SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaklaşık 30 KTMM üyesi, Rus işgalcilerin zulmüne uğradı!

Kırım’ın işgalinin başından bu yana yaklaşık 30 KTMM üyesi, Rus işgal makamları tarafından zulme uğradı.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2023 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2023 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yaklaşık 30 KTMM üyesi, Rus işgalcilerin zulmüne uğradı!

Rusya’nın Kırım’ı işgal altında tuttuğu 9 yıl içinde yaklaşık 30 Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi, Rus işgalci yönetiminin baskılarına maruz kaldı.

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, dün yaptığı açıklamada, “Rusya’nın yasa dışı olarak KTMM’nin faaliyetlerini yasaklanmasından sonra Kırım Tatar halkının temsil eden kurumunun yaklaşık 30 üyesi baskıya maruz kaldı. İşgalin en başından beri KTMM temsilcileri, işgal makamları tarafından zulüm gördü, haklarında siyasi güdümlü idari ve ceza davaları açıldı ve zorla kaybedilme kurbanı oldular. Tüm bu kişiler, siyasi güdümlü kovuşturmaların kurbanları.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın 7 yıl önce, "aşırılık yanlısı örgüt" olarak tanıyarak KTMM’nin faaliyetlerini yasa dışı olarak yasakladığını hatırlatan insan hakları savunucusu, “KTMM’nin yasaklanması Rusya'nın Kırım Tatar halkının haklarını sistematik olarak ihlal etmesinin bir tezahürüdür.” dedi.

İŞGALCİ RUSYA KTMM'NİN FAALİYETLERİNİ YASAKLADI

İşgalci Rusya, bundan tam 7 yıl önce Kırım Tatar halkının temsilci organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM)  faaliyetini yasaklama kararı aldı. Birleşmiş Milletler (BM) Adalet Divanı, Nisan 2017’de Rusya’nın, KTMM yasağını kaldırması gerektiği yönünde karar aldı ama Kremlin yönetimi bu karara uymayacağını ilan etti. KTMM üyeleri, işgalin ilk günlerinden beri işgalci yönetimin hedefi haline geldi. 

İşgalciler, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcıları; İlmi Ümerov, Ahtem Çiygöz, Nariman Celal hakkında düzmece davalar açtı.

AHTEM ÇİYGÖZ'E 8 YIL HAPİS 

11 Eylül 2017 tarihinde işgalci mahkeme, KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ü 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde düzenlenen mitingde “kargaşa” organize etmekten suçlu bulmuş ve 8 yıl hapse mahkum etmişti.

İLMİ ÜMEROV'A 2 YIL HAPİS

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Akmescit (Simferopol) Bölge Mahkemesi ise 27 Eylül 2017 tarihinde aldığı kararla güya “Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmak” suçlamasıyla yargılanan KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u, 2 yıl hapse mahkum etti ve 2 yıl kamuya açık faaliyetlerde bulunma yasağı koymuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yardımıyla Ekim 2017’de Ümerov ve Çiygöz, serbest bırakılarak Türkiye’ye gönderildi. Daha sonra ise KTMM Yardımcıları Ukrayna’ya döndü. İkisi de halen Kırım’a giriş yapamıyor.

REFAT ÇUBAROV'A 6 YIL HAPİS

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Mart 2020 tarihinde, KTMM Başkanı Refat Çubarov’a “suçlama” yöneltildiğini duyurdu. Haziran 2021’de işgalci mahkeme, Refat Çubarov hakkında 6 yıl hapis cezası, 200 bin ruble para cezası ve “zorunlu kamu hizmeti” cezası kararı alındı.

MUSTAFA ABDÜLCEMİL KIRIMOĞLUN'A 4 YIL HAPİS

KTMM Başkanı Çubarov’a dava açtıktan sonra Nisan 2020’de işgalciler, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında da dava açtıklarını duyurdu. 22 Nisan 2022’de sözde Arman Pazarı (Armyansk) Şehir Mahkemesi, Kırımoğlu hakkında verdiği kararı açıkladı. Sözde mahkeme, Kırımoğlu'na 2 yıl denetimli serbestlik ve 35 bin Ruble para cezası verilmesine "hükmetti". Ancak sözde savcılık, söz konusu karara itiraz etti. 26 Mayıs 2022’de Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi önceki “mahkemenin” kararını iptal ederek sözde “bir ateşli silahın dikkatsiz saklanması” çerçevesinde 20 bin ruble para cezası, “mühimmatın yasa dışı bulundurulması” suçlaması çerçevesinde bir yıl hapis cezası ve güya “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçme” suçlaması çerçevesinde 3 yıl hapis cezası kararı aldı.

NARİMAN CELAL'E 17 YIL HAPİS CEZASI

Kırım’da yaşamaya devam eden son KTMM Yardımcısı Nariman Celal ise düzmece bir suçlama çerçevesinde 4 Eylül 2021 tarihinde işgalci güçler tarafından alıkonuldu. Nariman Celal ile birlikte Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov alıkonuldular. İşgalci güçler, Kırım Tatar aktivistlere işlemedikleri suçları itiraf ettirmek için fiziksel ve psikolojik işkence uyguladı. Kırım’daki sözde mahkeme, 21 Eylül 2022 tarihinde Nariman Celal hakkında 17 yıl hapis ve 700 bin ruble para cezası kararı verdi. Nariman Celal ile birlikte Asan Ahtemov, 15 yıl hapis cezası ile 500 bin ruble para cezasına, Aziz Ahtemov da 13 yıl hapis cezası ve 500 bin ruble para cezasına çarptırıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.