SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkemesi, Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın esaret süresini uzattı!

Rus mahkemesi, bir yıldır Rusya’da düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın tutukluluk süresini yeniden uzattı.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2023 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2023 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkemesi, Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın esaret süresini uzattı!

Rus mahkemesi, bir yıldır Rusya’da düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın tutukluluk süresini 2 ay daha uzattı.

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Lefortovo Mahkemesi, bugün yapılan duruşmada, Leniye Umerova hakkında verilen tutuklama kararını 4 Mart 2024 tarihine kadar uzattı. Mahkeme çıkışında bir insan hakları savunucusuna konuşan Umerova, “Mahkeme tutukluluk süremi 2 ay uzattı. Her şey iyi olacak. Yaşasın Ukrayna!” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar siyasi tutsak Leniye Umerova hakkında açılan dava “devlet sırrı niteliğindeki bilgiler içermesi” iddiası ile kapalı şekilde görülüyor.

RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR

Kırım İnsan Hakları Grubu'nun açıklamasına göre Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı olarak alıkoydu.

Genç kadın, 16 Mart 2023'e kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırını geçme kurallarını ihlal etmekten" (Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu'nun 18. Maddesinin 1. Fıkrası) suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı. Ancak Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısının önünde bekleyen 4 erkek, kafasına poşet geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentinin bir semtine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran Umerova'ya “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutuklama kararı çıkardı. Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, genç kadın hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme, genç kız hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı. İşgalci mahkeme, o tarihten sonra Umerova'nın tutukluluk süresini uzatmaya devam ediyor.

Mayıs ayında FSB’nin Leniye Umerova'yı Moskova’daki Lefortovo tutukevine sevk ettiği ve ona “casusluk” suçlaması yönelttiği öğrenildi.

ERDOĞAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Daha önce, Kırım İnsan Hakları Grubu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'da yasa dışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrıda bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.