SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’da Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü için tarih belli oldu

2022-2032 Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisi çerçevesinde, Ukrayna’da kaydedilecek olan Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü için tarih seçildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2023 09:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2023 09:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’da Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü için tarih belli oldu

Ukrayna'nın 2022-2032 Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisi çerçevesinde, ülkede kaydedilecek olan Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü için tarih belirlendi. Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü için seçilen tarih 11 Temmuz oldu.

11 Temmuz 1303 tarihi Kırım Tatar dilinin en eski anıtı olarak kabul edilen Codex Cumanicus’un (Kodeks Kumanikus) ilk sayfasında yer alıyor. Kırım Tatar dilinin temelini oluşturan Kuman dilini konu alan Ortaçağ çalışmaların ve metinlerin derlendiği eser olan Codex Cumanicus’ta o dönemde Kırım’da yaşayan Kırım Tatarları dahil olmak üzere Türk halklarının dili ve folkloru kaydedildi.

HERKES AYNI TARİH KONUSUNDA HEMFİKİR OLDU

Kırım Haber Ajansına açıklama yapan Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, 2022-2032 Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisi çerçevesinde Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM), Ukrayna'da Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü’nün belirlenmesi ile ilgili Kırım Tatar bilim adamları ile istişareler gerçekleştiğini daha sonra bu konunun kamuya açık olarak tartışıldığını ifade etti. Seythalil, "Herkes Codex Cumanicus’un oluşturulma tarihi olarak kabul edilen 11 Temmuz 1303 tarihinde hemfikir kaldı. Şu an Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığı tüm formaliteleri bitirdi ve Bakanlar Kuruluna, 11 Temmuz’un Ukrayna’da Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü olarak kaydedilmesi ile ilgili karar tasarısını sundu. Bakanlar Kurulu’nda karar tasarısına ilişkin bir itiraz olmadı. Belge onaylanır onaylanmaz Cumhurbaşkanı Ofisine gönderilecek. Karar tasarısının 26 Şubat veya 18 Mart 'ta imzalanmasını bekliyoruz.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.