SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı. “Tarihi Hatırlıyoruz: Topraklarımızı Geri Alıyoruz” adlı etkinlikte, 1944 Kırım Tatar Sürgünü anlatıldı ve Rus işgali altında bulunan Kırım’daki mevcut durum ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2023 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2023 00:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü’nde “Tarihi Hatırlıyoruz: Topraklarımızı Geri Alıyoruz” başlıklı konferans düzenlendi. Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Ofisi, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), ZMİNA İnsan Hakları Merkezi, KrımSOS insan hakları teşkilatı tarafından organize edilen konferansta, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı ve Kırım Tatar halkının geleceği konuşuldu.

Kıyiv’deki Merkez Tren Garı'nda gerçekleştirilen etkinlik çerçevesinde, “Cehennem Yolu: Taşke-Tavaksay” sanat performansı sergilendi. Performans sırasında 1944’te tüm Kırım Tatar halkıyla birlikte 13 yaşında sürgün edilen Nariman Kazenbaş’ın günlüğündeki parçalar okundu. 

SÜRGÜN KURBANLARI DUALARLA ANILDI

Etkinlikte Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları için dua okudu.

"1944 SÜRGÜNÜ VE KIRIM'IN RUS İŞGALİ ARASINDAKİ BANZERLİKLERE DİKKAT ÇEKMELİYİZ"

Konferansta konuşan Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, tarihteki trajik olayların her zaman hatırlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Her yerde ve her zaman 1944 Sürgünü ile Kırım’ın Rus işgali arasındaki benzerliklerine dikkat çekmek gerekiyor. Her durumunda Kırım Tatar halkı büyük acılar çekti.” ifadelerini kullandı.

Konferansta Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun sürgün anılarını anlattığı bir video gösterildi. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, KTMM Başkanı Refat Çubarov, KTMM üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Kırım Taburu Komutanı İsa Akayev konferanta yaptıkları konuşmada, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile ilgili gerçek bilgilerin halka anlatılmasının önemini vurguladı.

"KIRIM'I İŞGALDEN KURTARMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ"

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrına Vereşçuk, burada yaptığı konuşmada, Kırım'ın yeniden inşası ve işgalden arındırılmasında yerli halkların rolü ve önemine dikkat çekerek, "Bize ait Kırım’ı işgalden kurtarmak ve orada Ukrayna devletini yeniden tesis etmekle yükümlüyüz. Uzun yıllar totaliter sisteme karşı mücadele eden ve direnen herkesin tecrübesini genç neslin enerjisiyle çoğaltacağız. Kırım’ın yeniden entegrasyonunu yerli halkın vizyonu bağlamında ele almalıyız" dedi.

Bununla birlikte etkinlik kapsamında 2 fotoğraf sergisi düzenlendi. "Görgü Tanıklarının Ağzından Anlatılan Suçlar" adlı sergideki resimlerle, Kırım’dan 1944’te sürgün edilen 10 Kırım Tatarının hikayesi anlatıldı. “İşgal altındaki Kırım’dan hikayeler” adlı fotoğraf sergisi ise 2014’ten sonra Kırım'daki Rus baskılarına dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN KIYİV BÜYÜKELÇİSİ GÜLDERE, SÜRGÜN KURBANLARI ANMA TÖRENİNE KATILDI

Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 79. yılı münasebetiyle başkent Kıyiv'de düzenlenen anma törenine, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere de katıldı.

Etkinlikte, katılımcılara geleneksel Kırım Tatar yemekleri ikram edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.