SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kırım Tatar Dili

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırım Tatar Dili haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırım Tatar Dili haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kitap Kalesi Kırım Tatar yayınevi ilk kitabını yayımladı Haber

Kitap Kalesi Kırım Tatar yayınevi ilk kitabını yayımladı

Ukrayna'da Kırım Tatar edebiyatının yaygınlaşmasına katkı sağlamak adına kurulan Kitap Kalesi (Kitap Qalesi) adlı Kırım Tatar yayınevi, ilk kitabını çevrim içi versiyonda yayımladığını duyurdu. Kitap Kalesi (Kitap Qalesi) Yayınevi, Kırım Haber Ajansı (QHA) aracılığıyla yaptığı açıklamada,  Ukraince tercümesi ile birlikte modern Kırım Tatar şairlerin şiirlerinden oluşan “Kırım Kendi Rengini Alır” (Qırım öz tüsüni alır) adlı ilk kitabını çervim içi olarak yayımlandığını duyurdu. Kırım Tatar şairler kitapta derlenen şiirlerde, 10 yıldır devam eden Rus işgali koşulları altında yaşamanın sonucu ortaya çıkan duyguları aktardı. Ayrıca kitap aracılığıyla şairler, Kırım Tatar kültürünü Kırım dışındaki okuyucularla paylaşma fırsatı elde etti. Yayınevi yaptığı açıklamada, “Bu kitap, Kırım'ın kültürünü ve değerlerini tanıtmak için oluşturulan bir başka köprüdür.” denildi. "Kırım Kendi Rengini Alacak” (Qırım öz tüsüni alır) adlı eser isteyen herkes aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilir: https://heyzine.com/flip-book/2d74599b3c.html Öte yandan yayınevi ekibi, kitabın basılı versiyonunu çıkarmayı planladığını bildirerek bunun için bir bağış kampanyası başlattıklarını duyurdu. Kitabın basılmasına yardımcı olmak isteyenler aşağıdaki bağlantıdan bağış kampanyasına katılabilir. https://base.monobank.ua/DFygtrSbQ7hfVL KİTAP KALESİ Ukrayna'da, Temmuz 2023’te Kitap Kalesi (Kitap Qalesi) adlı bir Kırım Tatar yayınevi kuruldu. Projenin amacı Kırım Tatar edebiyatının yaygınlaştırılmasına yardım etmek olarak açıklandı.

Kıyiv'de çevrim içi Kırım Tatarca kursu tanıtıldı Haber

Kıyiv'de çevrim içi Kırım Tatarca kursu tanıtıldı

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı, "Ukrayna Çevrim İçi Okulu" eğitim platformuyla birlikte, 5. ve 6. sınıf öğrenciler için hazırladığı çevrim içi Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı kursu, dün Kıyiv’de düzenlenen "Ukrayna’da Kırım Tatar Halkının Başarılı Gelişimi" konulu panel çerçevesinde tanıtıldı. Çevrim içi Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı kursu dahil, eğitim konulu farklı projeleri hayata geçiren Osvitoriya sivil toplum kuruluşu tarafından organize edilen panelde Kırım Tatar dili, kültürü ve tarihinin eğitim yoluyla korunması ve geliştirilmesinin önemi ele alındı. Panele; Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Cumhuriyeti ve Akyar (Simforopol) kenti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Yardımcısı Dmıtro Zavgorodniy, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsü Başkanı Mustafa Ametov, Osvitoriya Sivil Toplum Kuruluşu Başkanı Zoya Lıtvın konuşmacı olarak katıldı. Panel çerçevesinde çevrim için kursunun özellikleri, Kırım Tatar dilinin Kırım Tatarlar arasında günlük yaşamda kullanılmasının önemi, kültür ve dilin gelişiminde örgün eğitimin rolü, Kırım Tatar dilinin gelişim sorunları, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesine yönelik planlar, Kırım Tatar dilinin Ukrayna için önemi, Kırım Tatar halkının milli kimliğinin korunmasına yönelik diğer zorluklar gibi konular ele alındı. UKRAYNA EĞİTİM BAKANLIĞINDAN ÇEVRİM İÇİ KIRIM TATARCA KURSU Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Ağustos 2024’te "Ukrayna Çevrim İçi Okulu" eğitim platformuyla birlikte "Yeni Ukrayna Okulu" öğrencilerine yönelik Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı kursu hazırladığını duyurdu. 5. ve 6. sınıf öğrencileri için hazırlanan Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı kursunun 140 dersten oluştuğunu aktardı. Eğitim kursu Osvitoriya sivil toplum kuruluşu ile Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsü sivil teşkilatı iş birliğinde hayata geçirildi.

