SON DAKİKA
Hava Durumu

Rüstem Umerov: Kırım'ı geri almadan durmayacağız!

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Kırım Platformu'nun 4. Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, “Hedefimiz değişmedi. Hedefimiz Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın her bir parçasını geri getirmektir.” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rüstem Umerov: Kırım'ı geri almadan durmayacağız!

Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu'nun 4. Liderler Zirvesi, 11 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de gerçekleşti.

60’tan fazla ülkeden temsilcinin katılımıyla hibrit formatta düzenlenen zirvede, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, geçici olarak işgal edilen bölgelerin yeniden entegrasyonu, Karadeniz’deki güncel durum ile Rusya tarafından alıkonulan sivil esirlerin serbest bırakılması konuları ele alındı.

"KIRIM'I GERİ ALMADAN DURMAYACAĞIZ"

Zirvede konuşma yapan Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, “Benim için bu sadece bir iş toplantısı ya da uluslararası ortaklarla iletişim kurma fırsatı değil. Bu benim şahsi mücadelem. Kırım evimdir ve her gün ben de milyonlarca Ukraynalı gibi, Rus işgalinin acısını hissediyorum." dedi.

Umerov, Rusya'nın Kırım'ı bir askerî üsse dönüştürerek yarımadayı Ukrayna’ya füze saldırıları düzenlemek için kullandığını belirtti. Bakan Umerov, "Bu yüzden Kırım, özgürlüğümüz için kritik bir savaş alanıdır ve onu geri almadan durmayacağız." ifadesini kullandı.

"BİR SONRAKİ ADIMIMIZ KARADENİZ'DEKİ GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK"

Son bir yıl içinde Ukrayna'nın Karadeniz'deki güç dengesini değiştirdiğini anlatan Umerov, uzun menzilli silahlarla Rusya’ya ait 24 savaş gemisini imha ettiklerini, Yılan Adası'nın kontrolünü yeniden sağladıklarını ve dünyada bir ilk olarak “drone sürü teknolojisini” Rus filosuna karşı kullandıklarını aktardı. Ayrıca, Rusya'dan bağımsız bir "tahıl koridoru" oluşturarak Karadeniz’de 5 binden fazla geminin geçişine olanak sağladıklarını ifade etti.

"Bir sonraki adımımız, Karadeniz bölgesinde güvenliği sağlamak olacak" diyen Umerov, bu kapsamda Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında Deniz Yetenekleri Koalisyonu'nun oluşturulmasına dair anlaşmanın imzalandığını ve bu koalisyonun iç suların ve uluslararası deniz sularındaki Ukrayna çıkarlarının korunmasında ek destek sağlayacağını söyledi.

"HEDEFİMİZ DEĞİŞMEDİ"

Umerov, "Hedefimiz değişmedi. Hedefimiz Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın her bir parçasını geri getirmektir. Bu hedefe, Kırım Platformu gibi zirveler sayesinde daha da yaklaşıyoruz." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.