SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Ukrayna tahılını Kırım limanları üzerinden kaçırıyor

Rusya, işgal altındaki Kırım limanlarından Suriye'ye Ukrayna tahıl rezervlerini kaçırıyor. İşgalci Rusya, çalıntı tahıllar üzerinden ciddi gelir elde ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2022 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2022 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Ukrayna tahılını Kırım limanları üzerinden kaçırıyor

Rusya, işgal ettiği Kırım'ın zenginliklerini talan etmeye devam ediyor. Bölgede bulunan işgalci Ruslar Kırım'ın tahıl sahalarından ürünleri kaçırmaya devam ediyor. Bağımsız araştırmacılar, Ukrayna ve Kırım'dan çalınan tahılın Suriye'ye gönderildiğini bildiriyor.

Rusya'nın Kırım'dan Suriye limanlarına taşıdığı çalıntı tahıllar ile ilgili Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Boğaz Gözlemcisi Yörük Işık bir açıklama yaptı. Yörük Işık, Rusya devletine bağlı United Shipbuilding'in bir yan kuruluşu olan Crane Marine Contractors'a ait Rus bandıralı Matros Koshka gemisinin, çalıntı Ukrayna buğdayını Suriye'nin Tartus kentine teslim ettikten sonra işgal altındaki Kırım Akyar'a giderken İstanbul Boğazı'ndan geçtiğini bildirdi.

ÇALINTI BUĞDAY, SURİYE'NİN BUĞDAY REZERVİNİN ÜÇTE BİRİNİ OLUŞTURUYOR

Daha önce bildirilmemiş olan Refinitiv nakliye verilerinin gösterdiğine göre, Kırım'ın Karadeniz'deki Akyar limanından Suriye'ye gönderilen buğday, bu yıl 17 kat artarak 500.000 tonun biraz üzerine çıktı ve ülkenin toplam tahıl ithalatının yaklaşık üçte birini oluşturdu.

Ukraynalı uzmanlar, tahılın bir kısmının işgal altındaki Zaporijjya'dan alınarak Kırım üzerinden ihraç edildiği konusunda hemfikir. Ukrayna, tahılın işgalciler tarafından çalındığını söylese de Rusya bu suçlamayı reddediyor.

Suriye'ye gelen sevkiyatları izleyen Ukrayna'nın Beyrut Büyükelçiliği, işgalden bu yana yağmalanmış Ukrayna tahılı olarak adlandırdığı 500 bin ton tahılın çeşitli limanlardan sevk edilerek Suriye'ye geldiğini tahmin ediyor. Büyükelçilik, bu hesaplamaların ve Ukrayna makamlarının tahılın çalındığına dair iddialarının işgal altındaki bölgelerdeki tarla ve silo sahiplerinden alınan bilgilere, limanlara giden kamyon hareketlerine ilişkin uydu verilerine ve gemilerin izlenmesine dayandığını söyledi.

Yaptırımların Suriye ve Rusya için ana akım deniz taşımacılığı ve deniz sigortasını kullanarak ticaret yapmasını daha karmaşık hale getirmesiyle iki ülke, Washington tarafından uygulanan yaptırımlara tabi olan üç Suriye gemisi de dahil olmak üzere, tahıl taşımak için kendi gemilerine giderek daha fazla güveniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.