Kırım Tatarca Vikipedi'ye 500'den fazla yeni makale eklendi Haber

Kırım Tatarca Vikipedi'ye 500'den fazla yeni makale eklendi

Kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi olan Vikipedi’ye Kırım Tatarca makale yazma kampanyası 20 Haziran-5 Ağustos 2024 tarihleri arasında düzenlendi. Bu süre zarfında Vikipedi'ye Kırım Tatarca yazılan 500’den fazla makale eklendi. 14 KATILIMCI 500'DEN FAZLA MAKALE YAZDI Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı ve Vikimedia Ukrayna Sivil Toplum Kuruluşu tarafından organize edilen, 2. Vikipedi'ye Kırım Tatarca Makale Yazma Maratonu sayesinde Vikipedi internet ansiklopedisine Kırım Tatar dilinde 500'den fazla makale yazıldı ve önemli bir şekilde geliştirildi. Makalelerden 250’si Ukrayna, Kırım, Kırım Tatar kültürü, gelenekleri ve tarihi konuları ele alıyor. 500'den fazla makale 2. Vikipedi'ye Kırım Tatarca Makale Yazma Maratonu’na katılan 14 katılımcı tarafından hazırlandı. Vikimedia Ukrayna Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi Olena Vinsent konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu, Kırım Tatar dili bölümüne önemli bir katkıdır. Bu, aynı zamanda Kırım Tatar dilin internette ücretsiz olarak öğrenilmesine de ivme kazandıracak ve Kırım Tatarca öğrenenlerin yanı sıra, bu dili konuşanlar ve gelecek nesiller için içeriğin nicelik ve niteliğini artıracaktır.” değerlendirmesinde bulundu. Kırım Tatarca Vikipedi 16 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürüyor ve yaklaşık 30 bin makale içeriyor. "FİNANSMANA İHTİYAÇ VAR" Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Taras Şevçenko Kıyiv Milli Üniversitesi Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sabriye Slastyon, Kırım Tatarca Vikipedi için hazırlanan makalelerin tercümesine çok sayıda Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı öğrencisinin katıldığını belirtti. Sabriye Slastyon, “Bölümümüzde yapılan tüm çalışmalar öğretmen ve öğrencilerin gönüllü çalışmalarıdır. Sorun şu ki, öğrencileri bu çalışmaları ödev, sınav vs. şeklinde değerlendirileceğini söyleyerek teşvik edebiliriz. Daha sonra herkes bir iş buluyor ve bu durum arka planda kalıyor. Finansmana ihtiyaç var çünkü finanse edilmeyen bir şeyin sürdürülmesi imkansızdır.” dedi. Kırım Tatar dili ve kültürünün Ukrayna ana karasında öğrenilmesinin Kırım’ın Rus işgali altında bulunması koşullarda özellikle önemli olduğunu belirten Sabriye Stastyon, “Ukrayna’da dilin öğrenilmesine dair girişimler destekleniyor. Bu konudaki ana kaldıraç, Cumhurbaşkanı tarafından 2021'de imzalanan Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisi'dir.” şeklinde konuştu.

