SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, yeni askere alma yasası ile Kırım'daki baskıları daha da artıracak!

Rusya Devlet Dumasının kabul ettiği yeni seferberlik yasası, işgal altındaki Kırım'da yaşayan insanları doğrudan etkiliyor. İşgalcilerin zorunlu askere alma kampanyasına karşı tutum sergileyen Kırım sakinleri için bu yol ortadan kalkıyor. Ruslar, Ukrayna'daki savaş suçlarına devam edebilmek için işgal ettikleri bölgelerde dahil olmak üzere yüz binlerce insanı savaşa sürüklüyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2023 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2023 16:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, yeni askere alma yasası ile Kırım'daki baskıları daha da artıracak!

Rusya Federasyonu Devlet Duması, 11 Nisan 2023'te yeni askere alma siciline ilişkin yasa tasarısını üç okumada kabul etti. Yeni kararın ardından elektronik tebligatlar, geleneksel kağıt ile yapılan tebligatların yerini alacak. Seferberlik tebligatları yazılı, iadeli taahhütlü posta ve elektronik ortamda makbuzlu olarak gönderilecek. Tebligat, devlet hizmetlerinin internet sitesinde kişisel kabinede göründüğü andan itibaren teslim edilmiş sayılacak.

SEFERBERLİK İÇİN ZORUNLU KAYIT SIRASINDA ASKERİ KOMİSERLİKTE BULUNMAK ZORUNLU DEĞİL

Rusya Devlet Duması tarafından onaylanan yeni yasaya göre Rusya, seferberlik için çağrıları elektronik sistem üzerinden gerçekleştirirken, seferberliğe ilişkin her şey elektronik ortama taşınacak. Seferberlik tebligatı yapılan kişilerin, 20 gün içinde askeri komiserliğe varana kadar Rusya Federasyonu'ndan ayrılmaları yasaklanacak. Yeni düzenlemede, seferberlik için zorunlu kayıt sırasında askeri komiserlikte fiziksel olarak bulunmanın zorunlu olmadığı ifade edildi.

İŞGALCİ RUS ORDUSUNDA ZORUNLU ASKERLİĞE KATILMAMA ŞANSI, FİİLEN ORTADAN KALKTI

KrımSOS Sivil Toplum Teşkilatı Başkanı Yevgen Yaroşenko, yeni yasanın işgal altındaki topraklarda askerlik çağındaki nüfus üzerinde kontrolü güçlendirdiğini ifade etti. Yaroşenko, yasanın işgalci ordunun saflarına zorunlu askerlikten kaçma olasılığını fiilen ortadan kaldırdığını sözlerine ekledi. KrımSOS Sivil Toplum Teşkilatı, yasada yapılan değişikliğin tüm kişiler için geçerli olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Rusya'nın kendi mevzuatını, uluslararası insani hukuk normlarına aykırı olarak işgal altındaki Kırım'da uyguladığını ve bu yolla ağır bir hukuk ihlali ve suç işlediği belirtildi.

İŞGALCİ RUSYA'DAN YENİ BİR SEFERBERLİK DALGASI MI?

İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı Ukrayna'daki saldırılarının ardından 21 Eylül'de kısmi seferberlik ilan etti. Ülke genelinde Rusya vatandaşı erkekler, zorunlu olarak askere alınarak Ukrayna topraklarına karşı savaşmaya gönderildi. 

İŞGALCİLER, KIRIMLILARI RUS ORDUSUNA KATILMAYA ZORLUYOR!

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, yarımadada bir yasa dışı askere alma kampanyası daha başlattı. İşgalciler, kampanya çerçevesinde 2 bin 500 genç erkeği Rus ordusuna almayı planladıklarını duyurdu. Bununla birlikte Akyar’ın (Sivastopol) sözde yönetimi, askere çağırma kampanyası çerçevesinde 500 kişiyi Rus ordusuna almayı planlandığını açıkladı.

ASKERE ÇAĞRILANLARIN YÜZDE 90'I KIRIM TATARI

İnsan hakları uzmanları, Kırım’da yerli halk olan Kırım Tatarlarının en fazla askere çağrılan etnik grup olduğunu belirtti. KrımSOS İnsan Hakları Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Oleksiy Tilnenko, Kırım Tatarlarının, işgalci Rus yönetiminin baskılarına maruz kalmaya devam ettiğini vurguladı. Tilnenko, zorunlu seferberlik sırasında 2022 yılının sonbaharında bazı yerleşim yerlerinde askere çağırma celplerinin yüzde 90’ının Kırım Tatarlarına verildiğini aktardı.

RUSYA, KIRIM’DA EN AZ 15 YASA DIŞI ASKERE ALMA KAMPANYASI DÜZENLEDİ

Kırım’ın, Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığının verilerine göre Rusya, 2015 yılından bu yana işgal altındaki Kırım’da en az 15 yasa dışı askere alma kampanyası düzenledi. 35 binden fazla Kırımlı genci, Rus ordusunda zorunlu askerliğe mecbur eden Kremlin yönetimin söz konusu faaliyetleri, 1949 tarihli Savaş Zamanlarında Sivillerin Korunmasına Dair Cenevre Sözleşmesinin 51. maddesini ihlal ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.