SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mitlerini çürüten "Kırım’ın Gerçek Tarihi" belgeseli Türkçe yayında

Rusya'nın yüzyıllardır Kırım hakkında yaydığı yalanlarla dolu mitleri çürütmek için hazırlanan “Kırım’ın Gerçek Tarihi” adlı belgesel, Türkçe olarak YouTube platformunda yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2024 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2024 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mitlerini çürüten "Kırım’ın Gerçek Tarihi" belgeseli Türkçe yayında

Kırım Tatar gazeteci Alim Galimov tarafından hazırlanan “Kırım’ın Gerçek Tarihi” adlı belgesel filminin Türkçe dublaj versiyonu hazırlandı.

Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, “1+1 TV kanalının talebi üzerine Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Filoloji Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri, Akim Galimov'un Kırım hakkındaki 'Kırım’ın Gerçek Tarihi' belgeselini Türk izleyiciler için tercüme edip seslendirdi.” ifadelerine yer verildi.

Belgeselin seslendirme dilini değiştirmek için ayarlara girerek “ses parçası” seçeneğinin Türkçe olarak seçilmesi gerekiyor.

“KIRIM’IN GERÇEK TARİHİ” BELGESELİ

Ukrayna’da tarihi gerçeklere dair Rus propagandasının yüzyıllar boyunca yürüttüğü yalanlara karşı koymak için birçok proje hayata geçiriliyor. Kırım Tatar gazeteci Alim Galimov tarafından hazırlanan “Kırım’ın Gerçek Tarihi” adlı belgesel filmi de bu projeler arasında yer alıyor.

Kırım Tatar gazeteci Alim Galimov tarafından hazırlanan “Gerçek Tarih” belgesel serisi; “Kırım’ın Gerçek Tarihi”, “Donbas’ın Gerçek Tarihi” ve “Odesa’nın Gerçek Tarihi” isimli üç belgeselden oluşuyor ve Rusya’nın tarihi çarpıtarak, tahrif etme uygulamalarını ele alıyor.

BELGESELDE GERAY HANEDANI MENSUPLARI DA YER ALIYOR 

Akim Galimov "Gerçek Tarih" serisini oluşturan üç belgeseli hazırlarken ekibiyle birlikte, Türkiye, Birleşik Krallık, İsveç ve Fransa'daki arşivleri ziyaret ederek, özellikle Ukrayna ve Kırım'ın tarihini uzun yıllardır inceleyen ünlü uzmanlarla özel röportajlar kaydetti.

Ayrıca belgeseli hazırlayan ekip, Kırım hanlarının soyundan gelen Geray hanedanı mensuplarının, İstanbul Çatalca'daki Subaşı ve Tekirdağ'ın Saray kasabalarındaki kabirlerini ziyaret ederek çekimler yaptı. Ukrayna ekibine, III. Selim Geray Han’ın soyundan gelen Levent Giray ve Geray sülalesinden diğer isimler eşlik ederek aile hakkında bilgiler verdi.

"Dezenformasyona Karşı Kapsamlı Bilgilendirme ve Eğitim Kampanyası" çerçevesinde Avrupa Birliği'nin desteğiyle hazırlanan “Kırım’ın Gerçek Tarihi” adlı belgesel Akim Galimov’un  “Realna İstoriya” YouTube kanalında Haziran 2024’te tarihinde yayımlandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.