KTMM'den Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü teklifi Haber

KTMM'den Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü teklifi

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Ukrayna Kültür ve Stratejik İletişim Bakanlığına bir yazı göndererek 10 Eylül tarihinin Ukrayna'da Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü olarak belirlenmesini teklif etti. KTMM Başkanı Refat Çubarov, 10 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada KTMM’nin 30 Mayıs 2024 tarihinde Ukrayna Kültür ve Stratejik İletişim Bakanlığına başvuruda bulunduğunu aktararak, “Başvuru mektubumuzda, 10 Eylül tarihinin Ukrayna'da Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü olarak belirlenmesi önerildi. Bu yönde çalışmalar devam ediyor, Ukrayna Cumhurbaşkanının ilgili karnamesini veya Ukrayna Bakanlar Kurulunun kararını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. KIRIM TATAR DİLİ KIRIM TATAR HALKININ KİMLİK HAZİNESİDİR Öte yandan Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, “Kırım Tatar dili, Kırım Tatar halkının tarihini, kültürünü ve manevi değerlerini koruyan ve anlatan bir kimlik hazinesidir. Dilin korunması ve geliştirilmesi, halkın kendisini koruması ve gelişmesiyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Dilin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu koşullarda, hem halkın kendi içinde hem de içinde yaşadığı toplum arasında yaygınlaştırılması görevi önem kazanmaktadır.” denildi. Açıklamada Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü'nün belirlenmesinin, Kırım Tatar dilinin korunması sorununa dikkat çekmenin ve yasal olarak Ukrayna'nın yerli halkı olarak tanınan Kırım Tatar halkının kimliğinin temel unsuru olarak önemini vurgulanmasının araçlarından biri olduğunu belirtildi. Ayrıca Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü'nün belirlenmesinin 2022-2032 Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesine İlişkin Hükümet Stratejisi'nin görevlerinden biri olduğuna dikkat çekildi. KIRIM TATAR DİLİNİ GELİŞTİRME STRATEJİSİ Ukrayna Bakanlar Kurulu, Şubat 2022'de 2022-2032 yılları arasında Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Stratejisi'ni kabul etmişti. Bunun yanı sıra Bakanlar Kurulu, stratejinin uygulanmasına ilişkin operasyonel planı da onaylamıştı.

Japon gazeteci Hirano'dan çevrim içi Kırım Tatarca dersleri Haber

Japon gazeteci Hirano'dan çevrim içi Kırım Tatarca dersleri

Japon gazeteci ve yazar Takaşi Hirano 2008 yılından bu yana Ukrayna’da yaşıyor. Kırım Tatar kültürüne merak duyan Hirano, geçtimiz yıllarda Kıyiv’de Kırım Tatar dilini öğrenmişti. 2022 yılında Kırım Haber Ajansına (QHA) Kırım Tatar dilini öğrenmeye başladığını anlatan Hirano şimdi de Kırım Tatar dinini online olarak öğreteceğini açıkladı.  "UKRAYNA TOPRAKLARINDAKİ EN BÜYÜK İKİNCİ DİL" Hirano, "Bildiğiniz gibi, bir üniversitede Japonca öğretiyordum. Öğretim metodolojisini ve dilleri öğretmek için multimedya kullanmanın etkinliğini biliyorum. Ayrıca biraz Kırım Tatarca da biliyorum. Bu nedenle, Ukrayna topraklarındaki en büyük ikinci dil olan Kırım Tatar dilinde yeni başlayanlara kısa dersler vermeye karar verdim." dedi. Takaşi Hirano tarafından yürütülecek Kırım Tatarca derslerine aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. "KIRIM VE KIRIM TATAR TARİHİYLE TANIŞTIM" Hirano daha önce QHA'ya verdiği demecinde, "Üniversitede Karadeniz Bölgesi tarihini öğrendim. Böylece Kırım ve Kırım Tatar tarihiyle tanıştım. Kırım Tatar tarihi çok ilgimi çekti ama o zaman yani ben Tokyo’da yaşadığımda kent kütüphanelerinde Kırım’la ilgili kitaplar yoktu. Lviv, Kıyiv’deki arkadaşlarımdan Kırım ile bilgileri öğrendim. Sonra kitaplar buldum böylece yavaş yavaş keşfettim" ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.