SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov'un Rusya'ya sevk edilmesini kınadı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus işgali altındaki Kırım’da düzmece bir dava çerçevesinde mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsaklar; KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un yasa dışı olarak Rusya'daki cezaevine sevk edilmesini kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2023 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2023 12:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov'un Rusya'ya sevk edilmesini kınadı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus işgali altındaki Kırım’da kurmaca suçlamalar çerçevesinde mahkum edilen siyasi tutsaklar; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’un işgal altındaki Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya'ya sevk edilmesini kınadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dün yayımladığı yazılı açıklamada; bakanlığın Kırım Tatar siyasi tutsaklar Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’un yasa dışı olarak Rusya’ya sevk edilmesini kınadığını vurgulayarak, “İşgalin en başından beri Kırım’daki Rus işgalci yönetimi yarımadada her türlü muhalefeti ortadan kaldırmayı amaçlayan kasıtlı bir baskı kampanyası başlattı. Baskıların ana kurbanlarından biri, yüzlercesi etnik, siyasi ve dini gerekçelerle çeşitli şekillerde zulme maruz kalan Kırım'ın yerli halkı olan Kırım Tatarları oldu.” ifadelerini kullandı.

KIRIM'DA YASA DIŞI ALIKONULAN TÜM UKRAYNA VATANDAŞLARI SERBEST BIRAKILMALI

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın 15 Aralık 2022 tarihli “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kentindeki İnsan Hakları Durumu” başlıklı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararını yerine getirerek; yasa dışı alıkonulan tüm Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca bakanlık, Kırım’da işgalci yönetim tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla işgalci Rusya’ya uyguladığı baskıları sona erdirmesi ve Ukrayna vatandaşlarına yönelik baskılara karışan Rus yetkililere karşı yeni yaptırımlar uygulaması çağrısında bulundu.

İŞGALCİLER NARİMAN CELAL, ASAN AHTEMOV VE AZİZ AHTEMOV’U RUSYA’YA SEVK ETTİ

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in eşi Leviza Celal, 2 Ekim 2023 tarihinde KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’un işgal altındaki Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya'daki cezaevlerine sevk edildiğini bildirdi.

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARINA AĞIR HAPİS CEZALARI

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 21 Eylül 2022 tarihinde, kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i 17 yıl, Asan Ahtemov’u 15 yıl, Aziz Ahtemov’u 13 yıl hapis cezasına mahkum etti.

İŞGALCİLER, KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARA İŞKENCE EDİYOR!

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 3 Haziran 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Akmescit’te bulunan 2 numaralı tutukevinde işgalcilerin, Kırım Tatar siyasi tutsaklar; KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’a kasıtlı olarak manevi ve fiziksel şiddet uyguladığını duyurmuştu.

KTMM Başkanı Çubarov, "Kaynağımız, Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’un yerleştirildiği Akmescit 2 numaralı tutukevi yönetiminin, uluslararası popülaritesi nedeniyle Nariman'a fiziksel şiddet kullanmaktan korktuklarını ancak Asan ve Aziz'e işkence yaptıklarını söyledi."  açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.