SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı girişimciler, yapay sinir ağına Kırım Tatarca öğretiyor

Ukraynalı girişimci kuruluş Respeecher, yapay sinir ağının Kırım Tatar dilini öğrenmesi ve tanıması için çalışma yürütüyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2023 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2023 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı girişimciler, yapay sinir ağına Kırım Tatarca öğretiyor

Ukraynalı yeni girişimci kuruluş Respeecher, Kırım Tatar dilini tanıması için yapay sinir ağı eğitiyor. Proje geliştiricileri, yapay sinir ağına, Kırım Tatar dilini tanıttıktan sonra, Siri veya Alexa gibi sesli asistanların, Kırım Tatarca komutları tanıyabileceğini, metin çevirebileceğini ve bilgi arayabileceğini ifade etti.

YAPAY SİNİR AĞI KIRIM TATAR DİLİNİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK

Respeecher ekibi, Star Wars filmleri için Darth Vader ve Luke Skywalker'ın sesi de dahil olmak üzere Hollywood için sentezlenmiş sesler yarattı. Ancak şu an ekip, Kırım Tatar dilinin yaygınlaştırılmasına öncelik veriyor. Yapay sinir ağının, Kırım Tatar dilini öğrenmesinin ardından Siri veya Alexa gibi sesli asistanların, Kırım Tatarca komutları tanıyabilmesine imkan sağlanıyor.

Ayrıca, yapay sinir ağının metin çevirebilme ve bilgi arayabilme yeteneğine sahip olması Kırım Tatar dilinin yaygınlaşmasına katkıda bulunacak.

Ukrayinska Pravda’ya konuşan Respeecher kurucu ortağı Dmıtro Belevtsov, “Bilgi toplama ve analiz etme süreci oldukça zaman alıyor; sesin kalitesine bağlı olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Ancak ekibimiz bu kaynağın ücretsiz ve açık bir kaynak olmasını istiyor. Bunun hem Ukraince hem de Kırım Tatar dillerinin kullanımının yaygınlaşmasına yardımcı olacağına inanıyoruz." dedi.

UKRAYNALI GİRİŞİMCİLER, YAPAY SİNİR AĞINA KIRIM TATARCA ÖĞRETİYOR

Kırım Haber Ajansı, yapay sinir ağına ilişkin süreç hakkında bilgi aldı. Yapay sinir ağının Kırım Tatar dilini tanıması için en az bin saat Kırım Tatarca ses kaydına ihtiyaç duyuluyor. İlgili proje çerçevesinde Respeecher ekibi, Kırım Tatarca konuşanlara destek çağrısında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.