TİKA’dan Kırım Tatar diline dijital arşiv desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) bünyesinde faaliyet gösteren Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsüne modern dijital arşiv ekipmanları desteği sağladı. Destek kapsamında, enstitüye kitap ve belge tarama işlemlerinde kullanılmak üzere yüksek teknolojili bir tarayıcı ve bilgisayarlar teslim edildi.
Ekipmanların teslim törenine TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Yahya Kemal Tunca, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsü Başkanı Mustafa Ametov katıldı.
Kırım Haber Ajansına konuşan Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsü Başkanı Mustafa Ametov, sağlanan ekipmanların Kırım Tatar dilinde yayımlanmış basılı eserler ile dil, edebiyat, tarih ve kültüre ilişkin arşiv belgelerinin dijitalleştirilmesinde kullanılacağını aktardı. Bu dijitalleştirme çalışmaları, hem mevcut mirasın korunmasına hem de gelecekteki dil ve edebiyat çalışmalarının temeli olacak kapsamlı bir çevrim içi platformun oluşturulmasına zemin hazırlıyor.
Mustafa Ametov, “Bu çalışmalar, dil ve edebiyat mirasının korunması ve geliştirilmesi amacıyla bir temel olarak büyük bir çevrim içi platform oluşturmak için gereklidir. Aynı zamanda bu platform, modern Kırım Tatar dili ve edebiyatının geliştirilmesine de hizmet edecek. Böylece isteyen herkes, koruyup aktarmaya çalıştığımız bu mirası tanıyıp öğrenebilecek” diyerek desteklerinden dolayı TİKA’ya, Türkiye’ye ve Türk halkına teşekkür etti.
KIRIM TATAR HALKININ HAKLI DAVASINI DÜNYAYA DUYURACAK
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov da dijital arşiv desteğinin önemine dikkat çekerek, 2014’teki Kırım işgalinden sonra anayurtlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının kültürel bağlarını koruyabilmeleri açısından bu tarz girişimlerin hayati olduğunu vurguladı. Çubarov, yurt dışına çıkan Kırım Tatarlarının beraberlerinde getirdiği nadir eserlerin dijitalleştirilerek gelecek kuşaklara aktarılmasının amaçlandığını ve halkın tarihine ve mücadelesine ışık tutacak kalıcı bir kaynak oluşturduğunu belirtti. Bu çalışmaların, Kırım Tatar halkının haklı davasını dünyaya duyuracak kalıcı bir kaynak oluşturacağını belirten Çubarov, TİKA’ya ve Türkiye Cumhuriyeti’ne verdikleri sürekli destek için teşekkür etti.
KIRIM TATAR DİLİNİ GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ
Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsü, Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından 2022 yılında kabul edilen “2022-2032 Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Stratejisi” doğrultusunda 2023 yılında kurulmuştu. UNESCO tarafından ciddi tehlike altında olarak sınıflandırılan Kırım Tatar dili için sürdürülebilir bir koruma ve tanıtım altyapısı oluşturmayı amaçlayan enstitü, çalışmalarını hem yerel hem de uluslararası düzeyde yürütüyor. TİKA tarafından temin edilen kitap ve belge tarama ekipmanlarıyla enstitünün dijital arşiv altyapısı güçlendirildi.