yılında BRIC grubunu kurmuştu. 2010'da Güney Afrika'nın da katılmasıyla grup, üye ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harfleriyle BRICS adını aldı. BRICS'e son olarak Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 1 Ocak 2024 tarihinde katılmıştı.

Rus ekonomistten Türkiye ve Erdoğan'a hakaret! Haber

Rus ekonomistten Türkiye ve Erdoğan'a hakaret!

Türkiye, eylül ayının başında BRICS grubuna resmî olarak üyelik başvurusu yaptı. Türkiye'nin küresel etkisini genişletmek ve Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni stratejik bağlar kurmak amacı taşıdığı şeklinde yorumlanan bu hamle, ekim ayında Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak BRICS zirvesinde masaya yatırılacak. Türkiye’nin BRICS’e üyelik için başvuru yaptığını açıklamasından kısa bir süre sonra geçmişte Putin yönetiminde görev almış olan, Rusya Bilimler Akademisi Üyesi ünlü ekonomist Sergey Glazyev, “BRICS'te Türkiye'nin Yeri Yok” başlıklı bir makale kaleme alarak, aşağılayıcı bir görsel kullandı. TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'A HAİN YAKIŞTIRMASI! Dünya ekonomisinin hızla, halihazırda gayri safi yurt içi hasıladaki büyümenin yarısından fazlasını oluşturan Güneydoğu Asya'ya kaydığı bu dönemde Rusya’nın Asya’da “müttefik” aradığını belirten Glazyev, “Ancak bunların bir kısmının sadece ideolojik açıdan zayıf olduğu değil, aynı zamanda ülkemize karşı oldukça haince davrandığı da ortaya çıktı. Öncelikle Türkiye ve onun himayesindeki Azerbaycan'daki Aliyev rejimi.” ifadelerini kullandı. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A HAKARET Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi, uluslararası hukukun bir gereğidir” açıklamasından rahatsız olan Rus ekonomist, Türkiye Cumhurbaşkanına ise yazısında “yalancı Osmanlı tilkisi” şeklinde hakarette bulundu. Gryazev, Erdoğan’ın söz konusu açıklamasının kabul edilemez olduğunu ileri sürerek, Türkiye’nin Kırım ile ilgili tutumunu değiştirmedikçe BRICS’e alınmaması gerektiğini savundu. ERDOĞAN: KIRIM'IN UKRAYNA'YA İADESİ, ULUSLARARASI HUKUKUN BİR GEREĞİDİR Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 4. Liderler Zirvesi, 11 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de gerçekleşti. Zirveye gönderdiği video mesajla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına yönelik desteği yinelerken, Kırım'ın Ukrayna'ya iade edilmesi gerektiğini belirtti. Zirvede Erdoğan, “Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi, uluslararası hukukun bir gereğidir. Kırım'ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın güvenliğinin ve esenliğinin temini de dış politikamızın öncelikleri arasında yer alıyor." şeklinde konuşmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.